Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Elixírek

A varázsitalok egy különleges típusát képezik az úgynevezett elixírek. Ezek valódi mágikus csodákat visznek véghez. Az emberi létezés nagy transzformátorai, átváltoztatói az elixírek.

Az autentikus beavatottak és a valódi beavatotti társaságok, melyek között találunk szép számmal egyháziakat is – mindig a legnagyobb titkaik között tartották számon az elixíreket. A köznép azonban nem részesülhetett abban a kiváltságban, hogy efféle csodás elixírekből kapjon.

 

Varázslatos italok

 

Az elixírek oldószerek, melyek ténylegesen rejtélyes alkimista receptúrák alapján összeállított

bájitalok, főzetek, tinktúrák. Ezek első megközelítésben az alkímia fizikai ágazatát képezik. Ugyanakkor jóval többek ezeknél, minthogy minden egyes elixír tartalmaz, pontosabban magába zár valamifajta szubtilis, belső alkímiai oldószert, mely energiákból áll össze, s nincs semmiféle kézzelfogható megnyilvánulása. A láthatatlan erők is elixírek, melyek spiritualizálják, magyarul az isteni szellem erejével hatják át alkalmazójukat, s bármilyen múltbéli vagy jövőbeni salakot képesek feloldani, szétmarni, ami az adott személy, a „fogyasztó” vagy a felhasználó sorsában található.

 

Minthogy az elixírek gyökeresen és mélyrehatóan megváltoztathatják az emberek sorsát, voltaképpen pótolhatatlan katalizátorok, karmikus oldó módszerek, felbecsülhetetlen értékű

mágikus hatalmak, melyekre kevés kivételtől eltekintve minden szekuláris és egyházi hatalomnak fájt a foga. Hiszen, aki ilyesformán birtokolná a könnyebb és boldogabb élet kulcsait, az egy fiskális marketinggel korlátlan hatalmat gyakorolhatna a világban.

 

„Elixir Vitae”

 

Magyarul az „örök élet itala”, vagy életelixír. A legenda szerint minden betegséget meggyógyít és örökre fiatalon tartja az embert.

Az alkímia tanítása szerint minden ember rendelkezik egy egyedi individuummal. Ez alatt nem a pszichológiai személyiségrészek értendők, de még csak nem is a testi egyediség, hanem a halál pillanata után visszamaradó romolhatatlan részünk. A test minden tartozékával együtt visszakerül a földbe. Ami túléli a halált, az a szellem és a lélek, mely folytatja létét és nem válik az enyészet martalékává. Az emberi szellemnek és léleknek egyáltalán nem az a szükségszerű végzete, hogy egyszer feloldódjon és eltűnjön az isteni szellemben, hanem az, hogy előző földi életeinek folyományait megélje.

A materialista beállítottságú emberek félik a halált, de éppen ezért vágynak az örök életre. Az alkimista már ebben az életétben hozzászoktatja magát a túlvilági történésekhez oly módon, hogy érzékszerveinek észlelési körét kiterjeszti a magasabb világokra, így számára enyhe megrázkódtatások nélküli átmenet csupán a halál.

Az igazi alkimista egyesíti, avagy összebékíti az elemek tulajdonságait, melyek a következők:

 

Föld: megköt, lehúz

Tűz: tisztít, átalakít

Víz: minden formát felvesz, átalakít

Levegő: szabadság, mozgékonyság, felemelés

 

Amikor az alkimista mesterien elegyíti a fenti tulajdonságokat, akkor képes létrehozni az elixírt, melynek neve: quinta essentia (leglényeg) vagy prima materia (az elsődleges anyag).

Ez voltaképpen a lélek szubsztanciája (finom anyaga). Bár a fordítások hézagosak és nehézkesek, annyi mindenesetre jól kivehető belőlük, hogy minden földi érték, vagyon, drágakő elhalványul és elértéktelenedik az „örök élet itala” mellett.

