Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

EGYIPTOMI AMULETTEK

AMULETTEK RENDELTETÉSE

 

A sírmaradványokból arról tanúskodnak, hogy az egyiptomiak mágikus hitében – különösen a Későkorban – kimagasló szerepet játszottak az amulettek. Sőt, az előkelők és az urak nélkülözhetetlen rekvizitumai (felszerelései) voltak. Az amulettekről a Halottak Könyvéből kapunk felvilágosítást: bűvös erővel felruházott, elsősorban védelemre szolgáló szent eszközök voltak. A Halottak Könyve részletesen taglalja, hogy melyik amulett mire való. Általánosságban véve betegségek ellen, bajok elhárítására, gyógyulás előidézésére, oltalmazó jelleggel a szerencsétlennek tekintett napokra, a gonosz varázslatok elhárítására, az ártó szellemekkel szemben mindenképpen, szinte kötelező jelleggel viseltek amulettet az egyiptomiak.

Megjegyzendő, hogy nem csak az e világi, hanem a túlvilági szférákra is hatottak az amulettek. Így a múmiák bepólyálásánál elengedhetetlen kellékek voltak e védő talizmánok. Az amulettekre jobbára a Halottak Könyvéből vett varázsigéket, szent neveket és szövegeket véstek vagy festettek. Sokszor mágikus jelentésű hieroglifákat vittek fel az amulettekre, amelyek komoly varázserővel bírtak.

 

Az amuletteket gyakran viselték nyakban, de a test más részein is. A denderai amulett-lista 104 különböző amulettet sorol fel temetkezési használatra. Petrie egy 1914-ben írt monográfiájában 270 féle amulettet lajstromoz és osztályoz. A legrégebbi ismert egyiptomi amulettek zöld agyagpala darabok voltak, változó formájúak, általában állat vagy egyéb teremtmény alakját mintázták meg, s az elhunyt mellére helyezték. Nagy számban találtak ilyeneket a prehisztorikus (történelemelőtti) eredetű sírokban. Hiteles és jól működő amulettet csak beavatott pap készíthetett. Az egyiptomiak rengeteg amulettel rendelkeztek, például igen elterjedtek voltak Ízisz szemének vagy Ozirisz gerincének különböző motívumai. Az amulettek általában aranyból, ezüstből, gránitból, vagy lapis lazuliból készültek, de a színes egyiptomi fajansz is közkedvelt volt.

 

Az alábbiakban felsorolok néhány egyiptomi amulettet:

NEFER-AMULETT, BASZTET-AMULETT, PATAIKOSZ-AMULETT, ÍZISZ-CSOMÓ, ARANYGALLÉR-AMULETT

UDZSAT-SZEM, BÉKA-AMULETT, LÉTRA-AMULETT, MENAT, PAPIRUSZJOGAR-AMULETT, FEJTÁMASZ-AMULETT, SZEMA, KÍGYÓFEJ-AMULETT, SHEN-AMULETT, BÁ-AMULETT, LÉPCSŐ-AMULETT, KÉT UJJ AMULETT, KESELYŰ-AMULETT, SZÍVSZKARABEUSZ, SÜNDISZNÓ-AMULETT

 

AMULETT TÍPUSOK

 

SZÍVSZKARABEUSZ

A mágikus hatalommal felruházott, tehát felszentelt szkarabeusz alakú amuletteket a halott szívére vagy torkára helyezték. A szkarabeusz hatott a halott szívére, hogy ne tanúskodjék az elhunyt ellen, amikor az Ítélet Csarnokában Ozirisz színe elé járul az életét elbírálandó.

 

ARANYGALLÉR-AMULETT

Ez az amulett erőt adott a halottnak, hogy megszabaduljon a pólyáitól. A temetés napján kellett a halott nyakába helyezni és aranyból kellett készíteni. Ez az amulett nagyon ritka és úgy tűnik azon hiedelem kifejezéséből nőtt ki, amely a XXVI. dinasztiára volt jellemző.

 

AMSZET-AMULETT

A májat védelmező amulett.

 

BÉKA-AMULETT

A nyüzsgő élet és a feltámadás szimbóluma. Ezt az amulettet a holttestre helyezték és azt a célt szolgálta, hogy a békafejű istennő, Heket hatalmát átvigyék vele a halottra. Sírokban és múmiákon gyakorta találtak ilyet.

 

KESELYŰ-AMULETT

Ízisz erejét hivatott szolgáltatni a halott védelmére. Főként aranyból készítették, keselyű alakkal, az égben lebegve, széttárt szárnyakkal, karmaiban az Ankh szimbólumot tartva. A temetés napján akasztották a halott nyakába. A Halottak Könyvének 157. fejezetében szerepel.

 

PAPIRUSZJOGAR AMULETT

Ez az amulett viselőjének férfiasságot, ellenálló erőt és bőséget biztosított. Ezzel együtt megjegyzem, hogy a papiruszjogar főleg istennők hatalmi szimbóluma volt. Alja hegyes, teteje egy papiruszvirágban végződött.

 

SHEN-AMULETT

A halotti tárgyakon és koporsókon tűnik fel, mint az örök és végtelen szimbóluma.

 

SAM-AMULETT VAGY SZEMA

Ez egy hieroglifjel, melynek jelentése: egyesíteni. Funkcióját tekintve a test épségét és a testrészek együtt maradását mozdította elő, a túlvilági újjászületést és a halott életfunkcióinak zavartalanságát szolgálta és állati örömökre is utalt. Az ősi időktől kezdve használták. Többnyire lapis lazuliból vagy más kemény kőzetből készítették. A Későkorban gyakran lehetett megtalálni a múmiák pólyájában pénisz formájában.

 

FEJTÁMASZ-AMULETT

A fejtámasz amulettek hematitból vagy valamilyen sötét kőből készültek, kifejezvén kapcsolatukat a túlvilági élettel, folyamatos védelmet nyújtva az elhunytnak. A fejtámasz-amulettek a valódi fejtámaszt helyettesítették a sírban. A Harmadik Átmeneti Korban és a Későkorban széles körben elterjedtek. A Halottak Könyve 166. fejezete szerint két fő szerepük volt: az egyik, hogy felemeljék az újjászületendő fejét, a másik, hogy megóvják a fejet attól, hogy elválasszák testétől.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..