Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Előítéletek csapdájában élünk

Az emberekben sok az előítélet. Tudom, hogy ez nem kifejezetten a mi hibánk, de mi is tehetünk arról, hogy ezen változtassunk. Próbáljuk meg félretenni a külsőségeket! Meg kellene tanulnunk eltávolodni a már belénk rögződött előítéletektől. Hogyan és miért várjuk, hogy a világ megváltozzon körülöttünk, ha mi magunk nem változunk?

 

http://www.gcsereligiousstudies.com/

 

Mi az, amit először észreveszel egy szembe jövő emberen? Főként az alakját és a ruháját vesszük szemügyre. S ezután levonjuk a következtetéseinket, ítélkezünk. Például, hogy nagydarab, ízléstelenül öltözik, de nem látjuk a másikban létezőt, azt, aki ugyanonnan jött, ahonnét mi. Mára már annyira elszabadult bennünk az előítélet, hogy esélyt sem adunk a másiknak, hogy megismerjük.

 

Az első találkozás fontosságát túlértékeljük, s ezek alapján ítélkezünk, s ez már olyan sekélyessé vált, hogy a külső megjelenés alapján vonunk le következtetéseket, anélkül, hogy két szót váltottunk volna az illetővel. A többség nem szívesen barátkozik olyan emberrel, akit első látásra elítél. Pedig nyitottabbnak kellene lennünk, kommunikálni mindenkivel, beszélgetni, megismerni egymást. Hisz a külső lehet, hogy egy csodálatos belsőt takar.

 

Kitérőként, ez oka lehet például annak is, hogy sokan nem találják a párjukat. A többség csak a külsőt nézi, s ha az első találkán valami kivetnivalót vesznek észre a másikon, akkor a következő találkára nem is kerül sor, mert sajnos nem az számít – azaz egyre kevésbé fontos –, ami belül leledzik.

 

http://news.stanford.edu/

 

Félreértés ne essék, a fentiek alapján senkit sem akarok arra bíztatni, hogy ezek után csak az egyszerűséget vegyük alapul, s ne tegyünk meg mindent azért, hogy nőiesebbek, illetve férfiasabbak legyünk. Csak arra akarok rávilágítani, hogy a külső nem minden! Az csak a tojás héja.

Ha a régi baráti társaságunkban már nem érezzük jól magunkat és más barátokat is szeretnénk szerezni, ismerkedés, beszélgetés nélkül nehéz dolgunk lesz.

 

Az előítéleteinkről ideje lemondani, mert nagyon rossz irányba haladunk!

 

De hogyan tegyük félre az előítéleteket? Egyik megoldásként szerintem érdemes lenne megpróbálni minden reggel úgy felkelni, hogy új esélyt adunk a világnak. Igen, a körülöttünk lévő világnak beleértve az összes embert, szituációt, sőt még önmagunkat is. Mert ezt a fegyvert nemcsak mások, hanem magunk ellen is nagyon jól tudjuk használni. Ezért ne mindig az első „beidegződés” alapján szemléljük a dolgokat és főleg ne az embereket (illetve magunkat). Adjunk lehetőséget mindenkinek és mindennek arra, hogy megmutathassa valódi önmagát! Tehát, minden nap úgy szemléljük a történéseket, embereket, mintha aznap találkoznánk velük először.

 

Gondolataink mindig legyenek tiszták és nap mint nap megújhodva, nyitottan álljunk az elénk táruló csodákkal teli világ elé!

 

 

Béres Andrea

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..