Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Evolúciónk korszakai a szellemtudomány olvasatában

Ahhoz, hogy az ember a maga teljességében helyesen átérezhesse és értelmezhesse a küszöbön álló 2012-es korszakváltást, előbb a világegyetem és ezzel a világszellem tökéletesebb megismerésére van szükség. Erre hivatott a szellemtudomány. Az evolúciós korszakokat elsősorban Rudolf Steiner tanításai alapját fogom bemutatni.

A planetáris inkarnációk

Aki nem foglalkozik a szellemtudomány beható vagy legalább felszínes ismeretével, annak furcsán hangozhat a tényszerűség, mely szerint nem csak az ember szokott reinkarnálódni, hanem a planéták is. Ezeket is nyugodtan nevezhetjük inkarnációknak, igaz, kissé ki kell tágítanunk az időhorizontot, mert másfajta intelligenciák fejlődéséről van szó.
A földfejlődés hét nagykorszakra osztható fel. A szellemtudomány szerint összesen hét ún. planetáris inkarnáció ismeretes a következő kronológiai sorrendben:

 

  1. Szaturnusz-lét
  2. Hold-lét
  3. Nap-lét
  4. Föld-lét
  5. Jupiter-lét
  6. Vénusz-lét
  7. Vulkán-lét

 

(Ne tévesszen meg senkit, hogy az inkarnációk többnyire bolygókról kapták a nevüket!)


Szellemtudományos embertan

Ami az ember szellemtudományos antropológiáját illeti, az embernek nem csak fizikai teste van, hanem azon felül még hat, fogalmazzunk úgy, hogy energetikai teste is, amelyek mindegyikéhez egy-egy tudatállapot is tartozik. Az ember összességében tehát hét energetikai-finomanyagi testének kialakulása szoros összefüggést mutat az egyes planetáris inkarnációkkal, illetve az egyes tudatállapotok kialakulásával.
Aki nem ismeri a planetáris fejlődést, illetve legalább részben nem érti meg annak érzékfeletti vetületeit, egyszerűen nem lesz képes a maga valóságában megismerni az ember fejlődését sem.
A következő felsorolás ezt szemlélteti:

 • Szaturnusz-lét során alakult ki a fizikai test és a mélytransz állapot
 • Hold-lét során alakult ki az étertest és az alvás
 • Nap-lét során alakult ki az asztráltest és az álom
 • Föld-lét során alakul ki az én (szellem) és az éber tudatosság
 • Jupiter-lét során alakult ki a manasz és az imagináció képessége
 • Vénusz-lét során alakul ki a buddhi és az inspiráció képessége
 • Vulkán-lét során alakult ki az átman és az intuíció képessége

Minden planetáris inkarnáció hét főkorszakra bontható, amelyek további hét-hét kultúrkorszakból épülnek fel. Összesen tehát létezik 7 planetáris inkarnáció, 49 főkorszak és 343 kultúrkorszak. Az emberré lett lélek evolúciója arról szól, hogy mindegyik stáción végig kell haladni. Ebből látszik, hogy mekkora utat kell bejárnunk.

Hol tartunk ma?

Jelenleg a Föld-létben, vagyis a negyedik planetáris inkarnációban járunk. A könnyebb eligazodás kedvéért ismertetem a szellemtudomány prominens kútfői alapján az ide tartozó hét főkorszakot:

 

 1. Apoláris főkorszak
 2. Hiperboreus főkorszak
 3. Lemúriai-főkorszak
 4. Atlantisz-főkorszak
 5. Atlantisz utáni első főkorszak – eurázsiai
 6. Atlantisz utáni második főkorszak – Numerika
 7. Atlantisz utáni harmadik főkorszak – Nulantisz

 

A jelen kor az újdonságokkal teli Atlantisz utáni első főkorszaknál tart. De a történet itt még nem ér véget. A spirituális evolúció ettől is árnyaltabb, ugyanis minden főkorszakot alkorszakokra, azaz kultúrkorszakokra oszt fel a szellemtudomány. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy minden szakasz és beosztás újabb és újabb tanulnivaló elé állítja az isten eredetű lényünket. Minden fejlődési szakasz új feladatot ró ránk, amely egyszersmind továbbjuttat a következő lépcsőfokra.

Az éppen most zajló főkorszakunknak hét kultúrkorszaka a következő:

 

 1. Indiai kultúrkorszak Kr.e. 7227-5067
 2. Perzsa kultúrkorszak Kr.e. 5067-2907
 3. Egyiptomi kultúrkorszak Kr. e. 2907-747
 4. Görög-római kultúrkorszak Kr.e. 747-Kr. u. 1413
 5. Germán-kelta vagy anglo-germán kultúrkorszak Kr. u. 1413-3573
 6. Szláv kultúrkorszak Kr.u. 3573-5733
 7. Univerzális kultúrkorszak Kr.u. 5733-7893

Nem terhelem tovább az olvasót a részletekkel, talán majd máskor. Összegezve az eddigieket, kijelenthetjük, hogy 2012 a negyedik planetáris inkarnáció (Föld-lét), ötödik főkorszakának (eurázsiai) ötödik kultúrkorszakába (germán-kelta) esik. Vagyis még két kultúrkorszak fog utánunk következni ebben a főkorszakban. Ha ily módon gondolkodunk, könnyen elhelyezhetjük az evolúciós kronológiában azt a kort, amelyben éppen most élünk, s észrevehetjük a ciklikusságot, a rendszert és a fejlődés végeérhetetlen mechanizmusát. Ne feledjük, minden vég ez új kezdet, minden befejeződés egy új életszakasz nyitánya!

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..