Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Genetikailag megtervezett „terminátor vetőmagvak” – a mezőgazdaság lerombolása és halála

Széles körben elterjedt nézet, mely szerint a genetikailag megtervezett „terminátor vetőmagok” nem állnak rendelkezésre bárhol a kereskedelmi piacon. 2001 óta ténylegesen érvényben volt egy, az egész világra kiterjedő moratórium a terminátor technológia használatát illetően (az ENSZ-nek a biológiai sokféleségről szóló konvenciója). A definíció szerint ezeket a magokat úgy tervezték meg genetikailag, hogy terméketlenek és használhatatlanok legyenek újravetéskor, aminek következtében a gazdáknak minden évben meg kell vásárolniuk az új vetőmagokat a központi szállítmányozótól.

 

http://www.polyp.org.uk/

 

A szellemi tulajdonjogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló megállapodás 28. cikkelye értelmében (TRIPS Egyezmény) „a szabadalmaztatott növények vagy a szabadalmaztatott sejteket és géneket tartalmazó növények ültetése, betakarítása, megőrzése, újraültetése és cseréje használatnak minősül” és az aláíró államok szellemi tulajdonjogokra vonatkozó jogszabályai tiltják azt.

 

Korábban a gazdák csak újraültették a saját vetőmagjaikat és egymás között cserélgették azokat. Mivel évszázadokkal ezelőtt Angliában a közlegelőt kényszeresen körbekerítették, a mai átlagos gazdák azt is megtiltják, hogy bárki betegye a lábát az örökrészükre: így a magok általános cseréjét, félre tételét, nevelését és szaporítását is. Különféle törvényi és politikai eszközt felhasználva a magok monopóliumának és szabadalmaztatásának révén a hatalmas mezőgazdasági ipar átvette a gyapotmag ipart, különösen Indiában, ahol az összes gyapot több 90-95%-a genetikailag módosított és a nagyvállalatok által ellenőrzött.

 

Gyakran vita tárgya, hogy az indiai gazdák nyakába zúdított tetemes adósság és az ennek nyomán jelentkező öngyilkosságok (1997 óta több 250 000) javarészt arra vezethetők vissza, hogy minden évben meg kell vásárolniuk a költséges rovarirtó szereket és a drága vetőmagokat, mert azok „terminátor” gént tartalmaznak. A környezetvédő Vandana Shiva erős kritikát fogalmazott meg burkoltan a hatóságok irányába arról, hogy a „nem megújuló” tulajdonságokkal ellátott vetőmagok felelősek a gazdák tömeg öngyilkosságaiért Indiában. Az ő legélesebb bírálói azonban azt mondják, hogy az egy sokat hangoztatott mítosz, avagy nyílt hazugság, hogy a „terminátor” magvak kereskedelmi használatára globális tiltás vonatkozik. Akkor kinek kellene hinnünk?

 

http://hilodirecto.com.mx/

 

Tiruvadi Jagadisan közel két évtizedet húzott le a Monsantonál, ebből nyolc évet az indiai részleg ügyvezető igazgatójaként. Az egykori Monsanto vezető kijelentette, hogy az állami szabályozó ügynökségek, amelyekkel a vállalat üzleti kapcsolatban állt az 1980-as években, egyszerűen a vállalat által beszolgáltatott adatoktól függött, miközben gyomirtó szerekre adott engedélyt.

 

A 2009-es India Today című lapban megjelentek szerint le van jegyezve, amint közli, hogy az India Központi Rovarirtó Bizottsága elfogadta a Monsanto cég által benyújtott külföldi adatokat és még csak egy kémcsőt sem vett elő, hogy megerősítse azokat az adatokat, amelyek időnként hamisak voltak. Jagadisan azt állította, hogy a Monsanto belefolyt a vetőmagüzletbe és arról is voltak információi, hogy a „terminátor gént” beleültették a cég által szállított magokba.

