Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Göbekli Tepe archeoasztronómiája és Ozirisz második hegye

Világszerte komoly problémát jelent az egyes helyek elnevezése, különösen a templomoké. Egy név kegyelettel őrzi azt a célt, amire a hely rendeltetett, illetve tükrözi a történetére vonatkozó igazságot. Így Göbekli Tepe valódi nevének értelmezése a legkiválóbb kulcs arra nézve, hogy egy elfeledett korszak emberei miért építettek egy műemléket, ami mind helyét, mind időpontját tekintve nem illik oda.

Az ősi örmény és minden bizonnyal a legrégebbi neve Portasar, ami két szótagra bontható: port (köldök vagy köldökzsinór), ami a helyszínt a Föld Köldökeként azonosítja be, s ezzel egy olyan megtermékenyített helyre utal, ahol először helyezték el az istenek tudását. Ahol ilyen központok léteztek világszerte, onnan a bölcsesség hullámként terjedt szét a vidéken, elindítva ezzel a civilizált és állatias emberiség felemelkedésének útját.

 

A második szótag az asar revelatív, ezért semmi más, mint Ozirisz eredeti neve, aki elsődlegesen egyiptomi istenség, és a Túlvilág ura. Ezért tarthatják úgy, hogy ez a hely Ozirisz Köldökzsinórjának hegye.

 

Portasar leginkább lenyűgöző kőköre a D-terület. Szerves anyagát szénizotópos kormeghatározással Kr. e. 10.500-ra datálják (Schmidt, K.), ami arra enged következtetni, hogy már 3000 évvel Fiatal Dryas-t kiváltó meteoritbecsapódás előtt ott emberek éltek. Hasonló módon ezt az elkerített területet védő falnak a habarcsán végzett C-14-es vizsgálat Kr. e. 9900-9600 időszakot mutatott ki, amiből következtetni lehet arra, hogy volt itt emberi tevékenység 100 évvel a meteorbecsapódás után is, ami a nagy özönvizet és a Fiatal Dryas végét jelentette. Úgy tűnik, hogy valakik ehhez az Anatóliában található hegyhez jöttek, hogy egy látszatra obszervatóriumnak vagy könyvtárnak tűnő építményt hozzanak létre kőből, majd óvatosan feltöltötték és elhagyták a helyszínt még az elpusztítása előtt, mielőtt kibontakozhatott volna.

 

Göbekli Tepe és az északi égbolt Archeo-Asztronómiája

 

Mit árulhat el a D-terület pillanatnyi építési dátumáról az archeoasztronómia? A D-területen 13 oszlop magasodik, mindegyiket állatokat és jelképeket ábrázoló domborművekkel díszítették bőségesen, sok közülük csillagászati vonatkozású. Arra a következtetésre jutottak, hogy az oszlopokat a Hattyú északi konstellációjának az elrendezése szerint állították fel. (Collins & Hale).

 

Göbekli Tepe (Teomancimit/ CC BY SA 3.0 )

 

Ez egy ragyogó teória, leszámítva, hogy figyelmen kívül hagy egy szembeszökő akadályt: a kőkör nem a hegy csúcsán helyezkedik el, hanem kb. 7,62 méterrel a horizont vonala alatt, ami csaknem lehetetlenné teszi az északi égbolton található felkelő és lenyugvó objektumok akármilyen pontosságú megfigyelését és jelölését.

 

Göbekli Tepe kőköre a horizont vonala alatt felszik. (Rolf Cosar/ CC BY SA 4.0 )

 

Talán helyénvaló a felülvizsgálat. Amikon a Nap a horizont alá bukott Kr. e. 10.500 időszakában a téli napfordulókor, az észak felé néző hatalmas központi oszlopok között álló ember a Vegát láthatta, mely csillag a legközelebb állt az égi pólushoz – úgy ragyogott, mint egy ékszer 352 foknál – ugyanolyan elrendezés szerint, mint a központi oszlopok. A Vega helyzetét a 43-as oszlop jelölte a kerület mentén, míg annak 20 fokos elliptikus keringési pályáját az égi pólus körül napnyugtától napkeltéig az említett oszlopok látóterén belül képezték le. A Vega magassága akkortájt tisztán kivehető volt a csúcs felett.

 

Északi fekvés, Göbekli Tepe, téli napforduló i.e. 10 500 körül. A Vega és a Lyra keringett az égi pólus körül. (Author provided)

 

A Vega neve az arab waqi (leeső, lecsapó) szóból származik, és olyan időre utal, amikor annak befogadó konstellációja, a Lyra keringése egy lecsapó keselyűként látszódott. (Anissimov, M.) Ez volt a helyzet Kr. e. 10.500 idején. Ez megmagyarázhatja, hogy a 43-as oszlop miért tartalmaz egy kitárt szárnyú keselyűt ábrázoló domborművet, amelyen az egyik szárny egy kört érint, és két kisebb, kevésbé érett keselyű áll egy-egy oldalán. Együttesen szemlélve ezeket, a madarak a Vegának az égi pólus körüli keringését ábrázolhatja, valamint annak csökkenő fényességét, miközben beteljesíti ezt az éjszakai cirkumpoláris utazását.

