Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ezokonyha

Igazi felfrissülés! – A GÖRÖGDINNYE

 

ezokonyha1Nyári kánikulában, a rekkenő hőség közepette az egyik legüdítőbb dolog egy szelet mézédes, ízletes görögdinnyét elfogyasztani. Ez az isteni gyümölcs azonban nem csak magas élvezeti értéke miatt fogyasztandó, hanem spirituális szempontból is sok előnyt tudhat magáénak, amiért mindenképpen ajánlom a dinnyeszeretők figyelmébe.

 

A görögdinnye (Citrullus lanatus) a kobakosak családjába tartozik. Állítólag Afrika déli részéről származik. David Livingstone, a híres Afrika-kutató, úgy ír a görögdinnyéről, mint a Kalahári-sivatagban szabadon növő gyümölcsféléről, ezért aztán azt feltételezik, hogy innét is származik. A legkorábban dokumentált görögdinnyeszüret a történelem hajnaláról maradt fenn, s az ókori Egyiptomból származik. Külön hieroglifával is megörökítették ezt a növényt. Olyannyira szerették és becsben tartottál az egyiptomiak, hogy a fáraók sírkamrájába is helyeztek belőle élelem gyanánt a túlvilágra.

Később Kína vált és a maradt a világ legjelentősebb görögdinnye-termesztője. Európába a 13.században érkezett a mórokkal.

 

ezokonyha2Szinte minden gyermek és felnőtt azonnal felismeri a jellegzetességeit: gömbölyű vagy ovális a formája, héja lehet teljesen sötétzöld vagy világos zöld csíkos, húsa pedig piros vagy sárga színű.

Régebben gyógynövénynek számított. A görögdinnye eredetileg a tökfélék családjába tartozó zöldség, de inkább gyümölcspótló zöldségfélének, vagy fogyasztási szokásaink miatt inkább gyümölcsnek nevezhető.

 

Élvezeti értékét fantasztikus íze és cukortartalma szolgáltatja. Élettani szempontból nincs jelentős vitamintartalma. Ellenben víztartalma elérheti a 95%ot is, ennek a veseműködésre van jótékony hatása. Sok benne a kálium, a nátrium, a kalcium, a vas és a foszfor. Táplálkozástani szempontból nagy előnye, hogy könnyen emészthető, serkenti a gyomor- és a bélműködést, továbbá vízhajtó hatása van. Ugyanakkor jelentős a nyersrosttartalma is, mely a vastagbél működését javítja.

 

ezokonyha5Spirituális szempontból két elhanyagolhatatlan előnnyel bír. Egyfelől jelentős mennyiségű föld erőt tartalmaz, aminek a gyökér csakra a központja az aurában. A föld erő bevitellel komolyan befolyásolhatjuk életünk szilárdságát, növelhetjük általa a stabilitásunkat, kitartóbbakká és az élettel kapcsolatban bizalmasabbá válhatunk. A görögdinnyében található föld erő növeli a biztonságérzetünket és az önelfogadást. Fiziológiai hatásai most roppant aktuálisak, mivel a júniusi hónapban éppen azok a szerveink működése gyengülhet meg, amelyek ide, a gyökér csakrához tartoznak: a csontozat, az ízületek, a fogazat és az immunrendszer. Aki tudja magáról, hogy ilyen típusú megbetegedésekre van hajlama vagy már tapasztalja az érintett területek gyengülését, erősítheti magát többek között görögdinnyével is.

Másfelől a görögdinnye olyan, mint egy akkumulátor, begyűjti és elraktározza magában a naperőt. Aki szeretné a vitalitását (az életerejét) és az életkedvét növelni, aki szeretné tisztítani, méregteleníteni és salaktalanítani magát, s aki szeretné a rezgésszámát emelni a táplálkozás segítségével, annak mindenképpen ajánlatos a görögdinnyét beiktatatni az étrendjébe, mert a naperő erre képes. Márpedig a görögdinnye nagy mennyiségben tartalmazza ezt az energiatípust.

 

Koktélok, saláták és hideg gyümölcslevesek kitűnő alapanyaga.

 

Jó étvágyat!

Boldog napot!

 

Száraz György

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..