Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Faunok

A rómaiak faunoknak, a görögök szatíroknak nevezték azt a különleges lénycsoportot, akikről most szó lesz. Helyesebben szatüroszoknak hívták őket görög honban. Eredetileg Dionüszosz kecskelábú, vidám kísérői, akik gyakran erőszakoskodnak nimfákkal. De előfordul olyan helyzet is, amikor más istenek az ő alakjukat veszik fel.

 

Goethe: Faust

 

Goethe Faustjából a következőket tudhatjuk meg a faunokról, illetve a szatírokról.

 

„A faunseregfaunok7
táncol szilajon,
kondor hajon
tölgylevelek,
éles, hegyes formájú fül
búvik ki fürtjeik közül,
széles arcukban az orr nyomott,
nem bánják ezt se az asszonyok:
ha a faun nyújtja pracliját,
kosarat a legszebb nő sem ád.”

 

„Férfivágyakhoz szokott nők
csöppet sem finnyáskodók,
értik ők a módját.
Szép, aranyszőke juhpásztor,
majd sötét szőrözetű faun,
az, kit épp hoz az alkalom,
egy jogon élvezi dúsan
dagadó, deli testüket.”

„A szatír is nyomukba jár,
van kecskelába, pipaszár,
úgy jó, ha lába inas, szikár.
Mint zerge, járja a bérceket,
körültekinteni élvezet.
Szabad levegőt szív be, és
férfit, nőt, gyermeket lenéz,
akire lent köd s füst borul,
s ezt életnek hiszi jámborul;
míg ő a csúcsról messzi lát,
s ott fenn övé az egész világ.”

Természeti szellemek

 

A természeti szellemek egy különös csoportját alkotják a faunok. Több középkori legenda ír róluk, s az embernek az a képe támadhat róluk, hogy ők egy ténylegesen létező lénytípust alkotnak.

A mágia is ismer efféle lényeket: a földszellemeket gnómoknak, a víz szellemeit udinéknek, a tűz szellemit szalamandereknek, míg a levegő szellemeit szilfeknek nevezi. Persze a népi nyelv és az irodalom más és más elnevezéseket is aggatott rájuk az idők folyamán. Így kerültek be a valóságból indulva a mesevilágon keresztül a köztudatba: a tündérek, a sellők, a koboldok, a faunok, a manók, a dzsinnek, a törpék, a rémek és még sokan mások.

 

faunok8

 

A faunok alakja eléggé tipikus: kecskelábak, emberi felsőtest, erős szőrzet, hegyes fülek és nyomott orr, no meg felfokozott nemi vágy jellemzi őket. Ez utóbbi már csak azért sem véletlen, mert a faunok a Vénusz bolygó buja, erotikus energiáit hordozzák. Hasonlóan más lényekhez, emberi szem számára láthatatlanok, bár van olyan képességük, amelynek segítségével láthatóvá tudják tenni magukat. Erről számol be a mitológia.

Voltak, s talán még lesznek is olyan idők, amikor anyagi formát öltenek a faunok. Más lapra tartozik, hogy vágyaikat kiélik-e az emberekkel vagy sem. Ami viszont még ennél is izgalmasabb kérdés: minek kell ahhoz történnie, hogy a faunokat látni lehessen?

 

Nos, a természeti szellemek élettere merőben eltér az emberek világától. Azonban e világok kölcsönhatásban vannak egymással. Előfordult már olyan a történelemben, hogy a kétféle világ rezgése olyannyira megközelítette egymást, hogy bizonyos alkalmakkor átszabadultak vagy csupán láthatóvá váltak ilyen lények az átlagemberek számára is. Azért fogalmazok így, mert a boszorkányok és a különleges képességű emberek eddig is láthattak különféle természeti szellemeket. Vannak tehát olyan helyek a Föld különböző pontjain, ahol vékony a világokat elválasztó hártya. Az ilyen helyeken gyakrabban történnek furcsa anomáliák és megmagyarázhatatlan, paranormális jelenségek.

Minthogy a világok össze vannak egymással kapcsolva és ritkán ugyan, de elképzelhető köztük az átjárás, elvileg előfordulhat, hogy valamilyen természeti jelenség megnyit egy ilyen átjárót és azon keresztül az egyik világból a másikba átkerülnek, átkelnek szokatlan lények.

Ki tudja, talán az ősi emlékezet és a mitológia sok meseszerű lényéhez hasonlatosan, a faunok is ilyenek lehetnek.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..