Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

EXTRASZENZORIÁLIS PERCEPCIÓ

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

Tudomány? Parapszichológia? Hit? Ezotéria? Parasztvakítás? – Vajon melyik ágazat stúdiuma az érzékszerveken túli érzéskelés, angolul: Extra-Sensory Percepiton? Milyen jelenségek tartoznak bele ebbe a fogalomkörbe? Minden ember képes ESP-re? Hog11yan képzeljük el a működését? Miért nem hallottunk róla eddig eleget? Mennyiben fejleszthetők az ESP-képességeink?

 

Paulinyi Tamás rendszeresen felhívja a figyelmet a tudományos parapszichológia és az általában használt parapszichológia definíciója közötti kardinális különbségre, mivel manapság a köztudatban helytelenül minden megmagyarázhatatlan jelenséget, spiritiszta, ezoterikus teóriát és érthetetlen, félelmet keltő láthatatlan dolgot simán a parapszichológia közébe sorolnak az emberek. Sikerült elérni, hogy a „para” szó hallatán némely embernek azonnal feláll a szőr a hátán és valami csalást gyanít a dolog mögött. „Parázni” annyit tesz, mint félni, tartani valamitől. S valljuk be, sokan tesznek arról, hogy gátlástalanul lejárassák a parapszichológiát.

 

A tudományos parapszichológia tapasztalható tényeket kutat tudományos módszerekkel és eszközökkel. Amikor sikereket ér el, azzal a világról alkotott felfogásunkat is módosítja. Egyáltalán nem szűkíti le magát az öt érzékszervvel érzékelhető valóságmodellekre. Megjegyzem, ez még a kvantumfizikára is igaz megállapítás volna. Ami a parapszichológia kifejlődéséhez vezetett az talán úgy foglalható össze röviden, hogy a tudós társadalom egyszer két táborra szakadt. A vaskalapos, konzervatív és materialista körre, amely nem volt hajlandó semmilyen szellemi jelenségeket figyelembe venni és vizsgálni, sőt örültségnek, elmeháborodottságnak tartotta azokat, s egy másik körre, a tudományos parapszichológusokéra. S hogy ne legyen vita, felvették nevükbe a „para” szót, amely valami mellettit jelent, továbbá a tudománytalanság látszatát és támadásait elkerülendő a „pszichológia”, mint láthatatlan, de abszolút emberi funkciókkal foglalkozó terült nevét is felhasználták önmeghatározásukhoz. Így született meg a para + pszichológia.

 

A tudományos parapszichológus parajelenségekkel foglalkozik, amelyek létező, tapasztalható kölcsönhatások az élőlények és a környezet között (vagy csak az élőlények, vagy csak a környezet jelenségei között), de amelyek kölcsönhatásokat nem az ismert fizikai törvények, hordozók, közegek közvetítenek.

Az emberre vetítve mindez azt jelenti, hogy nem az öt alapérzékszervünkkel észleljük ezeket a jelenségeket. Tehát a tudományos parapszichológia művelői hisznek egy rejtett, egy láthatatlan, mégis valóságos és hatásaiban megmutatkozó – ennyiben szellemi vagy lelki – erőben, amely ma a legtöbb ember valóságfelfogásából még hiányzik.

 

Az extraszenzoriális percepció első hallásra kissé suta elnevezésnek tűnik, mert a percepció már önmagában érzékszervi észleletet jelent, második hallásra azonban elfogadható, mivel feltételezhetjük, hogy más, az öt alapérzékszervünkön kívüli érzékszerveinkkel felfoghatjuk a láthatatlan erők és energiák, vagy ha úgy jobban tetszik, dimenziók, adásait.

Összefoglalva az eddigieket az extraszenzoriális percepcióról, kijelenthetjük, hogy a legtöbb ember számára elfogadható az érzékszerveken túli érzékelés, hiszen ez könnyen beleilleszthető a legtöbb vallásba (Isten, Angyalok, Tudat, Lélek, Szellem, Feltámadás), s a mindennapi gyakorlatba (megérzések, gondolatolvasás és az események előrelátása, spontán jövőérzékelés).

 

HATODIK ÉRZÉK,

AHOL AZ ESP NEHÉZZÉ VÁLIK

 

Eddig eljutottunk annak elfogadhatóságáig, hogy az érzékszerveink képesek természetfeletti vagy magasabb dimenziókból érkező, de nem a szokványos úton közlekedő adásokat fogni és érzékelni. Amit itt rögvest tisztázandó, hogy nem ugyanazokról az érzéktartományokról van szó, mint amit eddig megismertünk. Az ESP eseteiben nem az öt alapérzékszervünk finomodik ki valami szuperérzékszervvé válva, hanem új, eddig felfedezetlen, de meglévő érzékszerveink lépnek működésbe. Tehát nem a látás, a hallás, a szaglás, az ízlelés és a tapintás válik finomabbá és érzékenyebbé, bár ez is megtörténhet, hanem a hatodik, a hetedik, a nyolcadik és a valahányadik érzékszervünk indul be és kezd jeleket venni a környezetünkből.