 

Ez felveti azt a kérdést, hogy kiben bízhatunk? Az aggályos Monsantoban, amelynek a biztonsági szabályairól kétes történetek keringenek és amely állami szabályozó testület Indiában, abban az országban, ahol az egész bürokráciát áthatja a korrupció, ami jól dokumentált, vagy az olyan emberekben bízhatunk, mint Vandana Shiva és a földművesek, akik azt gyanítják, hogy a terminátor technológia már valóra vált?

 

Még 2005-ben a biológus Pushpa Bhargava azt állította, hogy jelentések szólnak számos különböző genetikailag módosított terményekről, amelyeket gazdáknak adtak el. Arról beszélt, hogy terminátor magvakat adtak el gazdálkodóknak és azt állította, hogy az egyik gazda néhány steril magból vett mintával ment oda hozzá és arra kérte, hogy tesztelje le, hogy láthassa, vajon terminátor magok-e vagy sem. Dr. Bhargava arra ösztökélte a központi kormányzatot, hogy foglalkozzanak az esetekkel és tegyen sürgősen lépéseket.

 

A valódi szakértők, a több generációs hagyománnyal és felelevenített szakértelemmel rendelkező gazdák, arra gyanakodnak, hogy valami nincs rendben.

 

„Nem vásárolunk a piacról vetőmagot, mert arra gyanakszunk, hogy genetikailag megtervezett vagy terminátor magokkal lehetnek szennyezettek” – idézi Pavamma-ban, a Zaheerabad közeli Dalit városban lakó asszonyt Arun Shrivastava „Az indiai nők megküzdenek a Monsantoval” című cikkében (Global Research, 2006.10.09.).

 

Az Európai Unió már gyanította, hogy az indiai basmati rizs GMO-val lehet szennyezett, annak dacára, hogy a GM (genetikailag módosított) élelmiszerek (mint amilyen a terminátor mag is)„hivatalosan” nem kaptak engedélyt arra, hogy az indiai kereskedelmi piacon forgalomba kerüljenek. Mennyire szigorúak a terményellenőrzések Indiában, s vajon kiterjednek-e a „terminátor” technológiára vagy a GMO-ra általában?

 

Akár így, akár úgy, de a genetikailag módosított magok vállalati szabadalmaztatásának és monopolizálásának köszönhetően a gazdák rá vannak kényszerítve arra, hogy rendszeresen drága vetőmagokat vásároljanak és túlságosan sok vegyszert használjanak a növényeikre. Ily módon hatalmas költségeket vesznek a nyakukba az egyre csak gyűrűző ráfordítási költségek és a gyengülő megtérülési költségek miatt, amelyek az Egyesült Államok mezőgazdasági iparának köszönhetők, ami az USA érdekében hozott irányelveknek megfelelően manipulálja a globális nyersanyagárakat.

 

http://3.bp.blogspot.com/

 

Miközben viták dúlnak arról, hogy bizonyos magok tartalmaznak-e, avagy sem„terminátor gént” vagy még inkább valamilyen más olyan sajátosságot, amely legalábbis gyengíti a magok „nemzőképességét”, addig a globális politika végeredménye – amely a nagy mezőgazdaságnak ugyanúgy hasznot hozott, mint a vetőmag szabadalmaztatásnak és a vetőmag-monopóliumnak (a vetőmag-vállalatok rovarirtószereinek a lenyeléséről nem is beszélve) – az lett, hogy az indiai gazdák élete tömegesen lépett a végső fázisba.

Az egész indiai Maharashtra államban összeomlott gyapothozamokról szóló beszámolók szerint az „élen járó” biotechnológiáról bebizonyosodott, hogy több szinten is a végét járja.

 

Eltekintve attól, hogy létezik-e „terminátor” gén vagy sem, a biotechnológiai termékekről túlságosan gyakran bizonyosodik be, hogy ha a nevükben nem is, de összességében „terminátor magok”.

 

Jogi nyilatkozat: Ennek a cikknek nem áll szándékában orvosi tanáccsal szolgálni, diagnózist felállítani vagy gyógymódot javasolni. Az itt kifejezésre jutatott nézetek nem feltétlenül tükrözik a hírközlő médium álláspontját.

 

forrás: http://www.wakingtimes.com/

 

fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..