Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egy rejtélyes „óceánt” fedeztek fel mélyen a föld alatt, bolygónk magjának közelében

Egy újabb „óceánt” tehetünk hozzá a világatlaszhoz, csakhogy ez több száz mérfölddel planétánk felszíne alatt terül el.

 

Egy új tanulmány azzal állt elő, hogy rejtett „óceán” húzódik meg a Föld köpenyében, nagyjából 400 mérföldes mélységben Észak-Amerika alatt. Az eldugott víztároló, mely szemmel láthatóan egy kék színű ringwoodite nevű kristály foglya, háromszor annyi vizet tárolhat magában, mint amennyi a földfelszíni óceánokban összesen megtalálható.

 

Ez a felfedezés segíthet annak megmagyarázásában, hogy honnét származik a Föld vízkészlete, illetve miként hat a föld alatti víz a Föld külső kérgének kőzetelmozgására, ami egy olyan jelenség, melyet a tudósok lemeztektonikának hívnak.

 

„A Föld felszínén zajló olyan geológiai folyamatok, mint amilyenek a földrengések és a vulkánkitörések, mindazon folyamatoknak a kifejeződései, amelyek láthatatlanul mennek végbe a Föld belsejében.” – állította írásos beszámolójában Dr. Steven Jacobsen, az Északnyugati Egyetem geofizikus docense. – „Úgy vélem, hogy végül rábukkanunk az egész Földet behálózó vízkörforgás bizonyítékára, amelynek segítségével végre sikerül magyarázatot találni a lakott planétánk felszínén található hatalmas mennyiségű vízre. A tudósok már évtizedek óta keresik a hiányzó mélységi vizet.”

 

Dr. Brandon Schmandt földrengéskutatóval az Új-Mexikói Egyetemen együttműködve, Jacobsen földrengésmérőket használt a földrengések és a Föld különféle mélységeiben keletkezett szeizmikus hullámok sebességének a mérésére. Ezen adatokból jött rá a csoport arra, hogy a szeizmikus hullámok lelassulnak, amikor egy, a kéregben található ringwoodite réteghez érnek – ez vezette rá őket arra az elméletre, mely szerint az ásvány folyadékkal telített.

 

 

 

A ringwoodite névre hallgató, kék színű ásványdarabokat laboratóriumban szintetizálták.

 

A teóriát igazolandó, a csapat ezután megpróbált egy ringwoodite-réteget reprodukálni laboratóriumi körülmények között. Megállapították, hogy a ringwoodite vonzza a hidrogént és sokkal több vizet képes megkötni, mint egy szivacs – állt a Guardian beszámolójában.

 

Tehát, a vizsgálat szerint, a rejtett „óceán” a Föld alsó és felső kérge között található, átmeneti övezetben eshetett fogságba. A kutatók úgy vélik, hogy a kérgen belüli mozgás váltja ki azt a reakciót, aminek a hatására a víz egyesül a ringwoodite-tel.

 

Miközben néhány tudós osztja azt az elméletet, miszerint a Föld kezdeti vize üstökösökből származik, addig a rejtett vízgyűjtő felfedezése arra enged következtetni, hogy a földkerekség vízkészlete mélyen a felszín alól származik.

 

„Ez jó bizonyíték arra, hogy a Föld vízkészlete belülről származik.” – közölte Jacobsen a New Scientist-tel.

 

A kutatást tartalmazó írást a Science folyóiratban tették közzé 2014. június 13-án.

 

Forrás: http://www.huffingtonpost.com

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..