 

A következő állomás annak megvilágítása, hogy ez nem pont olyan, mint egy mobiltelefon, amely jeleket ad és vesz. Részben igaz, hogy a hatodik érzékünk láthatatlan jelek érzékelésére képes és ennek feldolgozása az elménkben történik, ahol az észlelet megszületik, viszont hangsúlyoznom kell, hogy nem az agytól függő észleletek ezek. Érthetőbben fogalmazva, amekkora különbség van az agyunk és a tudatunk között, akkora különbség aközött, hogy az agyunkban található ingerületekben és a magasabb rendű, azaz nem anyagi világokból érkező ingerekben keressük a parajelenségek okát. Előbbi anyagelvű, utóbbi egy jóval szellemibb megközelítés.

Az extraszenzoriális percepciónál nem a fizikai térbe sugárzódnak ki a rezgések és a hullámok, ezért a fizikailag érzékelhető mezők és életfeltételek elsődlegesen nem befolyásolják ezeket. Például egy auralátó a koromsötét szobában, nulla lux fényerősség mellett is ragyogón látja az embert körülvevő elektromágneses mezőt. Ha pedig nem a fizikai téren át érkeznek az információk és a rezgések, akkor szükségszerűen léteznie kell másik közvetítő közegnek, nemde?

 

Az extraszenzoriális percepciót olyan mezők közvetítik tudatunk és a több kiterjedésű világegyetem között, amelyekben a szokványostól és a fizikai könyvekben szereplő törvényektől merőben eltérő, újszerű szabályok hozzák létre a jelenségeket. Ezek kutatása és feltérképezése a parapszichológia felségterülete. Egyébként nem kisajátított terület ez, hiszen a spirituális vezetők, a vallásalapítók, a nagy filozófusok és korunk nagynevű fizikusai közül sokan szentelnek időt arra, hogy megismerjék és megismertessék a nagyvilággal e magasabb létmódokat és a magasabb rendű törvényeket. De az úttörők nincsenek irigylésre méltó helyzetben, mert az emberi gondolkodás erősen földhöz ragadt.

 

Az extraszenzoriális percepciót fogalomkörébe tartozó legismertebb jelenségek:

  1. a telepátia, ami gondolatátvitel jelent nem az ismert kommunikációs útvonalakon (például beszéd), hanem az anyagtalan közegen keresztül.
  2. a clairvoyance, vagy távérzékelés, ami információhoz jutás bármilyen távolságra található személyről, tárgyról vagy eseményről,
  3. a prekogníció: jövőbeni események, történések, állapotok észlelése oly módon, hogy azok a jelenből kiindulva logikailag nem következtethetők ki. (Ilyen alapon természetesen ellenkező előjellel is működhet a folyamat, amikor a múlt eseményeit ismerjük meg ismeretlen közegen keresztül és kikövetkeztethetetlen úton. Ez a retrokogníció, azaz a múltérzékelés.)

 

GANZFELD-VIZSGÁLAT

 

A ganzfeld-vizsgálat (németül: „teljes mező”) a parapszichológiában felhasznált egyik kísérleti elrendezés, mely a vizsgálati személy extraszenzoros percepció során mutatott képességeit vizsgálja. A vizsgálat során a kísérleti személy homogén vizuális és akusztikus ingerlést kap, mely a szenzoros depriváció (környezeti inger messzemenő korlátozása vagy teljes megvonása) hatását igyekszik szimulálni.

 

Gyakorlatilag az adó személy egy hangszigetelt szobában képeket vagy rövid videó felvételeket nézeget, amelyeket rengeteg egymáshoz hasonló ingerekből választanak ki. A bemutatott felvétel a kísérlet céltárgya. A vevő kísérleti személy szintén egy hangszigetelt szobában foglal helyet. A szobát homogén piros fénnyel világítják meg, szemeit áttetsző, félbevágott kislabdához hasonló eszközzel takarják le. A fülére illesztett fejhallgatóból fehér zaj szól.

A vevőnek a másik szobában több ingert mutatnak be, melyek közül az egyik a céltárgy. A kísérleti személynek azt kell kategorizálnia, hogy a neki mutatott ingerek mennyire hasonlítanak az adó személynek bemutatott ingerhez. Találatnak azt tekintik, amikor a vevő a legmagasabb osztályzatot adja a céltárgynak.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..