Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egy Stonehenge közelében tett, áttörésnek számító felfedezést újraírhatná a brit történelmet

A régészek egy áttörő felfedezést tettek Stonehenge közelében. Ez az új feltárás nem csupán a brit történelem előtti időket írhatná újra, hanem akár megakadályozhatná azt is, hogy Stonehenge alá alagutat fúrjanak.

 

A Buckingham Egyetem archeológusai által az ősi műemlék közelében felfedezett mezolitikus táborhely talán első ízben deríthet fényt arra, hogy miként is éltek Nagy-Britannia legrégibb őslakosai.

 

Ezzel egy időben David Cameron miniszterelnök egy olyan két milliárd fontos (egy font = 400 forint) tervet jelentett be, amely egy 1,8 mérföldes alagút létrehozásáról szól az A303-as számú autópálya közelében.

 

„A Stonehenge-től másfél mérföldre lévő Blick Meadnél található táborhelyen kiásott faszenet tudományos vizsgálatoknak vetették alá, amely kimutatta, hogy Kr.e. 4000 körüli időkből származik.” – tudósította a BBC.

 

Az ásatás ugyanakkor az egyetlen érintetlen mezolitikus vidéken tárt fel lehetséges építményekre utaló bizonyítékokat a Stonehenge Világörökség Lelőhelyén.

 

A mindennapi eszközökön kívül találtak még itt ünnepségekre utaló bizonyítékokat: többek között égett tűzköveket és olyan bölényeknek nevezett óriás bikáknak a maradványait, amelyeket a primitív vadászó-gyűjtögető emberek fogyasztottak. A Buckinghami Egyetemnek azt a kutató munkatársát, név szerint David Jacques-ot, dicséri a felfedezés, aki októberben indítja útjára az egyetemi archeológiai doktorképzését.

 

Mr. Jacques közölte: „Elképzelhető, hogy újra kell írni a brit prehistóriát. Ez a legkorábbra datált mezolitikus táborhely, amit Nagy-Britanniában valaha találtak.

 

„Blick Mead arra szolgált magyarázatként, hogy mi után is kutattak a régészek évszázadokon keresztül: Stonehenge múltját szerették volna megválaszolni.”

 

„Azonban, ha egy alagút fog itt keresztülvezetni, akkor dugába dőlhet az egyetlen esélye annak, hogy fényt deríthessenek Anglia történelmének legkorábbi fejezetére.”

 

Mr. Jacques azt is hozzátette, hogy „A miniszterelnök a 140 nap múlva esedékes újraválasztásában érdekelt. Minket pedig annak felfedezése érdekel, hogy hogyan éltek 6000 évvel ezelőtt az őseink.”

 

A Blick Mead-i felfedezés összekapcsolja azokat a korai vadászó-halászó csoportokat, akik a jégkorszakot követően vissza-vissza tértek Nagy-Britanniába a neolitikum folyamán a Kr.e. 5. évezred második felében. – mesélte Mr. Jacques.

 

„Anglia ebben az időszakban kezdett el kibontakozni. Blick Mead összekapcsolja azt az időszakot, amikor az ország még a kontinenshez tartozott, s amikor először kezdtek el kibontakozni a Brit-szigetek.” – meséli.

 

David Jacques a kollégáival a Blick Mead-i ásatásnál.

David Jacques a kollégáival a Blick Mead-i ásatásnál.

 

„Vajon Stonehenge egy műemlék részeként épült a brit múlt legtávolabbi időszakában élt elődök számára?”

 

Tim Darvill a Bournemouth Egyetemről elmesélte, hogy „60 éve ez Stonehenge legjelentősebb felfedezése.”

 

Andy Rhind-Tutt, az Amesbury Museum and Heritage Trust elnöke, megjegyezte: „Az ország egyik leglátogatottabb műemlékénél kialakuló forgalomtorlódást nem lehet megoldani egy kocsi lehajtóval rendelkező alagúttal. A jelenlegi kocsisor hossza elérheti az öt mérföldet és két óráig is eltarthat, mire átvergődünk rajta.”

 

1.2

 

„Az alagútnak meg kellene felelnie az autópálya-szabványnak, de még négy sávval is adódhatnának forgalomtorlódások.”

 

„Gondok jelentkeztek a talajvízszinttel kapcsolatban is. A mészkővidéknek köszönhetően az alagút valójában egy olyan gáttá válna, amely megváltoztatná a vízáramlást, így problémákat idézne elő. Több kilométernyi mészkövet kellene kifejteni. A légkondicionálásnak, a vízszivattyúknak, a világításnak és a karbantartásnak a költségei kolosszálisak lennének. Sokkal praktikusabb megoldás volna másik útvonalra terelni az A303-at, ami pedig Anglia dél-nyugati részét és Dél-Wiltshire-t egyaránt segítené.”

 

Már több mint 1000 ember jelentkezett a Buckinghami Egyetem által indított, új Stonhenge MOOC-ra (online tanulási kurzusra).

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/groundbreakingdiscoverystonehenge.php#ixzz3MhyjgCca

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..