Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ez a drón képes repülni, úszni, szárazföldön menni, és akár szökkenni is a küldetése során – egy lépéssel a TRANSZFORMERSZEK FELÉ?

A harci drónok jövője nem a megfigyelés és a bombák ledobása. Ez átalakult: egy egyedüli, nem ember által vezérelt (automatikus) eszközzé vált, amely képes repülni, úszni, vezetni és még arra is képes, hogy a különféle terepeken és akadályokon úgy ugorjon át, akár egy béka.

 

http://www.wired.com/

 

A Sandia-i Nemzeti Laboratórium Intelligens Rendszerekkel, Robotikával és Kibernetikával foglalkozó egysége által megfogalmazott „többféle végrehajtási utasítással ellátott jármű koncepciója” oly módon kelhetne át a szárazföldön, a tengeren és a levegőben, hogy a különféle terepekhez alkalmazkodva alakítaná át önmagát. A szárnyai uszonyokká alakulnának, amikor vízbe merül, vagy víz alatti úszószárnyak elhullajtanák a burkolatot, hogy előbukkanhassanak a kerekek, ha szárazföldön kell keresztülmennie – ezek a kerekek olyan képességgel rendelkeznek, amelynek köszönhetően 30 láb (1 láb=30,5 centiméter) magasra is fel tudnak szökkenni. Egy egész hadjáratot le lehetne vezényelni egy távirányító operátorral, vagy ami még valószínűbb, fél-automata módon.

 

A dolgok jelen állása szerint a hasonló küldetések kivitelezése megkövetelné a különféle gyártók által előállított, távirányítású légi, víz alatti és földi járművek csapatának a koordinálását különféle kommunikációs rendszerekkel. Gondos tervezést igényelne, hogy meggyőződjenek arról, hogy minden jármű a helyén van-e a megfelelő időben. Azonban, Sandia azt állítja, hogy mivel a többféle végrehajtási utasítással ellátott járművet úgy tervezték meg, hogy külön kezelhető részekből álljon és egy interfésszel működjön, ezért nem lesz kitéve az említett kapcsolatbontásoknak, s képes alkalmazkodni, ha a feltételek megváltoznak a küldetés közepén.

 

„További valódi értéke ennek a technológiának, hogy maximális rugalmasságot tesz lehetővé a fokozottan összetett küldetések során anélkül, hogy aggódnunk kellene amiatt, hogy valamennyi jármű éppen jól foglalta-e el a helyzetét, vagy sem.” – mondotta Jon Salton, a Sandia egyik projektmérnöke.

 

http://www.wired.com/

 

A Sandia nagy elvárásokat támaszt a „többféle végrehajtási utasítással ellátott járműhöz”, amiről azt nyilatkozták, hogy végül talán képes lesz olyan küldetéseket is teljesíteni, amelyeket általában a speciális műveleti erőknek tartanak fenn.

 

„A többféle végrehajtási utasítással ellátott járműveknek legalább arra képeseknek kell lenniük, hogy növeljék a különleges műveleti erők teljesítményét.” – közölte Salton.

 

Mind ez idáig a Sandia korlátozott tesztelést végzett a konceptuális hardveren, s „érett elképzelésnek” nevezte azt. A listán a következő az, hogy anyagi eszközöket szerezzenek a prototípushoz és tárgyalásokba kezdjenek az ipari partnerekkel a koncepció megvalósítása érdekében.

 

A többféle végrehajtási utasítással ellátott járműveknek megvannak a maguk korlátai. Mivelhogy azok levetik egyes részeiket és kellékeiket, amidőn egyik módból a másikba alakítják át magukat, szinte lehetetlen megtalálni azokat, így minden egyes küldetés kivitelezése egy drága egyirányú kiruccanás.

 

Forrás: http://www.wired.com

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..