Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

„ÉV KEREKE”

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

Az „Év Kereke” az évszakok ciklikusságát, a megújulást és az elkorhadást, a megszületést és a felbomlást, végső soron pedig a halált és az újjászületést jelképezi a mágiában. Az Év Kereke csak forog-forog megteremtvén ezzel a végtelen körforgását. Maga a kerék nyolc küllővel bír, melyek megfelelnek a főbb boszorkányszombatoknak. Így hát nem meglepő, ha boszorkányságról, ceremóniákról, láthatatlan energiákról lesz szó a következőkben.

évkereke5

EGY ÉVKERÉK BEMUTATÁSA

 

D.Canwell és J.Sutherland: Boszorkányok című műve szerint az Év Kereke valószínűleg görög eredettel rendelkezik. Ebben az esetben i.e. 600 körül keletkezett. De az is legalább annyira elképzelhető, hogy a keltáktól származik, vagy rajtuk keresztül honosodott meg az európai boszorkányiskolában.

Érdemes különbséget tenni a druidák Év Kereke és a Wiccáké között. Nem csupán az ünnepek eloszlása és dátuma, hanem még a tartalmuk is változatos képet mutat. Az egyik lehetséges felosztás a következő:

 

1.) Oíche Samhna

Más néven: Samhain, Samhuinn, Nos Galen-Gaeaf, Lá Samhna.

Időszaka: Október 31-től November 2-ig

Ilyenkor közelebb kerülhetünk a túlvilághoz. Ekkortájt érdemes áldozatokat bemutatni az Isteneknek. Például Morrigannek és Kernunnosznak.

 

2.) Oimelc

Más néven: Imbolc, Imbolg, Lá Fheile Bríde

Időszaka: Február 1. vagy 2.

Ez egy télűző tűzünnep. Az istenségei többnyire Angus Og és Brighid.

 

3.) Béltaine

Más néven: Beltane, Beltaine, Shenn da Boaddyn, Walpurgis.

Időszaka: Május 1.

Az új élet születésének, a tavasznak és a fiatalságnak a megünneplésére kerül sor ekkor. A ceremóniák középpontjában jobbára Belenus és Danu áll.

 

4.) Lúghnasadh

Más néven: Lughnasadh, Lammas, Gwyl Awst.

Időszaka: Augusztus 1.

A kenyér és az aratás ünnepe. Áldozatot mutatnak be Lugh és Aine istenek tiszteletére.

 

Kisebb ünnepek és megemlékezések:

 

5.) Mean Geimhreidh

Más néven: Yule, Alban Arthuan.

Időszaka: December 21.

Gyertyagyújtás és megemlékezés Brigidre.

 

6.) Mean Samradh

Más néven: Litha, Alban Hefin.

Időszaka: Június 21. vagy 22.

A tölgy király feltámadása. Istenségei: Belenus és Aine.

 

Az alábbiak állítólag nem druida ünnepek, de említésre méltók:

 

7.) Mean Earrach

Időszaka: Március 21. vagy 22.

Más néven: Ostara, Eostre, Alban Eilir.

A termékenység ünnepnapja. Angus Og és Danu istenek állnak a középpontjában.

 

8.) Mean Foghamhar

Időszaka: Szeptember 21. vagy 22.

Más néven: Mabon, Alban Elfed.

A vadászattal és a halászattal hozható összefüggésbe. Gyakorta Morrigan és Lugh istenséghez kapcsolódik.

 

BOSZORKÁNYSZOMBATOK

 

A boszorkányok nem sarlatánok, hanem a természet megnyilvánult és rejtett erőinek mesterei irányítói. Egész életük ritmusát a természet körforgásai szerint rendezik be. A világon mindent természetesnek, azaz a természet részének tekintenek, így nem különítenek el természeti és természetfeletti jelenségeket. Ez felesleges volna. A boszorkányok mindenben Istenek és Istennők működését, illetve az isteni erők hatásait vélik megnyilvánulni.

Ünnepeik célja összetett és többrétű: egyrészt az áldozat bemutatása és a tiszteletadás a felsőbb hatalmaknak, másrészt a ráhangolódás a benső énre, illetve az összekapcsolódás a felsőbb Intelligenciákkal.

 

Az Év Kereke lényegében nyolc boszorkányszombatból áll. Ezt angolul „Sabbat”-nak hívják. Amikor az ősi boszorkánymesterek meghatározták a 8 fő ünnepet, akkor egyszerre vették figyelembe a csillagok járását, a természet fordulópontjait, a fent és a lent, tehát a felsőbb világok és a mindennapi élet jellegzetességeit. Így születtek meg a ceremóniák és az Év Kereke.
A Boszorkányszombatokon belül két típust szokás megkülönböztetni: a Nap-ünnepeket és a tűz-ünnepeket. A Nap-ünnepek értelemszerűen a Nap járásához kötődnek (napfordulók és napéjegyenlőségek), míg a tűz-ünnepek a földdel és a földműveléssel függnek össze.

A Boszorkányszombatok mellett (Szarvakkal Ékes Úr évi útját követik) az Esbatokat (ejtsd: eszbat) is megünneplik. Az Esbatok a Sötét Hold (Újhold) és a Telihold éjszakái.

