Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egyiptomban felfedezték Ozirisz egyik mitikus sírját

Figyelemre méltó, hogy egy Egyiptomban dolgozó spanyol-olasz régészcsoport megtalálta a legendás Ozirisz-sír egyik ókori reprodukcióját a Théba nyugati partján található Sheikh Abd e-Qurnai nekropoliszban. Ozirisz az egyiptomi mitológiában a holtak istene volt.

 

Úgy tudjuk, hogy a szimbolikus sírhelyet rituálék során arra használták, hogy kapcsolatba léphessenek a Túlvilág istenével, egyszersmind összehozzák az újratestesülés óriási energiáit a fáraókkal.

 

A kutatók az oziriszi alkotóelemeket tartalmazó hasonló sírokkal való összevetés alapján úgy vélik, hogy a sír a 25. dinasztia korából (Kr.e. 760-656) vagy a 26. dinasztia korszakából (Kr.e. 672-525) való.

 

3.1

 

A sírkomplexum hatalmas, többemeletes és olyan kamrákkal és járatokkal van ellátva, amely Ozirisz-faragásokat és egy olyan szobát foglal magába, amelyben egy késeket tartó démont ábrázoló dombormű is található. Egy öt oszlopos hatalmas teremet, valamint egy, a temetési komplexumba levezető lépcsősort is találunk, s itt vannak az oziriszi faragványok/szobrok. A késes démon reliefjeit a holttest védelmére szolgáló temetkezési szobában helyezték el.

 

Szépsége szemügyre vehető az istenség smaragd szobrával együtt, amit a központi boltíves kápolnában helyeztek el, a lépcsővel szemben, amit egy 9 méter hosszú aknába vájtak bele. Ez a járat egy másik üres terembe vezet, amely két másik teremmel összeköttetésben álló, 6 méter hosszú, újabb járattal rendelkezik.

 

A Luxor Times Magazine arról számol be, hogy az oziriszi szimbolizmus magától értetődő egy ókori sírban, amely tartalmaz „egy nagy 3,5 méter hosszú lépcsősort egy lényegében 4 méter magas menyezettel, amely a Túlvilágba vezet, illetve egy másikkal, amely közvetlenül Ozirisz szobrához vezet, mely emiatt magasabban található, s tökéletesen el van zárva a ’maga szigetén’; (tartalmazza) magát az Ozirisz szobrot; az azt körülvevő üres folyosót, amely vízcsatornát jelképez; s a várva várt sírkamrát a szobor alatt, ily módon beazonosíthatók az elhunytak Ozirisszel”.

 

Miközben Philippe Virey 1887-ben részben már felfedezte a sírkomplexumot, csak a közelmúltban fejeződött be teljesen az ásatás. A kutatócsoport az idei év őszére tervezi az ókori komplexum feltárásának folytatását.

 

Forrás: http://ancientexplorers.com

References:

http://www.nbcnews.com/science/science-news/ancient-replica-mythical-tomb-osiris-unearthed-egypt-n279066

Photo credit:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2900324/Egyptian-god-s-tomb-discovered-Blackened-structure-built-replica-mythical-resting-place-Osiris.html

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..