Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egy új egyiptomi felfedezés megváltoztathatja a fáraók kronológiáját és a III. valamint IV. Amenhotepről alkotott elképzeléseket

Egy spanyol és egyiptomi régészekből álló csoport egy váratlan felfedezést tett egy dél-egyiptomi sírban, ami a fáraói kronológia újraértelmezéséhez vezethet és megváltoztathatja III. Amenhotepről és fiáról, IV. Amenhotepről alkotott elképzelésünket.

 

A Francisco Martin Valentin spanyol régész vezette tudóscsoport a 18. dinasztia (1569-1315 BC) egyik miniszterének a mauzóleumában található oszlop- és falmaradványokat tárta fel Luxor tartományban, amikor felfedezték III. és IV. Amenhotep nevét egymás után vésve. Mr. Valentin szerint a közös felirat arra utal, hogy együtt uralkodtak.

 

http://www.ancient-origins.net/

 

Ez azt „igazolhatja, hogy a két fáraó együttesen kormányzott III. Amenhotep a 39 uralkodási évéből 9-10 esztendőn át, mivelhogy az oszlopokon található hieroglifák kifejtik, hogy mindketten „Alsó- és Felső-Egyiptom uralkodói voltak” – mondotta Valentin. – „Semmi ehhez fogható nincs a fáraói történelemben.”

 

Már régóta dúl a történészek és az egyiptológusok közötti vita a felől, hogy vajon III. Amenhotep és IV. Amenhotep megosztoztak-e a társ-régenségen III. Amenhotep országlásának vége felé, mivel néhány szakértő azzal állt elő, hogy a hatalom megosztásának berendezkedése 12 évig, vagy legrövidebb esetben 2 évig tartott.

A legtöbb tudós vitába száll a társ-régensség teóriájával, mivel nem volt olyan szilárd régészeti bizonyíték, ami a vitát feloldhatná. Vajon a legfrissebb bizonyíték képes lehet egyszer s mindenkorra feloldani a vitát?

 

III. Amenhotep és IV. Amenhotep – ismertebb nevén Ehnaton – uralkodása az ókori Egyiptom leglényegesebbjei közé tartozik.

III. Amenhotep 36 éves uralkodási ideje alatt érte el az ókori egyiptomi civilizáció a csúcspontját mind a politikai hatalom, mind a kulturális teljesítmény szempontjából.

 

http://www.ancient-origins.net/

 

 

Másfelől IV. Amenhotep volt az egyik legnagyobb fejtörést okozó fáraó Egyiptomban, akit az „ERETNEK FÁRAÓ” vagy a „LÁZADÓ FÁRAÓ” névvel is illetnek. IV. Amenhotep (Ehnaton), Tutankhamon édesapja, egy forradalmár volt, aki azzal írta be magát a történelembe, hogy szakított az egyiptomi többistenhittel és bevezette az egyistenhitet, amelynek a középpontjába Atont (a Napkorongot), az egyetlen igaz istent állította.

 

Mostanáig a szakértők úgy hitték, hogy Ehnaton fellázadt apja kormányzási eljárása ellen és a trónváltás után saját, új, radikális egyistenhívő vallását vezette be. Mindazonáltal, ha III. Amenhotep és Ehnaton egyszerre kormányoztak, akkor ez azt jelezheti, hogy apja és fia együtt vettek részt ebben a forradalmi mozgalomban.

 

A kutatócsoportra még további 600 négyzetlábnyi feltárandó terület vár, amely remélhetőleg több információval fog szolgálni eme rejtélyes felfedezést illetően, mivel – ha igaz – ez a lelet megkívánja a történelemkönyvek újraírását.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..