A Wicca irányzatok és az egyes vallási irányzatok eltérő neveket használnak az ünnepekre, melyek a germán és a kelta kultúrából vettek át. Lássunk egy felsorolást mindezekre:
1.) Árnyékéji Boszorkányszombat/Samhain – Október 31. napnyugta – November 1. napnyugta

Gardneriánus neve: November Előestéje
Kapcsolódó ünnep: Halloween
Ez a hagyományos Boszorkány Újév. A Halál, a sötétség (mármint az alvilági lények) és az Ősök ünnepe. A Szarvakkal Ékes Úr halála és alászállása az Alvilágba. A Tél kezdetének ünnepe. Tűz-ünnep.

2.) Télközépi Boszorkányszombat/Yule – December 21. napnyugta – December 22. napnyugta. A téli napforduló éjszakája, melyet a naptárreform miatt december 24-én is szokás ünnepelni.

Gardneriánus neve: Téli Napforduló
Kapcsolódó ünnep: Karácsony
Az év leghosszabb és minden bizonnyal legsötétebb éjszakája. A Napisten újjászületésének ünnepe, tehát szoláris jubileum. A „csillagászati tél” kezdete, ezáltal az újjászülető fény ünnepe.

3.) Lángébresztő Boszorkányszombat/Imbolc – Február 1. napnyugta – Február 2. napnyugta

Gardneriánus neve: Február Elsejének Előestéje
Kapcsolódó ünnep: Gyertyaszentelő Boldogasszony
Tűz-ünnep
Lángébresztő a Fény ünnepe. A Növekvő Fény ünnepe, tehát tűz-ünnep. A beavatást és a tavasz kezdetét szokás ünnepelni ez idő tájt.

4.) Rügyfakasztó Boszorkányszombat/Ostara – Március 21. napnyugta – Március 22. napnyugta (Pontosabban a tavaszi napéjegyenlőség éjjele, vagyis Nap-ünnep.)

Gardneriánus neve: Tavaszi Napéjegyenlőség
Kapcsolódó ünnep: Húsvét
A Sötétség és a Fény erői kiegyenlítődnek. Ez a Szent Nászról szóló megemlékezés, melyből a kilenc hónap múlva a Szarvakkal Ékes Úr újjászülethet. Az „Ostara” szó feltehetőleg az angol „East”, vagyis „Kelet” szóból ered, de Hajnalt is jelent. Ez az ébredező természet ünnepe.
5.) Tündéréji Boszorkányszombat/Beltaine – Április 30. napnyugta – Május 1. napnyugta

Gardneriánus neve: Május Elsejének Előestéje
Kapcsolódó ünnep: Majális
A termékenység, az érzékiség, a mámor, a szerelem és a virágok ünnepe az Istenek Nászának köszönhetően. Az Istennő várandós és a természet ünnepel. A Tündérnépnek és a Nyár kezdetének ünnepnapja is ez. Ez egy tűz-ünnep. A Beltaine név „Örömtüzet”, vagy „Belenus Tüzet” (Belenus az Úr egyik neve) jelent gael nyelven.
6.) Nyárközepi Boszorkányszombat/Litha/ Midsummer – kb. Június 21. napnyugta – Június 22. napnyugta (A nyári napforduló éjszakája. A naptárreform miatt június 24. éjszakáján is ünnepelhetjük.)

Gardneriánus neve: Nyári Napforduló Előestéje
Kapcsolódó ünnep: Szent Iván-éj
Az év legrövidebb éjszakája. Ilyen idő tájt a Nap ereje a legerősebb ezért ez Nap-ünnep, vagyis a Szarvakkal Ékes Úr (Mindennek Atyja) ünnepe. A Fény kiteljesedésének ünnepe. Ettől a dátumtól kezd növekedni a sötétség. A Litha germán nevet állítólag i.e. 725-ben használták először a június és július hónapok összefoglaló neveként.
7.) Kalászszentelő Boszorkányszombat – Augusztus 1. napnyugta – Augusztus 2. napnyugta

Populáris Wicca nevei: Lammas és Lughnasadh.

A Lammas keresztény eredetű, az angol „Loaf Mass” kifejezésből ered, amely „Kenyér-Misét” jelenti. Az új kenyér katolikus megáldására utal. A Lughnasadh gael nyelven ismeretlent vagy megismerhetetlent jelent, s a kelta Fényisten, Lugh nevéből származtatható.

Gardneriánus neve: Augusztus Előestéje
Az Ősz kezdetének, az aratásnak és a betakarításnak az ünnepe. Tűz-ünnep. Ilyenkor adnak hálát az új gabonáért és kenyérért. A Szarvakkal Ékes Úr öregszik.

8.) Alkonyhívó Boszorkányszombat/Mabon – kb. Szeptember 21. napnyugta – Szeptember 22. napnyugta (Az Őszi Napéjegyenlőség Éjjele)

Populáris Wicca neve: Mabon, ami „Istenfiú”-t jelent walesi nyelven.

Gardneriánus neve: Őszi Napéjegyenlőség
Kapcsolódó ünnep: Szent Mihály Ünnepe
A nappal és az éjszaka egyforma hosszúak, tehát Nap-ünnep. A gyümölcsérés, a bőség, a szüret, a megelégedettség és a harmónia ünnepe. Az Öreg Szarvakkal Ékes Úr ünnepe, amint készül az alvilági útjára.

 

Ezek a fő boszorkányszombatok alkotják az Év Kerekét. Hozzáteszem, a különféle tradíciókban rengeteg sajátosságot, kiegészítő ünnepet, sajátos szertartást és elnevezéseket találunk, így mindezek inkább irányadók, semmint törvényszerűek.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..