Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Feltárások az ecuadori „óriások elveszett városában”

2012-ben egy kutatókból és felfedezőkből álló csapat felfedezett egy olyan ősi piramist, amiről úgy gondolták, hogy az ecuadori amazóniai dzsungel eldugott területén kell lennie, s amelyről sem a nemzetközi közvélemény, de még az ország lakossága sem tud. Bruce Fenton, író és kutató, úgy gondolja, hogy a komplexum talán az „óriások elveszett városa”, ami a környéken talált hatalmas méretű eszközeiről kapta a nevét, valamint azon helybéli legendák nyomán, amelyek egy hajdanán a vidéket benépesítő, óriási emberekből álló fajról mesélnek.

 

beforeitsnews.com

 

A feltárási területen egy rendkívül nagyméretű építmény található a maga megközelítőleg 80 méteres alapszélességével és 80 méteres magasságával, valamint meredeken lejtő falaival. Ezt az építményt több száz nagyméretű kőtömb alkotja, melyek nagyjából kettő tonnát nyomnak. A nagy magaslatnak a teteje lapos, s itt számos tárgyi leletet találtak.

„Úgy néz ki, mint egy kikövezett sziklafal, egy ősi utca vagy plaza 60 fokos lejtési szöggel, ami talán egy nagy épület tetőzete volt. A kövek nagy részét tökéletes sorozatba rendezték, éles szögeik vannak és szemmel láthatóan emberi kezek formázták azokat.” – mondotta Mr. Duverneuil, aki 2012 áprilisában és májusában vállalkozott az expedícióra.

 

A tömbök között kemény, a cementre vagy a betonra emlékeztető kötőanyag található, amely talán valamiféle megüvegesedett anyag. A környéken szétszórva számos kőből és kerámiából készített lelet van. Úgy tűnik, hogy sok tárgy kőeszköz lehetett, néhányuk rendkívül nagyméretű és súlyos, amit nehéz lehetett volna bármilyen normális méretű embernek gyakorlati célokra használni.

 

Photo credit: Earth4all

 

Az eszközök méreteiből kiindulva Fenton arra gyanakszik, hogy ez a hely egyike lehet az óriások mondabeli elveszett városainak, amely történet jól ismert az amazonasi vidékről szóló helyi ecuadori legendák világában. Az efféle helyek jókora félelmet keltenek az ecuadori bennszülött lakosság körében, mivel ezekről úgy tartják, hogy részint szellemi őrzők, részint nem evilági lények védelme alatt állnak. A helyi legendák részét képezik az óriásra nőtt emberek, akik olyan városokban laknak, melyek már nem szerepelnek a történelem lapjain. A körzet barlangjaiban valóban fedeztek már fel óriás-emberi csontokat, miként Ecuador más vidékein is így áll a helyzet.

 

Az ecuadori kormány tájékozódott a felfedezésről és 2013 folyamán a Kulturális Minisztérium egy expedíciót szervezett, s bevonta a Rendfenntartó Minisztériumot, valamint régészeket és kutatókat egyaránt. Sajnálatos, de talán nem meglepő módon a kormányzati csapat arra a következtetésre jutott, hogy a helyszín egy természetes formáció és nem ember alkotta képződmény, s ezzel mindennemű kormányzat által támogatott ásatást, illetve állagmegóvás alá vételt elutasított.

 

Photo credit: Earth4all

 

Fenton és a kollégái megkérdőjelezték azt a következtetést, mely szerint a hely természetes képződmény, rámutatván a szögletes tömbökre, a kövek közötti kötőanyagra, a kőmegmunkálás pontosságára és a kőeszközök felfedezésére, valamint a hajszálpontosan a közepén kivágott kör alakú lyukakkal rendelkező nagyméretű kövek sokaságára.

 

„Kétség sem férhet hozzá, hogy amikkel itt találkozunk, azok egy nagyon ősi korszakból származó emberi élőhelynek a maradványai” – írta Fenton az Earth4all honlapján. – „A következő elvégzendő lépés a minták bevizsgálása, kormeghatározása és a megfelelő szakértők általi felülvizsgáltatása.”

Fenton és kollégái reményeik szerint egy múzeumot alapítanak a legközelebb fekvő helyi falucskában, ahol a leleteket biztonságban tarthatják és megmutathatják a kutatóknak, illetve a nagyközönségnek. E célból segítséget kérnek a múzeum létrehozásához, valamint a további kutatáshoz és a felfedezőúthoz szükséges anyagiak előteremtéséhez.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..