Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

EGYIPTOMI SZÉPSÉGÁPOLÁS

Ha valakik, akkor az egyiptomiak egészen bizonyosan értettek a szépségápoláshoz. Pillantsunk az egyiptomi szobrokra, reliefekre és a papiruszokra, s rögvest láthatjuk, milyen meghatározó szerepet tölt be az egykori viselet korunk divatjában. Ha megfigyeljük a mai női és férfi ruhákat, akkor szembeöltő hasonlóságokra bukkanhatunk a múlt és a jelen között. Sok esetben, ha a Váci utcán végigflangálna egy korhű egyiptomi viseletbe öltözött előkelőség, az embereknek legfeljebb a szépsége és az extravaganciája tűnne fel, de simán elsétálnának mellette.

 

Az egyiptomi szépségápolás alapja a tisztaság volt. Nagy gondot fordítottak testük és ruházatuk tisztántartására. A piszkosság, a szennyesség, az ápolatlanság és az elhanyagoltság semmilyen körülmények között nem illett az egyiptomiakhoz. Többek között azért sem, mert az elhanyagoltság a vallási rituálék alatt, amelyek számukra mindennaposak voltak, megengedhetetlen volt.

Jellegzetes egyiptomi férfi viselet volt a lenvászon kötény, amelyből találkozunk puritán, ugyanakkor kikeményített, elálló változatokkal is. A Középbirodalom idejében hosszabbak lettek a kötények és a felsőtestüket is rendszerint fedték.

A nők a szépségápolás mesterei és művészei voltak egyszerre. A ruházatuk is attraktívvá varázsolta őket: bokáig érő, vékony és áttetsző anyagból készült, lenge ruházatokat viseltek.

Az Újbirodalom alatt minden ruházatra az összetettség, a komplikáltság volt a jellemző, legalábbis ami a felső köröket illeti. Színes, fényűző, díszes és igazi luxust felvonultató volt a férfiak ruhatára.

A szebbik nem pedig egyre több ruhadarabot és kiegészítőt kezdett viselni.

 

A férfiak szinte mindig kopaszra borotvált fejjel jártak és rendszeresnek mondható körükben a parókaviselet is. Ez nem azt jelenti, hogy a rövid vagy olykor a hosszabb vállra omló hajjal ne találkoznánk. Bajuszt és szakállat ritkán növesztettek. Ezzel szemben viszont műszakáll és az alul felfelé kunkorodó istenszakáll bevett divatnak számított.

A papok öltözéke is jellegzetes és sajátos volt. A felolvasó pap a mellén keresztben végigfutó, széles szalagot viselt. A szem-papok és a jun-mutef-papok (Hóruszhoz kapcsolódó papi rendek) párducbőrt hordtak. A főpapokat további aranyból és drágakövekből készült jelvények és díszek különböztették meg a többiektől.

A nyakláncokat, a karkötőket, a gyűrűket, a kar- és lábpántokat, a fülbevalókat előszeretettel hordták. Ezek egy részét nem a divat ihlette, hanem amulettként, védő tárgyként funkcionáltak.

 

A szépségápoláshoz varázsszereket is bevetettek: tejet, mézet, kristályporokat, növényi esszenciákat, olajokat mind külsőleg, mind belsőleg alkalmaztak. Használtak tükröt, hajtűt és fésűt is.

A szemüket és az arcukat mindig is festették részben kultikus okok miatt, részben a rovarok távoltartása céljából, részben a szembetegségeket megelőzendő. A meghosszabbított szemöldök és a szem sarkában húzott vonal nem csupán kiemelte, de kifejezetten csábítóvá, érzékivé is tette az egyiptomi nőket. Ez a fekete és zöld szemfestés később az egyiptomi szépség védjegyévé vált. Nem minden korban, de azért festették a szájukat is. Rendszeresen krémezték a bőrüket, az illat pedig elkerülhetetlen kelléke volt a szépségápolásnak. A cicomázásban és a luxusban nem szenvedett hiányt a sikkes, gazdag egyiptomi.

 

A női szépséget és bájt bártan megmutatták az egyiptomiak. A nők kiemelték keblüket és büszkén mutogatták a lábaik kecsességét. A színek közül kedvelték a fehéret és az aranyat, de nem vetették meg a többi színt sem. A ruházatuk anyagai között a szöveteken kívül szerepet kaptak a bőrök is.

 

Az egyiptomi szépségápolás organikus részét képezte az egészséges táplálkozás. Az ételek egyúttal orvosságnak is számítottak. (Ezt az elvet a későbbi görögök is átvették.) Rengeteg gyümölcsöt fogyasztottak, ugyanakkor a gyümölcsök préselt levét vagy húsát bőrpakolásra is használták. Például a zöldcitromot, a fügét, a szőlőt vagy a gránátalmát. Szinte a mai bajorokat meghazudtoló sörfogyasztók hírében álltak és a bort is nagyon kedvelték az egyiptomiak. E két nedűt megfiatalító szépségápolásra is felhasználták, mint azt manapság kezdik újra felfedezni korunk wellnessesei.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..