Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ehnaton: Egy unortodox (nem elfogadott) uralkodó, aki csak egyetlen istent tisztelt

Ehnaton a Fáraók Földjének egyik leghíresebb uralkodója, aki továbbra is az ország történetének egyik ellentmondásos és különc alakja. Tizenhét éven át uralkodott a XVIII. dinasztia 10. fáraójaként i.e. 1353-1336 között.

 

1.1

KÉP: A Kis Aten/Aton Templom. A látkép nagyjából keleti irányból készült és Aten Kis Templomát mutatja, mely a balra található fáraói negyedek közelében volt. Credits: Paul Docherty Principal Lecturer in 3D CG Teesside University

 

Ehnaton IV. Amenhotep néven látta meg a napvilágot, III. Amenhotep – a Fenséges, aki a 18. dinasztia 9. fáraója volt –, valamint Tije királyné fiaként. Édesanyja III. Amenhotep fő királyi hitvese volt, ugyanakkor nem királyi származású.

 

Ehnaton apja közel 40 éven át uralkodott, s regnálása sikeresnek volt mondható. A 18. dinasztia tetőpontján III. Amenhotep fáraó legidősebb fia, Tuthmószisz (vagy Thotmesz) trónörökös váratlanul meghalt, így megnyílt ama fiatalabb fivére előtt a trónra kerülés lehetősége, aki akkoriban még az eredeti nevét viselte: IV. Amenhotep volt.

 

Ehnaton fáraó uralkodásának korai évei

 

Nem sok minden ismeretes a fiatal Ehnatonnal kapcsolatban, csupán annyi, hogy sok időt töltött Memphiszben, illetve apja palotavárosában, mely a Medinet Habu közelében található Malkata volt a Nílus nyugati partján. Amikor királlyá koronázták, már házasságra lépett Nofertitivel, gyönyörűséges élettársával, tanácsadójával és társuralkodójával. Minden valószínűség szerint ő volt az „Aton hitvesének” nevezett Meritaton apja. (Ő volt az elsőszülött lánya a királyi párnak.) Lányának névválasztása csodálkozásra adhat okot.

De vajon mikor került az új isten bűvkörébe?

 

Ehnaton álma és a hirtelen jött drámai változás az ókori Egyiptomban

 

Királysága kezdetén, Ehnaton még IV. Amenhotep nevét használta. Rendelkezésünkre áll néhány arra vonatkozó bizonyíték, hogy kezdetben tisztelettel adózott a napisten mindkettő megjelenési formájának: Atonnak és Amon Rének. Korai éveiben a király azonosult Ré-Harahtival, akit napkoronggal a fején ábrázoltak. Ez látható a Karnaki Templom egyik pilonján.

Érdekes, hogy a Sesebi núbiai városban, ahol Ehnaton templomot alapított, a sólyom formájú Aton istent valamennyi hagyományos egyiptomi isten társaságában ábrázolták.

 

Fáraói képe minden emberi gyengeségével együtt jeleníti meg a királyt, nem próbálta elrejteni teste tökéletlenségét, megnyúlt arcát és ferde/húzott szemét, épp ellenkezőleg, inkább dicsőítette és eltúlozta azokat.

 

1.2

 

Uralkodásának negyedik vagy ötödik évében megkezdte életének nagy passióját. Amenhotepről („Amon békéje”) Ehnatonra változtatta a nevét, kijelentve, hogy Aton megjelent neki álmában és elmondta, hogy ő az egyetlen és legfelső lény. Ettől a pillanattól kezdve, Ehnaton nyíltan felvállalta minden ősi egyiptomi istennel való elégedetlenségét.

 

Csupán egy álma volt, vagy valami más is motiválta arra, hogy lecserélje az egyiptomi panteon több mint 2000 istenségét?

 

Miért döntött Ehnaton a papok szerepének és hatalmának korlátozása mellett az ókori Egyiptomban?

 

Vajon egy ismeretlen terve volt, melyet csak a legközelebbi tanácsadóival osztott meg?

 

Az egyetlen legfelső istenbe vetett hit

 

Ennek folytán nekilátott Amon-Ré kultuszához kapcsolódó valamennyi jel módszeres pusztításához. Minden támogatást megvont a „hamis istenek” templomaitól. A nagy hatalommal rendelkező és gazdag papi osztálytól való pénz- és hatalommegvonás akkoriban káoszt, elégedetlensége és tiltakozást váltott ki.

 

Ehnaton, Amarna városának megalapítója

 

Uralkodásának 6. évében a fáraó tökéletes helyet talált főváros gyanánt.  A Nílus keleti partján lévő földdarab senkihez, egyetlen istenhez sem tartozott.

 

1.3

KÉP: Az Amarna levelek példányai, melyeket 1887-ben fedeztek fel. 382 ismert agyagtábla, melyek tartalma fényt derít Egyiptom Babilonnal, Asszíriával, Mitannival, a hettitákkal, Szíriával, Palesztinával és Ciprussal való kapcsolatára. Fontos szerepet töltöttek be a korszak történelmének és kronológiájának meghatározásában.

 

Aton horizontjának, azaz Ahet-Atonnak nevezte el és annak az istennek szentelte a várost, akinek megjelenítése egy önmagából sugarakat árasztó nap volt. Atonra úgy tekintett Ehnaton, mint a világmindenség teremtő erejére, mely a Napban öltött testet.

 

Érthető módon magának az istennek nem volt képe.

 

Théba hagyományos fővárosának szerepét Ahet-Aton vette át – ma Amarnaként vagy Tell el-Amarnaként hivatkozunk rá – a királyi palotával és Aton nagy templomával.

Sziklába vájt sírokat építettek a délen és északon található szomszédos hegyoldalakba, továbbá számos tető nélküli templomot is, ily módon a nap közvetlenül süthetett a hívőkre. Ehnaton családjával, valamint a többi előkelő és megbízható emberével együtt a városba költözött.

 

A várost nem sokkal Ehnaton halálát követően elhagyták

 

 

Aton isten városa nem sokkal a fáraó halála után elnéptelenedett. A régészek sok arra vonatkozó bizonyítékot gyűjtöttek össze, melyek szerint a helyet szánt szándékkal rombolták le. Halála után az istenek hagyományos panteonja gyorsan visszaállt.

 

Sok történész állítja, hogy Ehnaton nemtörődöm, hozzá nem értő, sikertelen uralkodó volt. Állításaikat túlnyomórészt az Amarna Táblákra alapozzák, melyek az uralkodó inkompetenciáját igazoló kormányzati dokumentumokat és levelezést tartalmazzák.

 

Netán túl erősen koncentrált a vallására? Vajon a vallási öröksége tovább élt a Rózsakeresztesek eszméiben, melyek szerint minden dolog mögött egyetlen isteni erő létezik?

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: http://www.messagetoeagle.com/akhenaten-unorthodox-ruler-who-had-only-one-god/#ixzz4e12mqhle

 

NYÍLT NAP

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

 

Istentiszteletek

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..