Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Elképesztő ősi egyiptomi találmányok, amelyek gondolkodóba ejtenek

Az ókori civilizációk, mint amilyen a görög és a római is volt, számos olyan dolgot találtak fel, amely hasznosnak bizonyult a mindennapi életünkben, továbbá olyan eszközöket is, amelyeket túlszárnyalva és továbbfejlesztve használunk a modern korban.

 

Az ókori egyiptomiak sokféleképpen hozzájárultak világunkhoz és sok ember még manapság is az általuk kiötlött dolgokat használja, persze anélkül, hogy ezt sejtené.

 

Az ókori egyiptomiaknak rengeteg egyedülálló ötletük volt, s figyelemre méltó, hogy sok találmányuk hasznosnak bizonyult. Olyannyira így van ez, hogy manapság még mindig ezeket a dolgokat alkalmazzuk.

 

Íme, néhány olyan találmány, amelyről lehet, hogy nem is tudtad, hogy Egyiptomból származik!

 

http://1.bp.blogspot.com/

 

A papiruszlapok

 

Azt hisszük, hogy a kínaiak voltak az első papírlapok megalkotói, de előttük már az ókori egyiptomiak is készítettek valami hasonlót – ezek voltak a papiruszlapok. A papirusz egy nádszerű növény, amely a Nílus mellett nő. A papiruszt számos egyéb célra is felhasználták az életükben: gyékényszőnyeget, szandálokat, kosarakat és köteleket készítettek papiruszból. Magától értetődően a papirusz arra is jól bevált, hogy írjanak rá.

 

A legrégebbi papiruszokra a közelmúltban (2012-es és 2013-as évben) bukkantak Wadi al-Jarf-ban. Ennek kora Khufu fáraó uralkodásának utolsó éveire tehető. Az állati bőrből készült pergamen csakhamar a papirusz vetélytársa lett. Csakhamar elterjedtebbé vált a pergamen használata, azonban a papiruszlapok egyértelműen egy óriási előrelépésnek számítottak a papírgyártásban.

http://liron7ahistory.weebly.com/

 

Mentolos cukorkák

 

Az ókori egyiptomiak nagyon adtak a külső megjelenésükre és a higiéniájukra. Jobban, mint manapság. A rossz lehelet általában egynek számított a fogak nem megfelelő egészségi állapotával.

 

Az egyiptomiak által fogyasztott kenyér általában nagyon kemény és ropogós volt, ami a liszt őrléséhez használt köveknek volt betudható. Ez erősen elkoptatott fogakat eredményezett, sőt sokszor a fogak elvesztését is. A fogszuvasodás leküzdése miatt találták ki a mentolos cukorkák alkalmazását az egyiptomiak.

 

A mentolos cukorka fenyőgyantából, mirhából és fahéjból készült oly módon, hogy ezen összetevőket mézzel főzték össze. Ezt követően golyócskákat formáztak a masszából. A mentolos cukorkák készítése manapság is eléggé hasonló, leszámítva, hogy napjainkban a cukorkákat mentával ízesítik.

 

http://www.menshealth.co.uk/

 

Borotválkozás és hajnyírás

 

Miként azt már említettük, az ókori egyiptomiak a külső megjelenésük és higiénia megszállottjai voltak. Többnyire úgy tekintettek a hajra, mint ami nem higiénikus, ugyanakkor nagyon kényelmetlen, amikor befülled.

 

Ezen okoknál fogva vágták rövidre a hajukat, illetve borotválták le magukat teljes mértékben. A teljes borotváltság a magas rangot, míg a borosta az alacsonyabb státuszt fejezte ki.

 

Fanyelű kőpengéket készítettek. A fodrászat szintúgy egy szakmává lépett elő.

 

http://s1.hubimg.com/

 

Órák

 

Az ókori egyiptomiak sok más civilizációval egyetemben kifejlesztették a nap és a csillagok segítségével történő időmérést. Ők lehettek az elsők, akik olyan napórát készítettek, amely segített a nappali órák pontosabb meghatározásában.

 

Egy obeliszk árnyékának a mozgását használták fel a reggel, a délután és az este meghatározására.

Emellett vízórát is készítettek, amely az éjszakai idő meghatározásában volt a hasznukra. A vizet egy olyan kúp alakú szerkezetbe töltötték bele, amelynek az alján egy lyuk volt. A vízszint esett és olyan kúpba karcolt jeleket ért el, amelyek az órákat mutatták. Az egyiptomiak a vízszintet vizsgálták, ha az időt szerették volna megállapítani.

 

http://allforfashiondesign.com/

 

Smink

 

A smink roppant népszerű volt az ókori Egyiptomban. Mindenki viselt make-up-ot társadalmi rangtól és nemtől függetlenül. Részint arra használták, hogy jobb megjelenést kölcsönözzenek maguknak, részint hogy megóvják bőrüket a nap ártalmas sugaraitól.

 

A Kohl-t, ami nagyon hasonlított a mai használatban lévő szemceruzára, koromból és más ásványokból készítették. Ezt egy kis stift segítségével vitték fel az alsó és felső szemhéjakra. Ugyanakkor ezeket használták a szemöldök kifestésére is. Az ókori egyiptomiak hittek abban, hogy a sminknek mágikus tulajdonságai és gyógyító erői vannak.

 

A legtöbb embernek magának kellett a sminket felvinnie saját magára, azonban aki megengedhette magának, elment kozmetikushoz make-up-ot készíttetni.

 

Amikor legközelebb szemceruzát vagy napórát használunk, jusson eszünkbe, hogy honnan származnak ezek az érdekes találmányok. Az ókori egyiptomiak megelőzték a korukat, akár az piramisok építészeti csodáira, akár az első papír feltalálására gondolunk.

Forrás: http://www.topsecretwriters.com/2014/07/amazing-ancient-egyptian-inventions-thatll-blow-mind/

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..