Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Felfedezték az egyiptomi Senebkay király elveszett sírját

A fáraóról úgy gondolták, hogy több mint 3600 évvel ezelőtt a saját korában a leghosszabb ideig uralkodott.

 

A sírt, amely a Kr.e. 1650-re nyúlik vissza, a Kairótól 300 mérföldre, délre található Sohang város közelében találták. A fáraó csontvázára érintetlen állapotban bukkantak egy fa szarkofágban, azonban úgy vélik, hogy az egyéb értékes tételek nagy részét a fosztogatók már eltulajdonították.

 

Úgy hitték, hogy Seneb Kay a 13. fáraói dinasztia kezdetétől uralkodott, s négy és félig évig vezette a népét. A régészeknek sikerült megfejteni a falakra írt hieroglifákat, innen derült ki, hogy a kihez is tartozott a sír.

 

„Ez hozzájárul a fáraók történetéhez, s egy olyan területre világít rá, amelyről korábban csak nagyon keveset tudtunk.” – mondotta Ali al-Asfar, az ókori emlékekkel foglalkozó vezető. – „Eredetileg mumifikálták, azonban az ókori sírrablók szétszakították a testét.”

 

A sír felfedezése egy ókori egyiptomi sörgyárét követte, amelyet a hónap elején fedeztek fel a nyugati parton.

 

http://english.ahram.org.eg

 

Weseribre Senebkay egy egyiptomi fáraó volt a második átmeneti korban. A 2014-ben megtalált sírja egy független abüdoszi dinasztia létezését bizonyítja, amely a 15. és a 16. dinasztia kortársa volt. Elképzelhető, hogy neve a torinói papiruszon is megjelenik, ahol két király szerepel Weser…re trónnévvel (a nevek csak részlegesen maradtak fenn).

Az úgynevezett abüdoszi dinasztia létezését először Detlef Franke vetette fel, majd ezt később Kim Ryholt egyiptológus fejlesztette tovább.

 

Senebkay sírját 2014-ben a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó Josef W. Wegner és egy egyiptomi régészekből álló csoport fedezte fel Abüdosz déli részén. A négykamrás sírban egy díszes mészkő temetési termet találunk, melyben Ízisz, Nut, Nephthüsz és Szelket istennők tűnnek fel.

A testet egy fából készült, megrongálódott kő sírban találták. Az írás megörökíti a fáraói titulatúrát, „Alsó- és Felső-Egyiptom királya, Woseribre, Ré fia, Senebkay”-nak nevezi őt. Seneb Kay nevét megtalálták a királyi kartusban.

 

A sír nem tartalmazott temetési vagyontárgyakat, így minden bizonnyal kirabolták az ókorban.

A király kb. 1,78 méter magas volt és a negyvenes évei vége felé hunyt el.

 

Száraz György

 

Boldog napot!


TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..