Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fehér Mátyás Jenő és a Kassai kódex

A Kassai kódex, egy hányatott sorsú írás, melyet bemutatásakor még magasztaltak, később pedig hamisítványként könyveltek el, mondanom sem kell, hogy ugyanazok a személyek. Emiatt íróját, Fehér Mátyás Jenőt, számos támadás érte.

 

A Kassai kódex tulajdonképpen az inkvizíció könyve, amely az 1227 és 1498 közötti időszakban született magyarországi perek jegyzőkönyveit tartalmazza. Egy későbbi kritikus 1967-ben, így szólt erről: „Nyolcvanhárom per anyaga elegendő az egész ősmagyar hitvilág rekonstruálására, … sok fehér foltot eltüntetve meghatározhatja a kutatás további irányát, de akár forradalmasíthatja is a tudomány eddigi álláspontját….”

 

Fehér Mátyás Jenő (1913-1978) domonkos rendi szerzetes, aki 1942-ben került Kassára, azért, hogy a kassai dóm-plébánia kódex és ősnyomtatvány gyűjteményét felleltározza. Jó nevű rendtörténészként bízták meg ezzel a feladattal. Munkája közben rábukkant egy Collection Dominicana című anyagra, mely a Kassa melletti miszlókai plébániába került kikölcsönzés révén. Itt 1944-ben Fehér M. Jenő rá talált egy kéziratra, mely nagyon megviselt állapotban volt, s melynek egy részét később ő nevezete el Kassai kódexnek. E kéziratot a Domonkos gyűjteményből Hoffman Tamás domonkos szerzetes készíttette 1690 tájékán, melyet a miszlókai plébános Fehér M. Jenőnek ajándékozott. Fehér M. Jenő azonnal hozzálátott a kézirat lemásolásához és a lapokat egy kassai fényképésszel le is fényképeztette két példányban, melynek az egyik kópiája a fényképésznél maradt.

 

4.1

 

1945. február 11-ét írunk, Kassát megszállták az orosz csapatok és szükségessé vált a régiségek mentése. A nagyobb jelentőségű anyagokat már korábban, majd a kódexet a megszállás idején mentették át. A budapesti domonkos-rendi kolostorban végül is négy hét alatt „sietős munkával” sikerült befejezni a másolást. Fehér M. Jenő a budapesti anyakolostor könyvtárában helyezte el a megtalált Hoffman-féle kéziratot, azonban a saját kézzel másolt kéziratot és a fényképeket magával vitte Sopronba. De mikor menekülnie kellett, kéziratait és jegyzeteit hátrahagyta, amiket csak később küldtek utána. De az utolsó csomagja elveszett.

 

Fehér Mátyás Jenő ajkát a hamisság vádjára e szavak is elhagyták: „a hitelességet a teljesen közölt szöveg ezeroldalú analízise fogja eldönteni.” 1974-ben össze is ült egy jeles tudósokból álló csoport, hogy vizsgálat alá vegyék a könyvet. Egy kis idő múltán diszkreditálták mind Fehér M. Jenőt, mind a Kassai kódexet. „Hiába keressük e munka elemzését vagy kritikáját a vonatkozó szakirodalomban, tanulmányokban, sehol sem találjuk!”

 

Az 1945-ben Budapesten hagyott Hoffman-féle kézirat sorsa ismeretlenné vált, valamint a fényképész hagyatéka sem került elő, azóta sem. Pedig ezek perdöntő bizonyítékként szolgálnának arra, hogy Fehér M. Jenő által írt Kassai kódexhez felhasznált iratok eredetiek, és nem pedig hamisítványok.

 

Forrás: Fehér M. Jenő: Középkori magyar inkvizíció

Írta: Béres Andrea

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..