Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Feltűnő hasonlóság van a világ szerte megtalálható ősi dolmenek között

Ezek az ősi dolmenek újabb nagyszerű példái az ősi egyetemes gondolkodásnak

Nyilvánvalónak tűnik, hogy az ősi tradíciók ugyanazok voltak eme kultúrák között feszülő hatalmas távolság dacára.

 

Hadd emlékeztessünk arra, hogy a dolmenek építői kapcsolatban álltak egymással. Érdekes nemde?

 

3.1

 

A dolmen egy kapuzatos sírhely, egy bejárattal rendelkező sír, egy kapus síremlék vagy kőasztal, ami tulajdonképpen egy egykamrás megalit sírfajta, ami általában kettő vagy több olyan állókőből tevődik össze, amely egy nagy lapos, vízszintes fedőkövet (asztal) támaszt meg alulról, jóllehet azért léteznek ettől összetettebb verziói is.

 

Nem teljesen világos, hogy kik, mikor és miért hozták létre a legkorábbi dolmeneket.

 

A legidősebb ismert dolmenek Nyugat-Európában találhatók, ahol kb. 7000 évvel ezelőtt állították fel őket.

 

Tegyük hozzá, hogy a régészek még mindig nem tudják, hogy kik állították fel ezeket a dolmeneket, ami pedig megnehezíti annak kiderítését, hogy miért építették őket.

 

Kiegészítés:

A dolmenek (szintén kelta, azon belül breton szóból (“daul”: tábla, “moen”: kő) leginkább asztalokhoz hasonlító építmények, három, négy vagy több lábra helyezett széles kőlapból épülnek fel. Valószínűleg temetkezési helyek voltak, amit az mutat, hogy néha mind a négy oldalán kőlapok zárják le. A dolmen az építészet történetében jelentős állomás volt. Ekkor jutott odáig az ember, hogy anyag feltornyozásával teret határoljon el. A dolmen belső tere volt az ős lelkének titokzatos tartózkodási helye, s gyakran a falakba vágott kis kerek nyílásokkal összeköttetést teremtettek a belső tér és a külvilág között. Mesterséges barlangokként az ember legősibb lakóhelyét, a barlangot szimbolizálták.

A dolmenek keletkezésének magyarázata, hogy egy keletről származó, viszonylag fejlett hajózási ismeretekkel rendelkező nép érkezett a mai Spanyolországban lévő Los Millaresbe. Erről a népről semmi bizonyosat nem lehet tudni, csak azt, hogy biztosan hajóval érkeztek, telepeik mindenütt a tengerparton létesültek. Ettől a néptől vették át az ősi Nyugat-Európa lakosai a temetkezési kultuszt, de technikai ismeretek híján csak utánozni voltak képesek a számukra új kultúrát. A dolmen egy fejlett építészetet látott archaikus társadalom alkotása.

Emberi csontvázakat találnak bennük kinyújtóztatott, vagy guggoló helyzetben, ritkábban égetett csontmaradványokat hamu és szén társaságában. A sírok mellékleteit kő, borostyán és kagyló-ékszer-töredékek, egyszerű formájú és benyomkodott geometrikus díszítésű agyagedények és pattintgatott vagy csiszolt kőfegyver és szerszámok, továbbá különösen Közép-Franciaországban bronzékszerek, sőt Algériában vastárgyak is képezik.

(Forrás: https://hu.wikipedia.org)

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/imageofthedaydolmen.php#.VXfbj_ntmko

Fordította és a kiegészítést szerkesztette: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..