Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egyedülálló hatalmas kazahsztáni Nazca geoglifák Közép-Ázsiában

2007-ben Kazahsztán Torgay sztyeppéin, Kostanay déli részén kilenc gigantikus geoglifa szenzációs felfedezése hívta fel magára a tudósok és az ufológusok figyelmét.

 

Ezek az egyedülálló geoglifák csupán nagy magasságból láthatók, így felvehetik a versenyt a perui Nazca vonalakkal.

 

Dmitry Dey archeológus szerint a 9 gigantikus jelenséget 2007-ben fedezték fel.

 

Tökéletesen láthatóak a Google Earth műholdfelvételein, és csupán abban az egyetlen dologban különböznek a „földre rajzolt Nazca-vonalaktól, hogy a kazahsztáni geoglifák sírdombokból és sírhalmokból állnak, s méretüket tekintve felülmúlják azokat.”

 

A szvasztika-formájú geoglifa 90 méter átmérőjű, s a többi mestermunkához hasonlóan csupán a magasból látható.

 

A térségben felfedezett legnagyobb objektum az úgynevezett „Ushtogaysky-négyzet”.

 

„Geometria formája, pontossága és mérete abszolút meghökkentő. Ennek a négyzetnek a nagysága 83000 négyzetméter, ami jóval nagyobb, mint a Kheopsz piramis alaplapja.

 

A kazahsztáni geoglifákat 2007-2008 folyamán találták meg.

 

Ez 101 sírdombból áll. A 101. középen helyezkedik el, minden egyes oldalán 15, illetve 10 sírhalom található átlósan.” – magyarázta Dmitry Day, aki akkoriban a terepen dolgozott.

 

A legnagyobb objektum az úgynevezett az „Ushtogaysky-négyzet”.

 

„Csak képzeljük el, hogy ezt egy 83000 négyzetméteres kiterjedésű területen alakították ki. Nem tudjuk, hogy mennyi embert és órát kellett egy ekkora műemlék megformálására fordítani.”

 

Egy másik objektum a Torgay-i háromosztatú szvasztika, melynek 90 méteres az átmérője.

 

Mindazonáltal, ennek a területnek a talaja változékony és az objektum állapota meglehetősen rozoga. Más impozáns geoglifákként említhető a Big Ashi-Tastinsk és az Ekindynsk kereszt csakúgy, mint az egyenletes körök.

 

A China Topix-ban megjelent cikk szerint a Google Earth használata lehetőséget kínál a régészeknek arra, hogy könnyen elemezhessék az óriási geoglifákat, vagyis azokat az „ember alkotta” mintákat, amelyeket sírdombokból vagy árkokból alakítottak ki, s csak úgy beterítik Kazahsztán közép-ázsiai nemzetének északi sztyeppéit.

 

Világosan kivehetők a levegőből, ámde alig vehetők észre a földfelszínről azok a glifák (vésetek), amelyek alakjai az egyszerű négyzetektől, gyűrűktől és keresztektől a jóval komplikáltabb szvasztikákig és háromkarú spirálokig terjednek.

 

 

A szakértők már végzik a felfedezés összevetését a híres perui Nazca vonalakkal, amelyek a kazah megfelelőikhez hasonlóan csupán a magasból láthatók.

Ugyanakkor, akárcsak a Nazca vonalak esetében, néhány kazah glifa hatalmas: az egyik átmérőjének a mérete eléri az 1312 lábat (majdnem 400 métert), vagyis hosszabb, mint egy repülőgép-hordozó anyahajó.”

 

Eddig az ősi kazah földmunkák mintázatainak célja nem tisztázott, de jelenleg több mint ötvenet igazoltak vissza és mindegyik ősi idők embereinek az alkotása.

 

Kör alakú geoglifák észak Kazahsztánban. Credit: copyright DigitalGlobe/Google Earth

 

 

Ezek az óriási vonalak idősebbek a Nazca-vonalaktól.

 

Egy másik földmunka – a szvasztika például – egy olyan ősi jelkép, amit gyakran a Naphoz kapcsoltak és a buddhista szekták a mai napig is alkalmaznak. A háromkarú spirált a kelták használták előszeretettel a művészetükben és a pénzverés során.

 

A közép-ázsiai vidéket számos rejtélyes földből készített építmény tarkítja, amelyek kora mélyen a történelem előtti időkbe nyúlik vissza. A kurgánoknak nevezett temetkezési dombok az ázsiai sztyeppéktől Európáig mindenhol megtalálhatók és minimum az i.e. 4. században keletkeztek.

 

Például az oroszországi Urál déli előhegységénél éppen a kazah határ felett található Arkaim falucskája Kr.e. 20-ra datálható vissza.

 

A kazah geoglifák feltérképezése és vizsgálata tovább folytatódik a régióban.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/geoglyphskazachstan.php#ixzz3EJm8HPqY

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..