Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egy széleskörű kognitív empátia vizsgálat kimutatta: A DNS hatással van a gondolatolvasó képességünkre

Mennyire vagy jó a gondolatolvasásban azáltal, hogy valakinek a szemeibe nézel? Néhány ember olyan kimagasló adottsággal rendelkezik, mellyel képes a mások szemeiben tükröződő érzelmeket tisztán látni.

 

Egy kognitív empátia tesz feltárta, hogy DNS-ünk befolyásolja a gondolatolvasó képességünket. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az empátia részben genetikai.

 

Mit gondolsz, kik értek el jobb eredményeket a teszt során: a férfiak vagy a nők?

 

A szemeken keresztül történő gondolatolvasás

 

20 évvel ezelőtt a Cambridge-i Egyetem egyik tudóscsapata kidolgozott egy olyan „kognitív empátia” tesztet, amit „A szemekben tükröződő gondolatolvasásnak” (vagy röviden Szemtesztnek) hívtak.

Ez kimutatta, hogy az ember képes gyorsan értelmezni, hogy a másik személy mit gondol vagy érez pusztán azáltal, hogy a szemeibe néz. Az is kimutatást nyert, hogy néhányan közülünk jobbak e téren a többiektől, s hogy áltagosan a nők a férfiaktól jobb eredményeket érnek el a vizsgálatok során.

 

 

A DNS meghatározza, mennyire jól olvasunk mások gondolatában azáltal, hogy a szemeibe nézünk.

 

Most a 23andMe genetikai vállalattal együtt dolgozó francia, ausztrál és holland tudósok elvégezték ugyanazt a tesztet, de egy nagyobb csoporton. A világ minden tájáról 89000 ember vett részt a vizsgálatban, s az eredmények igazolták, hogy a nők jobbak az szemeken keresztül történő emberi gondolatolvasásba.

 

A DNS és a gondolatolvasás

 

Érdekes módon a férfiak körében végzett Szem Teszten mutatott teljesítmény nem állt összefüggésben a 3. kromoszóma egy megadott területén lévő génekkel. (Ez az ember 23 kromoszómájának az egyike.) Normál esetben ennek a kromoszómának két másolta van az emberben. A 3-as kromoszóma majdnem 200 millió bázispárból, a DNS-t felépítő anyagból áll, s a sejtekben található teljes DNS-mennyiség körülbelül 6,5 százalékát teszi ki.

 

A 3. kromoszóma ezen apró szakaszában a legközelebbi gének közé tartozik az LRRN1, amely nagyon aktív az emberi agy striatumnak nevezett részében, és erről agyi röntgennel tudták kimutatni, hogy szerepet játszik a kognitív empátiában.

 

„Eddig ez volt a világ legátfogóbb kognitív empátia vizsgálata. Ugyanakkor ez az első olyan tanulmány, amely megkísérelte összefüggésbe hozni a vizsgálat teljesítményét az emberi genóm (génkészlet) változásával. Ez egy fontos lépés a szociális neurológia felé, továbbá egy újabb puzzle-t szolgáltat ahhoz, ami a kognitív empátiában bekövetkező változást okozhatja.” – közölte a vizsgálatot vezető Cambridge-i PhD hallgató, Varun Warrier.

 

Simon Baron-Cohen professzor, a Cambridge-i Egyetem Autizmus Kutatóközpontjának igazgatója szerint a vizsgálat eredményei nagyon érdekesek és ígéretesek a jövőre nézve.

 

Jóllehet nem szabad megfeledkeznünk olyan fontos társadalmi tényezőkről, mint amilyen a korai nevelés és a posztnatális (születés utáni) tapasztalat, az eredmények kimutatták, hogy az empátia részben genetikai.

 

A kutatók tovább folytatják annak feltárását, hogy milyen genetikai változatok működnek közre az agyban, illetve hogy ezek miként idézik elő a kognitív empátia egyéni különbségeit.

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: http://www.messagetoeagle.com/dna-influences-ability-read-persons-mind-large-cognitive-empathy-test-reveals/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..