Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egyiptom istenei: AMUN, AMEN

Ebben a kis cikksorozatban szeretném bemutatni az ókori és a történelem előtti Egyiptom legjelentősebb isteneit. Nem a teljesség igényével és korántsem csak a megszokott, tudományos forrásokból fogom ezt tenni, hanem inkább saját ízlésem szerint: a régészeti és a spirituális tudás szintézisével, s nem utolsó sorban a szellemi szórakoztatás okán. Az egyes témák bővebb kifejtésére és a még rejtettebb összefüggések elemzésére talán csak személyes tanítások alkalmával kerülhetne sor.

 

https://ferrelljenkins.files.wordpress.com/

 

Első alkalommal témánk legyen AMUN, vagy más néven AMEN. Nem véletlenül kezdtem éppen ezzel az istenséggel. Ő az egyik legősibb és egyben legjelentősebb istenség. Talán legtipikusabb megjelenési formái a következők:

  • Egy férfi emberalak, aki kettős osztatú koronát visel. (olykor kék színű a teste)
  • Hajlított szarvú kosként ábrázolják részint domborműveken, festményeken, részint szobor formájában.

 

Legalább az 5. dinasztia ideje óta tud a létezéséről az egyiptológia. Amen, illetve a megfelelői, valamint felesége, Amaunet, már a Piramisszövegekben is említésre kerül, melyekről nem árt megjegyezni, hogy az emberiség írott történelmének egyik legrégebbi és legbecsesebb darabjai. Jóval a mai Biblia előtt születtek ezek a szent szövegek.

 

Amen az isteni Ogdoád között is feltűnik, mely az ősiség isteneinek a nyolcas csoportja, akiket Thot isten kultuszának központjában, Khmun-ban imádtak. Ott Amen egy kígyó alakját öltötte magára, amely azáltal képes megújítani magát, hogy levedli a bőrét.

 

Az Amen név maga is „rejtőzködő”, valamint „legrejtettebb” jelentéssel bír, ami homályossá teszi az eredeti képét és azt, hogy miként is vált istenné. Az isteni Ogdoádban Amon női párja Amaunet, amelyre Amen női változataként tekinthetünk, s jelentése megegyezik az Amen szó jelentésével: „az elrejtett”.

 

http://www.joelderfner.com/i

 

A vízválasztó Amen isteni uralmában II. Mentuhetep (Montuhotep) idejében következett be, mivelhogy onnantól datálódik Amennek a legfelső isten státusza.

Amenemhat egy forradalmat robbantott ki és elűzte trónjáról a fáraót. Amenemhat nevében egészen nyilvánvalóan felfedezhető Amen neve. Teljes nevének jelentése pedig: „Amon a legfőbb isten”. Amenemhat vezette az Amen-kultusz pártját és magát tette meg a 12. dinasztia fáraójának. Kitört a harc a Mentu-kultusz és az Amen-kultusz hívei között, amely az utóbbiak győzelmével végződött.

 

http://www.yozzer.com/

Nem sokkal a 12. dinasztia megalapítását követően, Amen neve összeolvadt az országos tekintélynek örvendő Ra napistennel, így született meg Amon-Ra alakja. Ezután Amen tiszteletére folyamatos templomépítkezések kezdődtek Karnakban.

 

Ament gyakorta ábrázolták egy bizonyos istenhármasság részeként: Mut égistennővel és Khonsu (Honszu) gyermekistennel.

 

Amen szent helyét, a Karnaki Templomot a „legmagasztosabb helynek” nevezték el.

Az Újbirodalom idején a stabilitás és a virágzás azoknak a luxori (Waset) fáraóknak volt köszönhető, akik Amen-Ra (Amon-Ré) istent imádták. Így innentől fogva az állam legfelső istenévé lépett elő és az is maradt Amen-Ra (Amon-Ré).

A fáraók komoly kincseket és vagyonokat ajándékoztak a karnaki templomnak, gazdaggá és erőssé téve annak papjait.

A 18. dinasztia idején volt a legerősebb Amen-Ra papsága. Ekkor már az egész királyság intézményrendszerét uralták. Akár a mai Luxor nyugati partján található, Hatsepszut fáraónő tiszteletére emelt halotti templom díszítéseire tekintünk, akár a keleti parton lévő Luxori Templom díszítéseire, Ament úgy ábrázolják, mint akitől életet kap a fáraó! Vagyis a lét körforgásának és az élet adásának, a születésnek az adománya Amen-Rától származtatható.

 

A fáraók és a papság viszonya nem volt mindig súrlódásmentes. Legjobb példa erre Ehnaton (Akhenaten) fáraó uralkodása, akinek egyistenhitét nem tűrhette el az Amon-papság, mely összecsapásból végül utóbbi került ki győztesen.

 

Az ehnatoni vallási reform csúfos leverésétől a fáraói dinasztiák végéig Amen-Ra lett a legfőbb papi hatalom forrása és annak legfőbb adományozója. A papság hatalma olykor olyan nagy volt, hogy hercegnőket „Amen isten feleségeiként” küldték a templomokba az erőegyensúly fenntartása érdekében.

 

Amen olyan mindenható isten volt, aki egész Egyiptom bőségét, stabilitását és a győzelmét biztosítja.

Nevét több isten nevével is vegyítették, ily módon erejüket is elnyerte magának, mintegy magába olvasztva azokat.

 

A szomszédos népekkel folytatott kereskedelemnek köszönhetően Amen kultusza gyorsan elterjedt Nyugat-Ázsiában és Núbiában. Számos kápolnát emeltek a tiszteletére. A későbbi núbiaiak még azt is hitték, hogy a 4. kataraktánál található Jeber-Barkar volt Amen szülőföldje.

 

Amenről még több vonatkozásban lesz szó, egyelőre elégedjünk meg ennyivel róla.

 

Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..