Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fény derült Delhi vasoszlopának titkára

2002. július 18., Új-Delhi – Az Indiai Műszaki Tudományok Intézetének tudósai megfejtették annak a Delhiben található, 1600 éves vasoszlopnak a titkát, amely a főváros nem éppen barátságos időjárásának dacára sem korrodálódott soha.

 

http://upload.wikimedia.org/

A Kanpuri ITT kohómérnökei rájöttek, hogy egy vékony „misawite” réteg (d-FeOOH) – egy oxigénből és hidrogénből álló vasvegyület – védte meg az öntött vas oszlopot a rozsdától.

 

A vékony védőréteg az oszlop felállítását követő három év múltán alakult ki, s azóta is lassacskán képződik. 1600 év múltán a réteg csupán egy huszad milliméter vastagságú az intézet munkatársa, R. Balasubramaniam szerint.

 

A Current Science újságban megjelent riportban Balasubramanian kijelenti, hogy a védőréteg a vasban található nagyobb mennyiségű foszfornak köszönhetően katalitikusan (önmagát gerjesztve) jön létre. A vas foszfortartalma kb. egy százalék szemben a jelenkori vas 0,05 százalékával.

 

A magas foszfortartalom az ősi indiaiak egyedülálló vaselőállításának az eredménye: ők a vasércet egy lépésben alakították át acéllá azáltal, hogy faszénnel elegyítették.

 

Másfelől a modern kohókban mészkövet használnak az olvadt salakot engedő faszén helyett, továbbá nyersvasat, amelyet később alakítanak át acéllá. A modern technológia során a legtöbb foszfor eltávozik a salakkal.

 

A több mint 7 méter magas, s a 6 tonnát meghaladó tömegű oszlopot Kumara Gupta emelte, aki a Gupta-dinasztia tagja volt, mely Kr.u. 320-540. között India északi részét uralta.

 

Kijelenthetjük, hogy az oszlop „az ősi indiai kohászok szakértelmének élő, eleven tanúbizonysága”.

Balasubramaniam azt mondta, hogy annak a „kinetikus sémája”, amit a csoportja arra fejlesztett ki, hogy előre kiszámítható legyen a védőréteg növekedése, talán hasznosnak bizonyulhat a nukleáris hulladéktároló eszközök hosszú távú korrózióállóságának kialakításában.

 

Forrás: http://www.expressindia.com/

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..