Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egy vitatott elmélet szerint az időutazás a hasonmásunk meggyilkolását is eredményezheti

Szeretnél utazni az időben és látni a múltat, találkozni az ősökkel? Egészen biztos vagy ebben? Ha ezt teszed, akkori minden valószínűség szerint ezzel meggyilkolod a doppelgangeredet, a hasonmásodat vagy másodpéldányodat.

 

5.1

 

Sok ember él az időutazás bűvkörében, s egyre több tudós veszi komolyan fontolóra, hogy a múltba, illetve a jövőbe történő utazás bizonyos körülmények fennállásakor lehetséges. Mindazonáltal, van néhány probléma, amit meg kell oldanunk, mielőtt az időben visszafelé kezdenénk utazni az őseinkkel való találkozás reményében.

 

Egy új vitatható elmélettel állt elő Robert Nemiroff, fizikus, aki azt feltételezi, hogy az időutazás folyománya az lehet, hogy meggyilkoljuk a hasonmásunkat.

 

kép: Egy változata annak, hogy számos alternatív univerzumban létezünk.

 

Az időutazás aktusa számos változatot hozhat létre belőlünk, melyek közül néhányan a jelenben élhetnek, míg mások a múlt felé mozdulhatnak el.

 

A hasonmásaink arra lesznek hivatva, hogy összetalálkozzanak, s amikor ez megtörténik, végérvényesen megsemmisítik egymást.

 

Ez talán tudományos fantasztikumként hangozhat, de egy elméleti fizikus matematikai egyenleteket dolgozott ki arra, hogy kimutassa, hogyan megy ez végbe a jelenlegi tudományos felfogásunk szerint.

 

„Sokszor hallottuk már, hogy a fénynél gyorsabb mozgás eredménye a visszafelé történő időutazás.” – mondta a DailyMail.com-mak Robert Nemiroff, a Michigani Műszaki Egyetem fizikusa.

 

„Annak dacára, hogy hivatásos asztrofizikus vagyok, én sem értem azokat a részleteket, melyek alapján ez megtörténik.”

 

„Így egy diákom és jómagam megpróbáltunk kidolgozni magunktól egy nagyon egyszerű példát.”

 

A példában egy olyan űrhajó szerepel, amely egy földi kilövőállásból indulna el, a fénysebesség ötszörösével haladna egy nagyjából 10 fényre lévő bolygó felé.

 

5.2

 

„Jól ismert és nem vitatott tény, hogy utazni tudunk az időben a jövő irányába egy gyorsan száguldó űrhajó segítségével, és vissza is tudunk térni.” – mondta Nemiroff professzor.

 

Minél inkább megközelítjük a fénysebességet, annál hosszabb lesz az utazás, annál inkább belemélyedünk a jövőbe, ami felé tartunk.

 

De mi a helyzet a múlttal? Vajon vissza tudunk jutni a múltba egy űrhajó segítségével?

 

Ennek egyedüli módja az, ha feltételezzük, hogy az űrhajó gyorsabb a fénysebességnél, és visszatérhet.

 

„Bár visszatekintve az egyenletekre, azok egyszerűek, mégsem kevés erőfeszítésbe került kimutatni, hogy is működhet ez a gyakorlatban.” – Ecsetelte a professzor.

 

„Mindazonáltal, olyan megfejtéseket találtunk, melyek mind magukba foglalják az utazók különös párjait, akik beugrálnak a megnyilvánulásba, majd kiugranak onnét.”

 

„Úgy okoskodtunk, hogy e pár egyik tagjának a negatív tömeg egy különös fajtájának kell lennie, míg a másiknak szokványos pozitív tömege van.”

 

Nemiroff professzor egyenleteit felhasználva kiderült, hogy egy pár szellemhajó – egy negatív tömegű és egy pozitív tömegű – megjelenhet a puszta levegőből.

 

kép: A legutóbbi gondolatkísérletben az űrhajó egy földi kilövőállásból indulna, a fénysebesség ötszörösével haladna egy 10 fényévnyi távolságban levő bolygó felé. Mivel az űrhajó utasairól érkező fény lassabb, mint maga az űrhajó, ezért annak visszatérése után a Földlakók az eltűnő félben lévő űrhajó képeit látnák.

 

Mivel az űrhajó utasairól érkező fény lassabb, mint maga az űrhajó, ezért annak visszatérése után a földlakók az eltűnő félben lévő űrhajó képeit látnák, míg egy másikat visszatérni látnának.

 

Nyolc évvel később a kilövőálláson lévő űrhajó képe még mindig úgy lesz látható, mint aminek az egyik képe éppen indulni, míg a másik képe visszatér.

 

Kb. 10 év múlva a fantom űrhajópár szétrombolná egymást, s csak egyetlen űrhajó maradna a kilövőállásban.

 

Ugyanez a dolog menne végbe bármilyen tárggyal, amely az időben visszafelé utazna.

 

Például, ha a Ki vagy doki? című sci-fi sorozatban van két Doktor, akik éppen egymás mellett állnak, akkor bebizonyíthatjuk, hogy egy harmadik – negatív energiából – álló Doktornak is lennie kell, amely gyorsabban sodródik, mint a fény.” – fejtette ki Nemiroff professzor.

 

Ez a harmadik doktort arra szánták, hogy összetalálkozzon az eredeti doktorok közül valamelyikkel, s akkor együtt eltűnjenek.

 

A tudat küszöb alatti Doktor szintén úgy tűnhet, mintha hátrafelé mozogna az időben.

 

A gondolatkísérlet több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. Példának okáért, miből lehetnek a hasonmások? S melyik lehet az igazi?

A fizikus azt mondja, hogy nincsenek válaszai, de mindenesetre nem gondolja, hogy ez a világ valaha is valóság lenne.

 

Sajnálatos módon nem tűnik lehetségesnek, hogy a fizikai dolgok a fénynél gyorsabban utazzanak, s ez egy döntő lépés. – magyarázta.

 

„Képesek vagyunk a lézeres mutatók fény-árnyék foltjait úgy megjeleníteni, hogy azok ilyen gyorsan mozogjanak, de eddig soha senki sem volt képes valamilyen fizikai – tömeggel rendelkező – dolgot ilyen sebességgel mozgatni.

 

„Ennél fogva a múltba való időutazás lehetetlennek tűnik, legalábbis jelenleg.”

 

Nemiroff professzor egyenleteit az arXiv folyóirat májusi számában megjelent tanulmányban ecsetelik.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/articles1/timetravelkillingdoppelganger.php#.Vb9fBfntmko

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..