Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

„Folyékony napenergia” – a zöld színű zöldségek

A zöldségek jótékony hatásait szinte mindenki ismeri: tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal stb., s mivel zöld színűek, nagymennyiségben tartalmaznak klorofillt, amit a tudomány a „FOLYÉKONY NAPENERGIA” néven ismer.

 

http://www.slate.com/

 

A klorofill kiemelkedően oxigénben dús összetevő, ami segít megelőzni a rákbetegség számos fajtáját, tovább jó a szív és érrendszeri problémákra is.

 

A BROKKOLI

 

  • remek rostforrás
  • sok benne az antioxidáns
  • A-, C- és K-vitaminban gazdag
  • tartalmaz még káliumot, kalciumot
  • foszfor tartalma is jelentős
  • béltisztító és vírusölő

 

A brokkoliban található szulforán nevű, kéntartalmú vegyület elősegíti az ereket védő enzimek termelődését és kísérletek bizonyították, hogy akadályozza a mell- és vastagbélrák továbbterjedését.

 

Ma már sok konyhában használják: készítenek belőle krémlevest és rántott formában is igen népszerű. Ebből az apropóból egy brokkoliból készült krémnek az elkészítését szeretném megosztani azokkal, akik szeretik ezt a zöldséget.

 

BROKKOLI KRÉM

 

Hozzávalók:

3-4 fej közepes méretű brokkoli

2 db tojás

kb. 150 g tejföl

só és bors ízlés szerint

1 teáskanál aprított petrezselyem

 

Elkészítése:

 

  • A brokkolit puhára pároljuk, a tojásokat pedig keményre főzzük.
  • Ha megfőttek, mindkettőt villával szétnyomkodjuk (kicsit darabos marad) vagy bot-mixerrel pépesítjük.
  • Fűszerezzük,  majd annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy kenhető állaga legyen.
  • Lehűtve pirítósra kenve fogyasszuk.

 

http://bonniecabbageprogram.com/

 

A KÁPOSZTA

 

  • külső levelei E-vitamin források
  • a nyers káposzta C-vitaminban gazdag
  • magas a vas- és kalciumtartalommal bír
  • A-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin is található benne
  • ásványi anyagok közül a mangán, a réz, a cink, a foszfor, a magnézium és kén említésre méltó

 

Élettani hatásai:

 

  • csökkenti a koleszterint
  • jó méregtelenítő
  • tisztítja a vért
  • elősegíti az agy és az idegrendszer működését
  • kéntartalma segíti a baktériumokkal szembeni ellenállást

 

Akinek kellemetlen puffadást okoz a fogyasztása, az az első főzőlét öntse le és friss vízzel folytassa az étel készítését.

 

A káposztát sokféleképpen használjuk, pl. paradicsomos káposztafőzelék, káposztás kocka stb.,de süteményekben is finom töltelék lehet.

 

A káposzta levele remekül felhasználható duzzadt végtagjaink gyógyítására borogatás formájában.

Ehhez a levelet készítsük elő úgy, hogy egy kés nyelével ütögessük meg a belső felét.  Ezután a homorú oldalával befelé tegyük a megdagadt fájdalmas területre. Tegyünk rá tiszta ruhát, és fóliával takarjuk le, hogy ne kifelé párologjon, hanem a test szívja be a nedveit.

Egy-két éjszaka után már érezhető a javulás. A borogatás többször ismételhető.

 

http://www.hamariweb.com/

 

A SPENÓT

 

  • magas vitamin- és ásványi anyag tartalma van
  • A-, C-, B2-, B6-, E-, K- és B9-vitamint találhatunk benne
  • említésre méltó benne a mangán, a magnézium, a vas-, a réz, a kalcium, a kálium, a foszfor és a cink, valamint a növényi fehérjék

 

Élettani hatásai:

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kalcium, a magnézium és a kálium a csontképzést segítik, valamint jótékonyan hatnak a csontritkulásra, a vastagbélrákra, és segíthetnek az ízületi gyulladás megelőzésében

 

Mivel a spenótnak  magas oxalát- és nitrittartalma van, nem tanácsos túl sűrűn fogyasztani!

 

Megosztanám a spenót egy másik elkészítési módját is, mivel a főzeléket talán mindenki ismeri gyermekkorából.

 

SPENÓTSALÁTA

 

Hozzávalók:

 

30 dkg spenót

5 db kisebb paradicsom

15 dkg ementáli sajt

1 kávéskanál ecet

1 kávéskanál cukor

3 evőkanál olaj

1 csomó snidling

2 gerezd fokhagyma

 

Elkészítése:

 

A megmosott spenótot kierezzük, laskára vágjuk. A sajtot vékony csíkokra, a paradicsomot pedig cikkekre szeleteljük.

Lágyan összekeverjük a spenótot, a paradicsomot és a sajtot, majd enyhén sózva, egyenletesen elosztjuk egy tálban.

Elkészítjük az öntetet. Az apróra vágott snidlinget és fokhagymát összekeverjük. Ráöntünk egy kávéskanál ecetet, megcukrozzuk, majd cseppenként belekeverjük az olajt, és kevés sót adunk hozzá.

Végül a zöldségekre öntjük a keveréket, és 2-3 órán át hűtőszekrényben érleljük.

Sült húsok mellé kiváló, de fogyaszthatjuk önálló ételként is.

 

Jó étvágyat!

 

Sziklás Józsefné

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..