Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egyiptomi istenek: Anukisz istennő

Anukisz több névalakban is ismeretes: Anuket vagy Anket. A legelső név görög eredetű, míg az utóbbi kettő egyiptomi.  Egy nőalak formájában szokták ábrázolni, aki egy alacsony diadémot visel egy csokor tollal a tetején, melyet olykor szalaggal és ureusszal díszítettek. Ezen kívül Anukisz többnyire papirusz-jogart és az élet keresztjét (ankh-ot) tart a kezeiben.

 

http://clipartist.info/

Bár eleinte a Napistennek, Rá-nak a lányaként tartották számon, az Újbirodalom idejére a kos fejű Hnum isten és Szatisz (Szatet) istennő lányának hitték. Ők így együtt alkották az Asszuán közelében található első katarakta (vízesés, zuhatag) istenháromságát.

Anukisz felső-egyiptomi istennőt Elephantine-szigetén imádták. Szatetről úgy hitték, hogy egyrészt a déli határ védelmezője, másrészt pedig ismeri a Nílus áradást hozó vízszint-emelkedés kezdetét. Ennek tudható be az is, hogy alakja azonosult Szóthisszal, aki a Szíriusz csillagot megszemélyesítő istennő volt, s mint ilyen az áradás megkezdésének az ómenje volt.

 

Egyiptomban minden élet a Níluson múlott. A Nílust az energiák szabályozták. Az energiákat pedig a papok tartották ellenőrzésük alatt. A Nílus nem egyszer rendellenesen működött, értem ezalatt, hogy többször áradt, mint normál esetben tette volna, mivel a papok kényük-kedvük szerint befolyásolták a természeti erőket, köztük a Nílusét is.

 

Asszuánban a Szehel-szigeten kifejezetten Anukisznak szenteltek egy templomot. Ezen kívül feltűnik a Beit el-Wali templom, a Dakka templom és az abu szimbeli kis templom (Nefertiti templom) faldomborművein is, de az egész déli régióban elterjedt a tisztelete, mivel a dél-egyiptomi határokat védte Núbia északi részétől. Ugyanakkor egyik mellékneve szerint „Núbia úrnője” volt, vagyis feltételezhető, hogy Núbiában is tisztelték.

 

http://egyptian-gods.99k.org/

Anukisz nevét homály fedi, de valószínűleg „ölelő”, „átkaroló” jelentéssel bír. Kettős természetét mutatja, hogy ölelése lehetett szeretetteli, ugyanakkor halálosan fojtó is. Ebben hasonlít Hathor istennőhöz.

Anyai jellegéhez kétség sem férhet. Hol a földek megtermékenyítő erejeként – Nílus áradása –, hol pedig a fáraó anyjaként jelenik meg, miközben szoptatja a gyermekuralkodót.  A görögök Hesztiával azonosították. Szent állata a gazella volt, ami a kecsességére is utalhat.

 

Legalább három ünnepnapjáról maradtak fenn utalások. Külön papsága volt, amelynek soraiban olyan titulusokkal találkozhatunk, mint például „Anuket prófétája”.

 

Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..