Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gliese 581g és a potenciálisan lakható exobolygók ötös toplistája

A vitatott Gliese 581g jelű exobolygó a saját naprendszerünkön kívül a legnagyobb esélyese annak, hogy élet lehet rajta.

 

http://xfree.hu/

 

A Gliese 581g gyorsan ugrott annak a toplistának az élére, amelyiket július 19-én, csütörtökön tett közzé a Puerto Rico-i Egyetem Arecibo-ban található, a Planéták Lakhatóságát Vizsgáló Laboratóriuma (PHL), miután egy új tanulmány rendezte a régóta vitatott létezésének alátámasztását.

 

Az exobolygót 2010 szeptemberében fedezték fel, azonban egyes csillagászok már hetekkel később elkezdték kétségbe vonni a létezését. A Gliese 581g felfedezői most megcáfolták a kritikusok vádjait egy új tanulmányban, így elég valóságossá vált ahhoz, hogy PHL „fedélzetére lépjen”.

 

A csillagászok több mint 700 olyan bolygót találtak a naprendszerünkön kívül, illetve több ezer várakozik az utólagos megfigyelések általi megerősítésre. Eme idegen világok közül sok vagy túl forró, vagy túl hideg ahhoz, hogy lehetővé tegye azt az életet, amelyet mi ismerünk, viszont a kutatók néhány olyanra is rábukkantak, amelyek sokkal vendégszeretőbbnek tűnnek.

 

Július 19-én a Puerto Rico-i Egyetem Arecibo-ban található, a Planéták Lakhatóságát Vizsgáló Laboratóriuma kiadta a potenciálisan lakható exobolygók ötös toplistáját.

Íme, a PHL legjobb jelöltjeinek rövid összefoglalása:

 

http://azull.com/

 

1. Gliese 581g

 

Ez a sziklás világ (kőzetbolygó) – amennyiben valóban létezik – csupán 20 fényévnyire van a naprendszerünktől. Valószínűleg kétszer-háromszor olyan nehéz, mint a Föld, és a központi csillagát, a Gliese 581-es vörös törpét kb. 30 naponta kerüli meg.

 

Ez a keringési pálya közvetlenül a csillag lakhatósági zónájában helyezkedik el, amely éppen megfelelő távolságú tartomány ahhoz, hogy folyékony víz és talán az általunk ismert élet létezhessen benne.

 

A Gliese 581g-nek legalább négy, de az is lehet, hogy öt bolygószomszédja van. A Gliese 581g-t felfedező csapat egy másik bolygót, az 581f-et is észlelte, amely sokkal messzebb kering a csillagtól. Azonban a tudósok ennek a világnak még a létezését is vitatják.

 

Ezt a sziklás világot 2010 szeptemberében jelentették be. Azóta vita tárgyát képezi, mivel bizonyos kutatók kétségbe vonják a létezését, de a felfedezők szilárdan kitartanak a felfedezésük mellett.

 

2. Gliese 667Cc

 

A Gliese 667Cc 22 fényévnyi távolságban kering a Skorpió csillagképben, és 2012 februárjában ugyanaz a csapat fedezte fel, amely a Gliese 581g-re is rátalált.

 

Az idegen világ egy úgynevezett „Szuper Föld”, amely legalább 4,5-szer nagyobb tömegű a mi bolygónknál és 28 nap alatt teljesíti a pályáját. Legalább egy másik bolygó is van még a 667 rendszerben, amely egy hármas csillag része.

 

3. Kepler-22b

 

A Kepler-22b bolygót a NASA bolygókutató Kepler nevű űrteleszkópja kapta lencsevégre, amely a 2009. márciusi felbocsátása óta több mint 2300 potenciális exobolygót derített fel. Eddig még csak keveset erősítettek meg, de a kutatók azt mondták, hogy a nagytöbbségük valószínűleg igaziként lesz azonosítva.

 

A Kepler-22b, amelynek a felfedezését 2011 decemberében jelentették be, egy Szuper Föld, amely 2,4-szer szélesebb, mint a mi Földünk. A tudósok közölték, hogy ha a Kepler 22b-n a Földéhez hasonló üvegházhatás van, akkor az idegen bolygó átlaghőmérséklete a felszínen 71 Fahrenheit fok, ami 22 Celsius foknak felel meg.

 

Az exobolygó kb. 600 fényévre található, és minden valószínűség szerint a miénkhez hasonló nap körül kering.

 

 

4. HD 85512b

 

A HD 85512b egy újabb Szuper Föld, amelyről úgy véljük, hogy 3,6-szer nagyobb tömegű, mint a mi bolygónk. Ez az idegen világ nagyjából 35 fényévre van tőlünk, a Hajóvitorla csillagkép irányában.

 

A csillagászok 2011 szeptemberében jelentették be a HD 85512b felfedezését, 50 másik idegen bolygóéval egyetemben, amelyeket a Chilében található teleszkóp HARPS spektográfjának köszönhetünk. A bolygó becsült felszíni átlaghőmérséklete 77 Fahrenheit fok, ami 25 Celsius foknak felel meg.

 

5. A Gliese 581d

 

Ez a világ, amely nagyjából hétszer nagyobb tömegű, mint a Föld, egy kicsit távolabb kering, mint a planetáris ikertestvére, a Gliese 581g.

 

Amikor 581d-t először 2007-ben felfedezték, sok tudós túl hidegnek tartotta ahhoz, hogy potenciálisan lakható legyen. Az elmúlt 10 évben azonban a légkör-modellező tanulmányok azt sejtették, hogy a bolygó ténylegesen alkalmas lehet az általunk ismert életre, feltéve, hogy az üvegházhatás felmelegíti az 581d-t.

 

Annak meghatározásához, hogy a helyzet így áll-e, a kutatóknak valószínűleg szükségük lesz a bolygó légkörének a közvetlen tanulmányozására. Ez a fajta munka évekig is eltarthat, mivel valószínűleg egy új és fejlettebb teleszkóp kifejlesztésére lesz hozzá szükség.

 

forrás: http://www.space.com/

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..