Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fotó egy idegen bolygóról: tényleg van valami odakint?

David Duchovny az X-aktákból elhíresült mondata szerint „az igazság odaát van”. Nos, azok szerint a csillagászok szerint igaza lehet Duchovny-nak, akik úgy vélik, hogy először sikerült közvetlenül lencse végre kapniuk egy idegen bolygót.

 

A képet, amelyen egy óriási méretű, folyamatosan közeledő, idegen bolygót örökít meg, az Európai Déli Csillagvizsgáló Nagyfelbontású Teleszkópja készítette, amely Chilében található. Ez egy vastag gáz- és porkorongba ágyazott, halvány foltot mutat a HD 100546 nevű fiatal csillag körül. Úgy látszik, hogy az objektum egy Jupiterhez hasonló, óriási méretű, fiatal gázbolygó, amely a korong anyagából alakult ki – közölték a tudósok a Yahoo-nak adott riportban.

forrás: http://www.phenomenica.com/

Mint mi a facebook-on

„A planétaképződés ez idáig főleg a számítógépes szimulációk feladata volt” – mondta közleményében Sascha Quanz, a svájci Zürichben található ETH csillagásza, aki a kutatócsoport vezetője. „Amennyiben a felfedezésünk valóban egy formálódó planétáé, akkor ez az első olyan alkalom, amikor a tudósoknak lehetősége nyílik egy bolygó kialakulását, a bolygóképződés kölcsönhatásait és születésének körülményeit tapasztalati úton tanulmányozni.” –fejtette ki a Yahoo-nak.

 

A Földtől 335 fényévre található HD 100546 jelű csillagról már korábban is úgy gondolták, hogy van egy másik óriásbolygója is, amely hatszor akkora távolságban kering körülötte, mint a Föld a Naptól. Az új bolygójelölt viszont még ettől is messzebb, kb. tízszer nagyobb távolságban kering az ikertestvérétől, vagyis nagyjából hetvenszer annyira, mint a Föld a Naptól.

 

Az online oldal ezután arra is kitér, hogy a lehetséges bolygó hogyan illeszkedik abba a képben, amelyet a tudósok a világ kialakulásáról alkottak.

Maguk a csillagok gáz és porfelhőből születnek, a kiformálódásuk után pedig a hátramaradó anyagkorong gyakran kering körülöttük. Ebből a korongból formálódhatnak a bébi planéták. Úgy tűnik, itt éppen ez történik.

 

forrás: http://www.travelerstoday.com/

Például, az új fotó olyan struktúrákat mutat meg a csillag körüli korongban, amelyeket az anyag és a formálódó bolygó közötti kölcsönhatások idézhettek elő. Ráadásul az adatok azt sugallják, hogy a bolygó-folt körüli anyag felhevült, ami összeegyeztethető a bolygóformálódásról szóló feltételezésekkel.

 

A megfigyeléseket a Nagyteljesítményű Teleszkóp NACO nevű adaptív optikai eszköze teszi lehetővé, mely kiegyenlíti a Föld légköre által okozott elmosódottságot. Az eszköz egy speciális koronagráfot is alkalmaz, amely az infravörös közeli hullámhosszokat érzékeli és kiküszöböli a csillagból származó erős fényt, így téve lehetővé a környezet jobb tanulmányozását.

 

„Az exobolygó-kutatás a csillagászat határtudományainak az egyik legizgalmasabb területe. A planéták közvetlen lefényképezése és képi elemzése még mindig olyan új területnek számít, amelynek különösen hasznára vannak a közelmúltban a műszaki eszközök és informatikai elemzőmódszerek terén elért fejlesztések – nyilatkozta Adam Amara, a csapat másik tagja.

„Ebben a kutatásban a kozmológiai kutatásra kifejlesztett információelemző módszereket alkalmazzuk, melyek bizonyítják, hogy az ötletek egyes területek közötti cserélődése rendkívüli fejlődést eredményezhet.” – a Yahoo szerint.

A felfedezések részletei az „Asztrofizikai Folyóirat közléseinek” a február 28-i kiadásában olvashatók.

 

forrás: http://www.huffingtonpost.com; http://www.travelerstoday.com/

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..