Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

EZO-GASZTRONÓMIA

E heti ezoterikus jellegű gasztronómiánk középpontjában az alma áll. Ismerkedjünk meg az almaleves, az almafánk, az almás kalács, az almás rizsfelfújt és az almasaláta receptjével. Mert spirituális szempontból is fontos energiákat hordoz az alma.

 

alma

 

Almaleves

 

Hozzávalók 4 személyre: fél kg alma, 1 citrom leve, 15 dkg porcukor, 2 db szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 dl fehérbor, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejszín

 

Elkészítés: Az almát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Kis citromlével megcsepegtetjük, nehogy megbarnuljon. Kb. 1 liter vizet felforralunk a porcukorral, egy csipet sóval, a szegfűszeggel és a fahéjjal. Betesszük az almát és  4-5 perc alatt megfőzzük. A lisztet a tejföllel és a tejszínnel csomómentesre keverjük és óvatosan behabarjuk vele a levest, tehát apránként adagolva, folyamatos keverés közben a leveshez adjuk. Pár perc alatt a borral együtt kiforraljuk, majd jól lehűtve tálaljuk.

 

Almafánk

 

Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma, 25 dkg liszt, 1 tojás, 1 sütőpor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj és porcukor ízlés szerint

 

Elkészítés: A reszelt almát a sütőporral elkevert liszttel és a tojással jól összedolgozzuk. Egy kanál segítségével pogácsákat formázunk, majd forró olajban pár perc alatt kisütjük. Itatóspapírra szedjük és fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Almás kalács

 

Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma, 30 dkg kristálycukor, reszelt citromhéj, őrölt fahéj és mazsola ízlés szerint, 1 db tojás, 35 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, pici vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez

 

Elkészítés: A reszelt almát a cukorral és a fűszerekkel (és a mazsolával) jól összedolgozzuk, majd fél órára állni hagyjuk. Ekkor az alma levet fog ereszteni. Ezután hozzáadjuk a tojást és a sütőporral elkevert lisztet. Az így kapott masszát kivajazott és zsemlemorzsával hintett tepsibe öntjük és 170-180 Celsius fokra előmelegített sütőben nagyjából fél óráig aranybarnára sütjük.

 

Almás rizsfelfújt

 

Hozzávalók: 15 dkg rizs, 15 dkg vaj, 7,5 dl tej, 4 egész tojás, 2 tojásfehérje, 5 evőkanál cukor, 6 közepes alma, gyümölcslekvár ízlés szerint

 

Elkészítés: A rizst puhára főzzük a tejben. Közben a vajat a tojással, a tojásfehérjével és a cukorral jól kikeverjük. Az így kapott masszát a rizshez adjuk. Az almákat meghámozzuk, kettévágjuk, a magházukat eltávolítjuk és megtöltjük finom gyümölcslekvárral. Egy tűzálló tálat kivajazunk. Beleöntjük a rizses massza felét. Ráhelyezzük a megtöltött almákat, majd befedjük a massza másik felével. Sütőben 40 percig készre sütjük.

 

Almasaláta

 

Hozzávalók: 4 db jonatán alma, 1 pohár natúr joghurt, 1 kávéskanál mustár, 1 evőkanál méz, 1 darab fahéj, 1 db citrom, 2 db szegfűszeg

 

Elkészítés: A megmosott almák magházát eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk egy kis citromlével, hogy ne barnuljanak meg. Majd rácsorgatjuk a mézet.

A fahéjból, a szegfűszegből egy kevés vízzel redukciót főzünk, magyarul beforraljuk. Ha kihűlt, az almára öntjük. Időközben a joghurtot összekeverjük a mustárral. Tálalás előtt ezzel az öntettel meglocsoljuk az almaszeleteket. Természetesen fantáziánkra és ízlésünkre van bízva, hogy még mivel egészítjük ki az almasalátánkat. (Jól illik hozzá például a dió.)

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..