Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ez tökre szívás!

A tetrahydrocannabinolról lesz szó. Na, nem kell mindjárt megijedni, nem kémiaórát tartunk, csupán a Magyarországon, Európában és az USA-ban egyaránt éllovasnak számító és statisztikavezető kábítószerről fogok néhány nem elhanyagolható információval szolgálni okulásképpen. Elsődlegesen a veszélyességéről és a mellékhatásairól, ugyanis soha nem tudhatjuk, hogy melyik ismerősünknek lesz egyszer szüksége ezekre az infókra!

 

Kannabisz, hasis, fű, zöld, gyep, joint, weed – ezek talán a legelterjedtebb elnevezései a marihuánának. A szárított, megtermékenyítetlen (termős) kendervirágzatot hívják marihuánának. A kender gyantája összegyűjtve, préselve nevezhető hasisnak. A leginkább elterjedt fogyasztási módja a cigarettába sodrás, a jobban éghetőség kedvéért gyakran dohánnyal keverve. Ez az úgynevezett „joint”. Megjegyzem, ha a marihuána jó minőségű, akkor dohány hozzáadása nélkül is rendesen ég.

 

Származásáról annyit, hogy indiai kenderből állítják elő. A kannabisz növény leveleiből és virágából készítik ezt a kétségtelenül hangulatjavító drogot. S éppen témánál vagyunk, ugyanis azért fogyasztják a legtöbben, mert egy részegséghez hasonló állapotot idéz elő, miközben nagymértékben javítja a kedélyállapotot, feldob és eltereli a figyelmet a fáradságról.

A kannabinoidok főleg a kender gyantájában vannak jelen. A marihuánás cigaretta elszívása egy bizonyos kémiai anyagot, egy aktív összetevőt juttat az agyba, nevezetesen a tetrahydrocannabinolt, rövidítve a THC-t. 

 

Előállításának egyik hagyományos módja a szitálás és préselés. A szárított növényi törmeléket egy sűrű szövésű szöveten szitálják át. A szövet sűrűsége határozza meg a hasis minőségét. Minél sűrűbb a szita, annál jobb minőségű lesz. Ezt a hasis színe is mutatja: minél sárgább, annál tisztább.

Egy másik hagyományos készítési mód úgy zajlik, hogy meztelen nőket küldtek végig a kenderültetvényeket, majd összegyűjtötték a testükre tapadó gyantát. Ezt csak kultúrtörténeti érdekességként említettem.

 

A marihuána-kutatás azért nem egyszerű feladat, mert a marihuánát gyakran más anyagokkal együtt, így például dohánnyal és alkohollal egyidejűleg viszik be a szervezetbe. Ennek ellenére az évek alatt felgyülemlett seregnyi tapasztalat és vizsgálat néhány problémára jól rávilágít.

 

De vajon tudjuk-e, hogy milyen mellékhatásai vannak? A marihuánának fizikai és mentális hatásai egyaránt vannak. Szögezzük le, hogy a kábítószerek mindegyike a központi idegrendszerre hat, azon keresztül fejt ki különféle tudatmódosító hatásokat viszonylag rövid időn belül.

Az alkalmazott dózistól és a használatától függően lehetnek jótékony és káros hatásai. Tegyük hozzá, hogy az egyéni adottságok és egészségi állapotok erősen befolyásolják a hatásokat. A beszívottság egyénenként változó hatásairól kell beszélnünk. Az érzékelés és a tudatállapot egészen biztosan módosul, ellazul az ember, egy kisebb eufórikus érzésben lehet része, megnő a humorérzéke, s általában felerősödik a művészi és a zenei hajlama. Megfigyelhető továbbá a szokványos emlékezet zavara, ugyanakkor a magasabb szintű megismerés iránti fogékonysággal párhuzamosan az öt érzékszervi érzékelés is kifinomodik: színek, ízek stb. új dimenzióit feledzheti fel az illető.

A joint hatására megváltozik az ember önértékelése. Külön említést érdemel a fokozódó érzékiség és a libidó (nemi vágy). Újabb tipikus hatása a marihuánás cigarettának a magasröptű, már-már filozofikus gondolkodás és a nagyfokú kreativitás.

 

A marihuána-használat egyik jellemző következménye, hogy megnő az étvágy és az illető többet étkezik a megszokottnál. Egy tanulmány szerint ez a hipotalamusz receptorait aktiváló kannabinoidokkal magyarázható. Minden jel arra mutat, hogy a fű hatóanyaga a férfiaknál a nemzőképességet, míg a nőknél a fogamzóképességet veszélyeztetni azáltal, hogy mellékhatásként a hormonrendszert károsítja.

 

Tehát nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy a pozitív hatások mellett vannak negatív, káros következményei is. Ilyen a letargia, a szorongások különféle fajtái, amelyek a szívással lineárisan nőnek, s akkor még nem említettük az emlékezetzavart és a tanulási nehézségeket, amelyek hosszabb távon egyre nyilvánvalóbbakká válnak. Ez a marihuánának a hippokampuszra gyakorolt hatásával magyarázható. Annyi bizonyos, hogy felnőtteknél vezetés közben tapasztalható a könnyelmű, felelőtlen és kockázatvállaló magatartás.

 

Kevesen tudják, hogy tudományos szempontból a marihuána közel sem olyan veszélyes, mint az alkohol vagy a morfin. Egyes források szerint a marihuána neuroprotektív hatásánál fogva alkalmas olyan degeneratív betegségek megelőzésére, mint például az Alzheimer-kór. Az alkohollal és a kokainnal szemben, a marihuána hatóanyaga, a THC nem idegméreg. Ezzel ellentmondásban áll egy másik tanulmány, amely kifejezetten arról szól, hogy THC ideghalált okoz a hippokampuszban, amit egyébként az aszpirin és az E vitamin meggátolhat.

 

Van-e a rák és a marihuána fogyasztás között ok-okozati kapcsolat? Többen állítják, hogy a marihuána-használat növeli egyes nyaki és fejrákok kialakulásának valószínűségét, míg egy több mint 2000 fő bevonásával végzett vizsgálat szerint sem a feji, sem a nyaki, sem a tüdőrák kockázatát nem növeli. Az azonban kétségtelen tény, hogy a marihuánás cigaretta füstjében legalább másfélszer annyi karcinogén anyag található, mint általában a dohányfüstben.

 

Ami a várandósságot illeti, számos tanulmány rámutatott, hogy az áldott állapot alatt marihuánát fogyasztó anyák gyermekei gyakrabban szenvednek koncentrációzavarban, kognitív hiányosságokban, hiperaktivitásban és többet küzdenek szocializációs problémákkal, mint a hasonló korú és társadalmi háttérrel rendelkező társaik. Bár még nem teljesen értik a marihuána-fogyasztás magzatokra gyakorolt minden egyes hatását, a tudósok kutatják a szervezetünkben termelt természetes kannabinoidok hatásmechanizmusait, amelyek egyébként az idegsejtek kapcsolódásaiban rendkívül fontos szerepet játszanak.

 

Mint láthattuk, van okunk elgondolkodni azon, hogy megéri nekünk a túlzott kicsapongás és az efféle pótszerek használata. Mindenkinek józan belátására és szabad akaratára bízom a döntést. Spirituális szempontból pedig csak annyit jegyeznék meg, hogy egy inkarnáción (testet öltésen) belül nem minden folyamat fordítható vissza.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..