 

Göbekli Tepe Keselyű-köve Alistair)

 

A déli égboltra tekintve

 

A csúcs alatti D-terület helyszíne azt sugallja, hogy az északi égbolt talán nem a műemlék elsődleges célja. A déli oldal felé fordulva ugyanakkor a Vega északon tűnik fel, az Orion öve röviden a horizont felett kel fel – annak keskeny ívét a 19. és a 33. oszlop képezi – a 32. oszloppal, ami a konstelláció korabeli legmagasabb emelkedését jelzi.

Összehasonlítva, a Kr. e. 9600 éra – a D-terület egykori C-14-es kormeghatározását – idején a Vega 10 fokkal messzebb emelkedett fel nyugat felé, jóval a központi oszlopok elrendezését kívül, s bizonyára a 43. oszloppal alkotott vonalán is kívül; miközben az Orion alig mozdult el néhány fokkal délkelet felé, s elfogadhatóan az oszlopok referenciakeretén belül maradt.

 

Mit kell kiolvasnunk ebből a kombinált utalásból a sarkcsillagra és az Orion-öve emelkedésére vonatkozóan Kr. e. 10.500 körül?

Tekintettel a hegy eredeti Portasar nevére – Asar köldökzsinórja –, maga Ozirisz kapcsolatban áll az Orionnal, és lakhelye Gízában található, azon a fennsíkon, amit az egyiptomi szövegek Rostau-nak neveznek, vagyis a Túlvilágba vezető átjárónak. Robert Bauval és Adrian Gilbert meggyőzően bizonyította, hogy a három fő gízai piramis alapítási terve az Orion-övet tükrözi vissza Kr. e. 10.500 környékén, ezúttal a tavaszi napéjegyenlőségkor, miközben a középső piramis az északi égi pólusra utal. (Bauval & Gilbert)

 

Déli fekvés, Göbekli Tepe a téli napfordulókor Kr. e. 10.500 táján. Az Orion-öve felkelőben van. (Author provided)

 

Egy örmény gízai fennsík?

 

Vajon Göbekli Tepe egy örmény gízai fennsík volna, Ozirisz házának mintegy meghosszabbítása? Bizonyára létezik egy geodéziai kapcsolat a két hely között. Figyelembe véve a 39.6º elrendezést a Menkauré és a Khufu piramis sarkaitól számítva, egy köldökzsinór nyúlik ki 700 mérföldre (1126,54 km) a földfelszínen Göbekli Tepéig. A hibahatár másfél fok, ami elhanyagolható eltérés a kőzetlemezek 10 ezer éves tektonikai mozgását tekintve.

 

A gízai piramisok látványa dél felől. Balról jobbra a három legnagyobb piramis: Menkauré, Khafré és Khufu piramisa. . ( CC BY SA 2.0 )

 

Göbekli Tepe szándékos délkeleti fekvése és a hegycsúcs alá helyezése nem éppen utal az égboltra. Ha az ember követi a D-terület központi T-oszlopait, ügyelve a 32-es és a 19-es oszlopokra, akkor a Harran-i ősi megfigyelő tornyot veheti észre, ami 25 mérföldes távolságban van, mely akkoriban jóval magasabb volt és egy tájékozódási pontként szolgált.

Harran az egykori Északnyugat-Mezopotámiában fekszik, a régészeti leletek az emberi tevékenységet egészen a Kr.e. 8000-ig vezetik vissza. Ez egykoron nagy csillagászati központ volt és „Sabeans” (szabeánok) otthona, ami egy olyan bölcsekből álló csoport volt, akik az ókori világ leglelkesebb csillagvizsgálói voltak: valójában az egyiptomi SBA (csillag) szóból ered a nevük. (Prag, K.)

 

Harran, Şanlıurfa Province, Turkey. (Ben Bender/ CC BY SA 3.0 )

 

Top Image: Pillar in Gobekli Tepe (Deriv.) ( sebnemsanders) with a starry night sky. ( CC0) What can be discerned about the site from Gobekli Tepe archaeoastronomy?

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: https://www.ancient-origins.net/ancient-places-asia/gobekli-tepe-archaeoastronomy-0010713

 Source: https://www.ancient-origins.net/

By Freddy Silva

©2018 Freddy Silva. Extract from his forthcoming book The Missing Land. Author’s website, www.invisibletemple.com

A cikket írta és szerkesztette: Száraz György

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature