Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Grolier-kódex: A legrégibb, páratlan, eredeti, Kolumbusz előtti maja kézirat, amely túlélte a spanyol inkvizíciót

Az ősi maják sok könyvet készítettek, de a konkvisztádorok és a klérus majdnem az összeset elégette. Az egyik közülük Diego de Landa (1524-1579), yucatani püspök volt, aki jelentős mértékben hozzájárult a maja kulturális javak megsemmisítéséhez.

A „Relación de las Cosas de Yucatán”-ban (1566 körül), melynek az eredeti kézirata elveszett, de számos másolata létezik, de Landa értékes információkat közöl a maják vallásáról, nyelvéről és kultúrájáról.

 

Azonban az 1562.  július 12-i ceremónia során számos maja kódexet (de Landa szerint 27 könyvet) és megközelítőleg 500 maja kultuszszobrot pusztított el az Inkvizíció Döntőbírósága – ahogy a püspök hívta.

 

Négy sértetlen maja kódex élte túl a Kolumbusz előtti korszakot, s ezek egyike a Grolier-kódex.

 

Ezt a mexikói Chiapas egyik barlangjában fosztogatók fedezték fel az 1960-as években, majd gondos tanulmányozás után erről a fontos kéziratról bizonyítást nyert, hogy eredeti, s minden valószínűség szerint az ősi Amerikából fennmaradt kéziratok közül a legrégibb.

 

Grolier-kódex. Image credit: Instituto Nacional de Antropología e Historia, Mexico

 

A Nemzeti Antropológiai Múzeum kincstárában raktározott Grolier-kódex csekély szöveget és sok illusztrációt tartalma.

A kódexnek csak egyik töredéke maradt fenn. 10 festett oldalból áll, melyet rituális maja ikonográfia, a Vénusz 104 éves periódusát lefedő Vénusz-táblák (valószínűleg a maja papok 3 generációját teszi ki), valamint egy olyan naptár díszít, ami a Vénusz bolygó mozgását térképezi fel.

 

A maják és minden közép-amerikai nép számára nagyon fontos volt a Vénusz mozgása, akik abban hittek, hogy különféle istenek és istennők határozottan kapcsolatba hozhatók ezekkel a ciklusokkal és az idő múlásával.

 

A maják azért mérték rendszeresen a Vénusz ciklusait, mert segítette őket a csillagászati jelenségeken alapuló rituális időszakaik megszervezésében.

 

A Grolier-kódex sok tekintetben különbözik például a Drezdai kódextől, amely sok maja istenségről tesz említést és az írói által készített sok számítást és részletes jegyzetet tartalmaz.

 

A Grolier-kódex inkább csak olyan isteneket ír le, akik a maja emberek mindennapi „életének istenségei”. Ezek az istenek felelnek az olyasfajta eseményekért, mint a halál, a napfény vagy a villámlás jelensége, nagymértékben kötődnek K’awiilhez, a villámlás, a kukorica, a kígyók és a termékenység maja istenségéhez.

 

A maják kiváló csillagászok voltak, akik feljegyezték és értelmezték az égbolt minden egyes aspektusát. Saját szoláris naptárjuk volt és ismerték a fogyatkozások időpontjait. A csillagokra, a Holdra, Napra és a többi bolygóra istenekként tekintettek.

 

Ezek az istenek nagymértékben belefolytak az emberi ügyekbe, így mozgásaikat közelről követték. A maják olyan sok időt szenteltek azoknak az égi objektumoknak, hogy számos fontos építményüket ennek szellemében csillagászati szempontok szerint építettek fel.

 

Forrás / Original article: http://www.ancientpages.com/2018/01/20/grolier-codex-oldest-unique-genuine-pre-columbian-maya-manuscript-survived-spanish-inquisition/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..