Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egyiptom legfrissebb felfedezései – Beindul az űrrégészet

Ásatásokról lesz szó. Méghozzá olyan régészeti eredményekről, melyek a hozzánk legközelebb eső időben történtek Egyiptomban. Egy kis érdekesség a lapszám záróakkordjaként. Mondom a tényeket, amúgy no comment.

 

Dr. Sarah Parcak a műholdas régészeti módszerek kidolgozásának a vezéralakja. Említett hölgy egy 700 kilométer magasságban keringő műhold kamerájával készít olyan nagy felbontású képeket, amelyek képesek akár az egy méternél kisebb tárgyakat is kiszúrni és láthatóvá tenni a földön. Jól értettük, 700 km magasból egy méter átmérőjűnél kisebb tárgyat tud beazonosítani.Itt tart ma a technika. De ez távolról sem minden.

 

A műhold nem csak a felszínt tapogatja le, hanem képes láthatatlan sugaraival behatolni a föld mélyebb rétegeibe. Az infravörös képalkotásnak köszönhetően a földfelszín alatt megbújó tárgyakat is egy csapásra láthatóvá válnak, jóformán mindent leleplez a szuperérzékeny műhold.

Így fordulhatott az elő, hogy több mint 3000 ókori település maradványaira és több mint 1000 sírkamrára bukkant Dr. Sarah Parcak kutatócsoportja, amikor Egyiptom kietlen sivatagos vidéke felett elsuhant a műhold.

 

Igaz-e a felfedezés, vagy csak mendemonda? A felfedezés olyannyira igaz, hogy az első ásatások megerősítették a műholdfelvételek adatait. Egyelőre a valódisághoz kétség nem férhet.

A BBC nem sajnálta a fontot, a zsebébe nyúlt és egy dokumentumfilmet készített arról, amint Dr. Parcak bizonyítékok után kutatva Egyiptomba látogat és az eredeti helyszínen vizsgálja meg a lelőhelyeket.

 

Az így készült film címe: Egypt`s LostCities (Egyiptom elveszett városai).A szakértők Szakkarába látogatnak el, amely település az ősi egyiptomi fővárosnak, Memphisznek volt a kultikus körzete. A helyi hatóságok közömbösséget mutattak a kutatócsoport munkássága iránt. Egészen addig, amíg rá nem jöttek, hogy két piramis rejtőzik a föld alatt. Azt azért megjegyezném, hogy aki járt Szakkarában, az élőben láthatta, hogy a talajszín az évezredek alatt egyes területeken több mint tíz métert emelkedett. Ezért sem nehéz elhinni, hogy Szakkarában még sok mindent rejt a sziklás homok.

Visszatérve Dr. Parcak felfedezésére, azon nyomban próbaásatásokat végeztek a helyszínen. A térségről készített műholdas infrafelvételek jól vizsgáztak, mivel egy 3000 éves házra bukkantak, amelynek a körvonalai tökéletes egyezést mutattak a szatellit által készített fotókkal.

Pongyolán fogalmazva a sivatag, a Nílus és a talaj „megröntgenezése” tovább folytatódik.

 

Várjuk a további fejleményeket, hiszen ez új távlatokat nyit meg a rejtett vagy elsüllyedt építmények felkutatásában és a történelem előtti korszakok bizonyítékainak feltárásában egyaránt. A többi következetés levonását már az Olvasóra bízom, hiszen a látottak önmagukért beszélnek.

Ezúton is gratulálunk az Alabamai Egyetem tudósainak, hiszen ezzel az újításukkal új korszakot nyitottak: az űrrégészetét.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..