Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egy új tanulmány kiderítette, hogy az ókori egyiptomiak javarészt vegetáriánusok voltak

A Journal of Archaeological Science című folyóiratban megjelent és a Live Science-ben közölt új tanulmány fényt derített az ókori egyiptomiak étrendjére. A Kr.e. 3500-600. között Egyiptomban élt emberek múmiáiban található szénatomok elemzése révén a francia kutatócsoport meg tudta állapítani, hogy az egyiptomiak javarészt vegetáriánusok voltak.

 

http://cdn.ancient-origins.net/

 

Az elemzést 45 olyan ókori egyiptomi maradványain végezték el, amiket a 19. században küldtek két lyoni (Franciaország) múzeumba és amely magába foglalta a csontokból, a fogzománcból és a hajból vett szénarány mérésének legmodernebb módszerét.

 

„Nekünk egy olyan megközelítési módszerünk van, amely kissé eltér a többitől.” – magyarázta Alexandra Touzeau, aki a kutatócsoport vezetője a Lyoni Egyetemen. – „Mi a csontokkal és a fogakkal dolgoztunk sokat, míg a tudósok többsége a hajat, a kollagént és a fehérjéket tanulmányozza. Ugyanakkor, mivel mi több különböző korszakon dolgoztunk és nem egyetlen periódusból ragadtunk ki sok embert, így egy nagyon hosszú időszakot öleltünk fel.”

 

A fotoszintézis folyamata során a légkörben található széndioxidból veszi fel az összes növény a szénatomokat. A növényevő állatok a növények elfogyasztása révén teszik ezt, s a szén a testükben végzi. A szén elemzése voltaképpen leleplezi, hogy mit ettek az emberek.

 

Az eredmények kimutatták, hogy az ókori egyiptomiak főként vegetáriánusok voltak és az étrendjük elsődlegesen a búzára és az árpára épült. A gabonafélék, mint amilyen a köles és a cirok, az étrendjüknek csupán egy kisebb hányadát alkotta (kevesebb, mint 10 százalékát).

 

http://www.insidescience.org/

 

Az egyik legszokatlanabb felfedezés az volt, hogy a jelek szerint kevés hal szerepelt az étrendjükben. A legtöbb ember valószínűleg arra számítana, hogy a Nílus partján élő ókori egyiptomiak sok halat fogyasztottak, s a régészeti ásatások is nagymennyiségű mumifikált halat tártak fel. Azonban, a legalább 45 személy bevonásával készült tanulmányban a hal nem kiemelkedő az étrendjükben.

 

„Az egyiptomi falak domborművein és modelljein bőséges bizonyíték áll rendelkezésre a halászatról (a szigonyos és a hálós halászatról egyaránt), illetve a hal az áldozati felajánlásokban is szerepel. Ugyanakkor sok régészeti bizonyíték van a halfogyasztásra az olyan területekről, mint amilyen Gaza és Amama” – mondotta Kate Spence, az angliai Cambridge Egyetem ókori Egyiptommal foglalkozó specialistája és régésze. – „Mindezért egy kissé meglepő, hogy az izotópok arra utalnak, hogy nem fogyasztottak széles körben halat.”

 

Az ókori kultúrákban a vegetarianizmus sokkal gyakoribb volt, kivéve a nomád népességet, s a húsevés egy olyan fejlemény volt, amely inkább mostanában jelent meg.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!


TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..