Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ezo-Mozi rovat: Avatar – Látás, tiszánlátás, spiritualitás a filmben

Az Avatar című film sokrétű spirituális mondanivalói közül ezúttal kiemelnék egyetlen mondatot, mely így hangzik I see you, azaz Látlak téged. Ez a kifejezés úgy érzem, megérdemli, hogy kicsit boncolgassuk, mert hatalmas mélységei vannak ennek a rövidke mondatnak.

 

 

Aki látta már az Avatart egyszer, valószínűleg már tervezi, hogy megnézi még egyszer. Ugyanis olyan megható, megindító és lelkileg megrázó, amit a filmben az alkotói felvonultatnak, hogy az ember nem győzi feldolgozni a kapott információkat. Az Avatar egyik erénye, hogy mindenki megtalálhatja benne a tudatszintjének, vagy enyhébben fogalmazva, a tudatosságának és a világképének megfelelő tartalmakat. Így aztán mindenki kicsit önkiszolgáló módon alkalmat teremthet arra, hogy a saját véleményét és filozófiáját kihozza, belelássa és visszaigazolja a filmből. Ez – úgy vélem – így helyes, mert az ember ekképpen működik.

 

Többször is elhangzik a filmben egy viszonylag triviális mondat, melyet magyarra átültetni nem is olyan egyszerű. A Látlak téged-ről van szó. Egészen más jelentése van ennek a mondatnak, ha csak szóról szóra fordítjuk és hétköznapi szituációban, magyar fejjel értelmezzük, mint ha angol, s még inkább ezoterikus angol kontextusba helyezzük. Ugyanis a Látlak téged egyfelől csekély fizikai, másfelől komoly spirituális tartalommal rendelkezik. Talán helyesebb volna hozzá tenni gondolatban, hogy látlak téged belülről is, tehát beléd látok, azt is érzékelem belőled, amit mások nem, s ami benned a fizikai szem számára láthatatlan. Innentől nyílnak fel ugyanis ennek a mondatnak a valódi mélységei.

 

 

Mi lehet, amit a másik lényben (ne csak emberekre vonatkoztassunk) láthatunk? Ha csupán nézzük, megfigyeljük, analizáljuk a velünk szemben álló lényt, akkor következtetéseinket elsősorban a fizikai érzékszerveink alapján begyűjtött információkból vonjuk le. Ámde, ha túllépünk a becsapós fizimiskán, ha átlépünk egy másik síkra (transzcendencia annyi, mint meghaladni valamit, átlépni valahova), akkor már szellemi tartalmakat, szavakon túli minőségeket is észlelhetünk. Ehhez valóban látásra van szükség.

 

Az ezotéria többféle látóképességet különböztet meg. Ezek közül talán a tisztánlátás és az auralátás a legismertebb. Az auralátás a testünket átható és körbeölelő energiamezőnek valamilyen szintű érzékelését jelenti, míg a tisztánlátás a saját sorshelyzetünk, valamint a valósággal való szorosabb kötelékeink átlátását, észlelését takarja. Így mindenki válhat látóvá, aki kellőképpen érett és felkészült az ilyen benső információkra. A Látlak téged elsődlegesen az önvalóra vonatkozik, vagyis arra az énre, aki tulajdonképpen bennünk él. Arra az énünkre vonatkozik, amely ezt a testet felépíti, használja, s majdan egyszer, mint egy elnyűtt ruhát, leveti. Aki képes a látszatokon, az elme illúzióin túllátni, s a testi dolgok mögé tekinteni, az valóban lát.

 

 

A Látlak téged másfelől kölcsönösséget is feltételez. Itt tehát nem valamiféle illetéktelen kutakodásról, kémkedésről van szó, egyáltalán nem, hanem egy maximális bizalmon alapuló megnyílásról a másik fél irányába, amikor is mezítelenül, pőrén, álarcok, allűrök és giccs nélkül megmutatjuk, hogy kik is vagyunk valójában. Amikor valaki képes ily módon megnyílni és a másik fél ezt hagyja, sőt fogadja, akkor valóban tiszta ismeretek birtokába juthat az ember. A Látlak téged már eleve feltételezi, hogy a másik lény a bizalmába fogad engem, s megtisztel azzal, hogy leengedi személyiségének védelmi pajzsait, s teljesen kitárulkozik előttem. Így válik ez a kijelentés intimmé: Látlak téged. S te láthatsz engem. Mert mindketten eggyé válunk egy bizonyos síkon.

 

Innentől megszűnik a szó, szükségtelenné válik a beszéd, mert tökéletesen együtt érez a két lény egymással. Ezen a síkon nincs különbség, nincs magyarázkodás, nincs félreértés, nincs kétely, csak tiszta ismeret és tiszta spiritualitás.

 

Milyen jó volna ezt megtapasztalni! Legalább a rokonlelkeinkkel!

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..