Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Életre kelt szobrok és könnyező Madonnák

Vannak olyan szobrok, melyek képesek megelevenedni. Gyakorlatilag úgy viselkednek, mintha élnének. Vajon honnan nyerik emberi tulajdonságaikat a szobrok és a képek? Vagy talán nem is igazi műalkotások? Mi lehet az igazság? Kik és miként találkoztak életre kelt kövekkel, könnyező szobrokkal és ikonokkal? Milyen csodák történtek a kegyhelyeken? Mi a könnyező szobrok rejtélye? Mitológia, fantázia, szemfényvesztés vagy totális realitás áll eme rejtélyek hátterében?

A Gorgó-fők rejtélye

A görög mitológia alakjairól, a Gorgókról úgy tartják, hogy Phorküsz és Kétó három leánya. Név szerint Eurüalé (messze üvöltő), Sztheinó (erőteljes) és Medúza (uralkodó). Eredendően gyönyörű leányok voltak, aki megsértették Athénét. Ezután haragjában rúttá változtatta őket az istennő. Onnantól kezdve, aki rájuk nézett, azonnal kővé dermedt. Kinézetük decensen igazodott előbbi képességükhöz: tekergő kígyókból álló hajkoronájuk volt, nyelvüket öltögették, aranyszárnyuk és éles réz fogaik voltak, testüket pikkely borította. Kezük bronzból volt és disznóagyarral rendelkeztek.
Közülük egyedül Medusza (Medúza) volt halandó. Őt Perszeusz fejezte le, majd a levágott fejet Athénének ajándékozta, aki pajzsára helyezte, s csatában gyakorta változtatta ellenségeit kővé. A Gorgók az Alvilág (Hadész) kapujának őrizői, akik a világ nyugati peremén éltek.

Sokszor díszítették a templomok és szentélyek homlokzatát, a sírokat és a katonák pajzsát Gorgó-fejekkel a gonosz szellemeket távoltartandó. A jelek szerint a megszentelt Gorgó-főknek mégis csak lehetett valamennyi bajelhárító hatásuk. Ha másért nem, mert hittek benne, vagy mert más síkok létező lakói voltak, akiket csak spirituális képességű emberek láttak.

Vért és könnyeket hullató szobrok

Sokan próbálják kitalálni, hogy vajon mi lehet az oka a vért és/vagy könnyeket hullató szobroknak. A világ minden táján találkozunk ezzel a paranormális jelenséggel. Az Egyesült Államokban, Puerto Ricóban, Mexikóban, de Ausztráliában, Ázsiában, Afrikában és Európában is megtalálható ez a jelenség.
Például az egyik mellszobor éppen 1945. augusztus  6-án, vagyis a hirosimai atombomba ledobásának napján kezdett el könnyezni. Venezuelában, Caracasban pontosan az iraki háború kitörése után kezdett el vért könnyezni egy Madonna-szobor. 1995-ben Olaszországban egy Mária-szobor szemeiből kezdett el vér csordogálni.

Iménti példákból is látszik, hogy javarészt Szűz Mária-szobrokról van szó, illetve Mária-képekről, mint azt a Győrben lévő Könnyező Madonna néven ismert, híres kegykép is mutatja. Utóbbi 1697-ben Szent Patrik ünnepén kezdett el könnyezni. A képet Írországból menekítették Győrbe. Mivel Szent Patrik Írország védőszentje, ezért különös, hogy éppen e napon történt a csoda. Vagy említhetném Máriapócsot, ahol eddig két alkalommal könnyezett a Mária-ikon.
De visszatérve a szobrokra, felmerül, hogy vajon van-e kézzelfogható oka annak a jelenségnek, amit szemlátomást mindenfelé produkálnak az életre kelt szobrok?

Roppant könnyű volna lesöpörni mindent egyetlen magyarázattal, nevezetesen a csalás és hamisítás indoklásával. Való igaz, hogy egyes esetekben gyártottak hamisítványokat például ragasztóval, cseppfolyóssá váló festékkel és kondenzációval, vagy amit még az emberi elme képes volt kitalálni.
Más esetekben arra derült fény, hogy a szobor repedésein keresztül valamilyen pára vagy folyadék került a szobor belsejébe, s az szivárgott ki később. A beszivárgás lehetett spontán, de ugyanakkor akaratlagos jelenség is. Ezt sem lehet pontosan tudni. Mindazonáltal, ha leszámítjuk az előbbi manipulatív eseteket, akkor is még jókora rejtéllyel állunk szemben, amire nincs tudományos magyarázta és a csalás lehetőségét is kizárhatjuk.

A vér és a könny elemzése

Annál is inkább elgondolkoztató a könnyező szobrok esete, mivel a véranalízisek kimutatták, hogy emberi, azon belül pedig bizonyos esetekben férfi vér folyt ki a szobrokból. Nem beszélve arról, hogy miután nagyobb nyilvánosságot kapott egynémely eset, zarándokok ezrei keltek útra egyik napról a másikra, hogy leróják kegyeletüket a szenteket ábrázoló szobrok előtt. Az odasereglett nép pedig nem csak magát a jelenséget láthatta, hanem felmérhette, hogy nem kis mennyiségű vérről van szó. Amúgy a vizsgálatok eredményeiben nincs okunk kételkedni.

A hit ereje

Ahogyan az ókorban a Gorgó-főket alkalmazták a művészetekben, merthogy a művészek nem féltek tőlük, addig a könnyező Madonna és a hozzá hasonló szobrokat kultikus hit lengi körbe manapság. Éppen ezért különféle ideológiák keltek szárnyra, melyek magyarázni és felhasználni óhajtják e kétségtelenül természetfeletti jelenséget. Ilyen például a világbéke és a szeretet eszméjének a terjesztése, mely hatalmas tömegeket mozgat meg és növeli az emberek hitét.
Ez olyannyira így van, hogy soka számolnak be csodálatos gyógyulásukról e kegyhelyeken, miután lerótták tiszteletüket a könnyező szobroknál. Ezek az emberek megtisztulásról és isteni közbeavatkozásról beszélnek a maguk olvasatában teljes joggal.

Kővé dermedve

Létezik egy hely az angliai Yorkshire-ben, ahol tényleg megkövülnek a dolgok. Knaresborough-ban egy barlang mellett találjuk Shipton, a híres 15-16. században élt boszorkány szülőhelyét. Róla azt tartották, hogy képes volt megjósolni az 1666-os nagy londoni tűzvészt is. A víz egy föld alatti tóból származik. Miközben a víz felszivárog a forráshoz, ásványi anyagokkal telítődik. A felszínre törése után a víz lezúdul a sziklafalon és fokozatosan újabb és újabb rétegeket hoz létre. A turistaattrakció olyannyira látványos és működőképes, hogy a víz útjába lógatott tárgyakat három-négy hónap alatt kővé dermeszti, azaz a dolgok nemes egyszerűséggel megkövülnek.

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..