Az örök élet elixírjére minden király, uralkodó és hatalmasság vágyott. A Tabula Smaragdina, az alkimisták krédója tartalmazza ennek a legnagyobb rejtélynek a nyitját. Sokan igyekeztek megfejteni és a saját maguk számára előállítani több-kevesebb sikerrel. Így Albertus Magnus (1200-1280), Dante Alighieri (1265-1321), Nicolas Flamel, Paracelsus (1493-1541), Cornelius Agrippa (1486-1535) vagy akár Jacob Böhme (1575-1624).

 

Varázsitalok

 

Az alkimisták rájöttek, hogy az emberi test is alkímiai folyamatok szerint működik, vagyis szétválaszt, megkülönböztet, épít, kiválaszt, lebont stb. Rájöttek, hogy a kölcsönös megfeleltetések (analógiák) egész láncolata hálózza be a világunkat. A csillagok, a bolygók és a különböző természeti jelenségek energiája, az ásványok, a növények, az állatok és az emberek energiája és szellemisége láthatatlan, de tipizálható, tehát egymáshoz hasonló erőkből épül fel. Az alkimista megismeri a természetet és önmagát, átlátja, hogy a különféle elemek milyen arányban vannak jelen a világ dolgaiban. A „hasonló a hasonlót vonzza” elv alapján képes elixírek, vagyis varázserejű italok és porok elkészítésére. Attól függően, hogy mit szeretne kiváltani, felerősíteni vagy meggyengíteni, az alapján választja ki az adott művelethez szükséges legelőnyösebb összetevőket. Ezeket a megfelelő időpontban és helyen egy kifejezetten erre a célra összeállított okkult (rejtett, titkos) rituálé keretein belül elegyíti, tulajdonképpen ekkor készíti el magát az elixírt.

Az alkimistának, az elixírkészítés tudorának meglehetősen sokféle szempontot kell figyelembe vennie ahhoz, hogy a mágiáját siker koronázza. A csillagok állásától kezdve, a napszakok eltérő energetikai támogatottságán keresztül a Hold és a Föld speciális hatásáig, sok minden döntően befolyásolhatja a szertartás kimenetelét.

 

Elixírek és gyógyszerek

 

Ha nem lett volna alkímia, minden bizonnyal nem fejlődhetett volna ki a homeopatikus gyógyászat, melynek alapelve a „kutyaharapást szőrével” eljárás. Vagyis hasonlót a hasonlóval lehet megszüntetni, illetőleg gyógyítani. Például a kígyóméreg okozta bénulást a magából a kígyóméregből előállított elixírrel lehet semlegesíteni. De az allergiás tüneteket hasonlósági elv alapján sokkal hatásosabban lehet olykor/bizonyos esetekben kezelni, mint a tüneteket elnyomó, Galénosz-féle ellentétesség elvével: példának okáért a tüzet kioltja a víz, a lázat a hideg vizes borogatás csillapítja.

Ez a homeopatikus és az allopatikus gyógyászati elv kiegészítve egymást valódi gyógyulást eredményezhet az ember számára. Igaz, még csak mostanság kezd létjogosultságot nyerni a homeopátia. Ha jobban belegondolunk, akkor a homeopatikus készítmények is elixírek, hiszen a természet láthatatlan erőinek és szellemiségének titkait veszik figyelembe a készítésükkor. A helyesen előállított elixírek csodaszerek.

 

Sokszor felvetődik a szkeptikus emberekben, hogy lehet-e, szabad-e mágikus elixírekhez nyúlni? Illetve, nem hívja-e ki maga ellen az ember a Sorsot azzal, ha a könnyebbiknek látszó utak, vagy a mágikus megoldások valamelyikét választja?

Nos, egyáltalán nem a könnyebbik út az elixírkészítés, hiszen ahhoz – mint láthattuk – a komoly és hiteles tudás elsajátítása nélkülözhetetlen előfeltétel. Másrészről, az elixír és az elixírek alkalmazása sokkal közelebb áll a természettudományokhoz és a kozmológiához, mint az akadémikus és analitikus megközelítések egy része. Az elixír olyan alkalmakkor segíthet, amikor csődöt mond a többi módszer, illetve ha az adott probléma legegyszerűbb megoldási módja az alkimista elixír.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..