Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ezomozi: A múmia visszatér – ANUBISZ NAGYÚR

A múmia visszatér című filmben többször említenek egy istenséget, akit a túlvilággal hoznak kapcsolatba. Sőt, a film elején egy különleges sereggel is találkozunk, nevezetesen, Anubisznak a misztikus hadseregével, ami tulajdonképpen halhatatlan lényekből áll. Ez eddig akár mese is lehetne, ha az egyiptomi panteonban ne találkoznánk egy pontosan ilyen Anubisz nevű félistennel. Kérdés: van-e valóságalapja egy ilyen istenség létezésének, vagy csak mitologikus képzelgés az egész?

 

Ezomozi4Az egyiptomiak hittek a túlvilági létben. Vallási képzeteikből kiderül, hogy egész életüket áthatotta a szertartásosság. Az ősi egyiptomiak istenfélő módon éltek, ám nem abban az értelemben, hogy minden hibájuk nyomán bűntudatot éreztek, hanem oly módon, hogy tisztában voltak azzal a spirituális ténnyel, hogy életük minden egyes vétkéért egyszer majd elszámoltatják őket. Így a korrupció mint olyan nem kifizetődő üzlet a számukra. A Nílus-menti birodalom fénykorában a félistenek a földön jártak és csodákat tettek. Így a népnek nem volt nehéz hinnie a szinte korlátlan mágikus hatalmukat látva és tapasztalva. Ők nem a történetírásra hagyatkoztak, hanem az élő, eleven valóságra.

 

Vallásuk szerint a túlvilágra történő bejutás egy bizonyos stádiumában az Igazság (Maat) Kettős termébe kerülnek, ahol mérlegre helyezik a szívüket. Ennek a ceremóniának az egyik résztvevője Anubisz isten, vagy Anubisz egyik papja, aki az eltávozott, azaz az „igaz hangú”, szívét az isteni Igazság mérlegének egyik serpenyőjébe helyezi, míg a másikban Maat istennő attribútuma (személyes jelvénye), legtöbbször egy strucctoll, kerül. Ha az illető könnyűnek találtatik, beléphet a túlvilág felsőbb régióiba, ha lelke leroskad bűnei terhei alatt, akkor különféle megpróbáltatásokkal kényszerül szembenézni a lélek. Anubisz tehát segédkezik a mérlegelésnél, hogy minden a legnagyobb rendben történjen.

Ezek után nyilvánvalóan jobban érthető, hogy Anubiszt miért tisztelik az Alvilág egyik bírájaként, illetve Uraként és miért éppen ő a temetési szertartások felelőse és az „örök utak megnyitója”.

 
Spirituális információim szerint Anubisz Nagyúr ma is ellátja ezeket a feladatokat, s ezáltal jelen van az életünkben, mármint nem csak az evilági, hanem a túlvilági létünkben. Ő ténylegesen holisztikus lélek kísérőnk. De mikor és hogyan érezhetjük áldásos tevékenységét az életünkben? Nos, az olyan magasztos ünnepek alkalmával, mint a Karácsony vagy épp a Húsvét, megszaporodnak a földön a szellemi megtapasztalások. Ennek oka abban keresendő, hogy a mennyei kasztok, ahová az ember szelleme kerül földi létét követően, nincsenek végtelenül eltávolodva a földi kasztoktól. Ilyen jeles alkalmakkor az eltávozott emberek lelkeit elengedi az Erő, akit Anubiszként tisztelt Egyiptom. Ő kíséri el ugyebár a holtakat a túlvilágra. Szóval elengedi a lelkeket egy rövid időre oda, ahol elhunytak vagy oda, ahová, vagy akihez erősen kötődnek. Ez természetesen akkor van így, ha időközben nem született még újjá a lélek, tehát nem költözött egy újabb emberi testbe. Ellenkező esetben mások a szabályok. Ilyen esetek csak korlátozott időtartamokban vannak, jobbára ünnepek környékén.

 

Megközelíthetjük Anubisz Nagyúr lényegiségét más oldalról is. Anubisz papjai, beavatottjai végezték a mumifikálást is. Ez a szertartás 70 napig tartott. Ennek keretében különleges halotti rituálék közepette megtisztították az elhunyt földi porhüvelyét, majd bebalzsamozták, ezzel lehetővé téve, hogy ha a lélek óhajtja, bármikor visszatérhessen abba a testébe. Eredetileg a mumifikálás kiváltsága csak a fáraóknak és a legmagasabb rangú előkelőségeknek járt osztályrészül. Később az alacsonyabb beosztásúak is részesülni kívántak az öröklétben, ezért magukat is, igaz, szerényebb körülmények között, mumifikáltatták.

 

Ezomozi6Az első múmia, akit ma ismerünk, Ozirisz volt, akit testvére, Széth gyilkolt meg és vágott tizennégy darabra. Később Anubisz és Thot támasztotta fel, mágikus erejük és tudásuk segítségével. Így Anubisz a test konzerválásának és egyúttal a feltámasztásnak is a mestere volt. Ezek után kézenfekvő, hogy miért esett Anubiszra A múmia visszatér című film készítőjének választása: ő az, aki mumifikál, vagyis a múmiát készíti, egyszersmind a túlvilágról való visszatérésben, de a túlvilágba való belépésben és az ott történő kalauzolásban is ő a legkompetensebb istenség.

 

Boldog napot! 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..