Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Életminőségjavító tanácsok: Articsóka

Alapvetés, mielőtt belefognék: Tisztában vagyok azzal, hogy sokan a fizikai korlátok miatt nem tudnak eljutni hozzánk, hogy egy-egy előadássorozatunkon vagy a napvallással kapcsolatos programjainkon részt vegyenek. Valahol mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy bizonyos információkhoz nem juthat hozzá könnyen: vagy az anyagi korlátok, vagy a fizikai távolság, vagy önmagunk lustasága állják útját, vagy egyéb objektív és szubjektív akadályokkal kell megküzdenie az embernek, hogy a tudást és az igazságot megszerezhesse.

 

Eleinte nekem is nehezemre esett belátni, hogy „mindennek megvan az ára”, s nagyon is rendjén való, hogy az ember megfizeti ezt az árat, ami nem csak pénzben, hanem fáradozásban, jellemfejlődésben, önismereti területeken és valódi belső változásokban is mérhető és tetten érhető.

 

Ezzel együtt úgy látom jónak, ha azoknak is kedvezek, akik eddig még soha nem jutottak el hozzánk vagy csak nagyritkán tehetik meg, hogy meglátogassanak minket. Végül is, az internet korában ez nem annyira nehéz, bár be kell látnom, hogy a személyes tanításoknál bensőségesebb és hatékonyabb dolog nincs két ember között.

Feltett szándékom, hogy több irányból is felhívjam a figyelmet azokra az ÉLETMINŐSÉGJAVÍTÓ holisztikus módszerekre, amelyek már jelen vannak/lehetnének az életünkben, de valamilyen oknál fogva mi nem tudunk róluk vagy berzenkedünk tőlük.

Ezekkel nem kívánok gyógymódokat javasolni, mert ezeket mindig szakemberekkel kell egyeztetni, csupán rá kívánom irányítani a figyelmet a természetadta tudományos és/vagy szent eszközökre, amelyek amúgy a mai modern ember számára hozzáférhetőek és alkalmazhatók a test, a lélek, a szellem és az aura egyensúlyának visszaállításához, fenntartásához és megerősítéséhez.

Elnézést, a hosszúra nyúlt bevezetőért, de így talán jobban érhető, hogy mi a célom és mit miért teszek vagy nem teszek, ha életminőségjavításról van szó.

 

 

Életjavító sorozatomban ezúttal az ARTICSÓKA (Cynara scolymus) lesz a főszereplő.

 

Érdekesség: egyszerre tartják számon zöldségként és gyógynövényként.

Észak-Afrikában őshonos. Ebből rögön érthetővé válik, hogy miért fogyasztották gyógynövényként és élelmiszerként egyaránt az egyiptomiak, majd utánuk a görögök és a rómaiak is.

Állítólag az ókorban afrodiziákumként (nemi vágy serkentő szerként) tekintettek rá.

A középkorban az állapotos nők hánytak tőle. Továbbá a szoptatós anyukáknak fogyasztása nem ajánlott, mivel csökkenti a tejtermelést.

 

Szóval, sok pozitív tulajdonsága miatt elődeinknek már bevált. De mire is számíthatunk, ha több articsókát fogyasztunk?

 

Hát, ez a csóka soha nem repült! Azonban, annál több mindenre lehet képes a szervezetünkben:

 

 • bizonyos emésztési zavarok kezelésére alkalmas,
 • csökkenti a koleszterinszintet,
 • egyes ekcémák esetén is bevált már,
 • epehajtó,
 • erősíti a szívet,
 • májregeneráló és májsejtvédő hatású,
 • ödémák kezelése,
 • vesevédő,
 • vízhajtó.

 

Ezeket a hatásait főként azoknak a hatóanyagainak köszönheti, melyek többek között a polifenok, a flavonidok (pl.: cinarin), inulin (ez a bélflóra helyreállításában fontos), de a kálium-, foszfor,- vas- és a magnéziumtartalma is említésre méltó.

 

Hogyan szokták alkalmazni?

 

A franciák és az olaszok imádják enni. Természetesen a frissessége kulcsfontosságú: erről tapintással győződhetünk meg vagy vásárlás előtt kérdezzünk meg olyat, aki járatos ebben.

A friss, húsos csészeleveleket szokták leszedni és párolás, pácolás, forrázás, sütés stb. után fogyasztják. De töltelékek és mártások készítésére is kiváló. Nagyon szereti a citromlevet. 😊

 

Magas rosttartalma és kalóriaszegénysége miatt a diéták és a méregtelenítő kúrák jó kiegészítője.

 

Forrázata negyedóra alatt megvan:

 

 • 1 l víz
 • 30 g száraz articsóka levél

 

10 perc állás után lehet fogyasztani.

Általában napi három csészényit szoktak ajánlani étkezés előtt 15 perccel.

 

Akit jobban érdekel a téma, mindenképpen javasolom, hogy olvasson utána és tudjon meg többet róla.

Alkalmazása mindig csak saját felelősségre ajánlott. Ahogy mondani szokás: Használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Nem árt, ha az orvos szakirányú természetgyógyász is!

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..