Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gyermeknevelés rovat: Beszéd vagy cselekvés – Kinek mik az erősségei?

Nem mindegy, hogy valakinek a lelke fiús beállítottságú, avagy lányos. A szerint ugyanis, hogy kinek milyen, illetve milyen arányban vannak meg benne a különféle vonások, egészen más minőségű életet élhet. Ha gyermekeinkben felfedezzük és felerősítjük a hozott, tehát a „gyári” hajlamokat, akkor biztosan boldogabb életük lesz, mint hogyha elnyomjuk, nem vesszük észre, vagy épp figyelmen kívül hagyjuk. Mást várhatunk el egy fiútól és mást egy lánytól. A beavatott papok és tanítók minden ősi tradicionális kultúrában jól tudták ezt, s ennek megfelelően bántak a gyermekekkel és ez alapján vártak el tőlük fejlődést.

 

 

A női lélek és a férfi lélek nagyon eltérő lehet. Legjobb példa erre a kommunikáció. A kislányok sokkal hamarabb tanulnak meg beszélni, mint a kisfiúk. Ezt a tudomány azzal magyarázza, hogy az agyban található beszédközpontok másként szerveződtek a lányoknál. Náluk csak egy helyre, a balfélteke elülső részére koncentrálódik a beszédközpont, míg a fiúknál megoszlik: a bal agyfélteke elülső és hátsó részei között. Tehát alkatilag koncentráltabb, egységesebb és ütőképesebb a női agy, ha kommunikációról van szó. Ez persze nem versengésre buzdító tény, csupán el kell fogadni az ebből fakadó előnyöket: a lányok korábban tanulnak meg beszélni, választékosabban fejezik ki magukat, nagyobb a szókincsük, árnyaltabb a stílusuk, kevesebb hibát ejtenek és összetettebben fogalmaznak, mint a fiúk.

 

A fiúknál mindezek a tulajdonságok gyengébbek, illetve később fejlődnek ki. Spirituális, illetve okkult oka ennek abban rejlik, hogy a férfi lélek másképpen helyezkedik el, így hát más módon kapcsolódik rá az agytörzsre, ami esetenként komoly különbséget eredményezhet, ugyanis kevesebb hatékonysággal jár együtt.

 

Ezek után nem szabad elmarasztalni a kisfiúkat, ha később tanulnak meg beszélni, vagy nem olyan tökéletesen ejtenek ki hangokat, vagy a beszédtechnikájuk színvonala elmarad a lányokéhoz képest. A fiúk később még behozhatják a lemaradást, bár az igazat megvallva, nekik nem annyira a verbális kommunikációra lett specializálva az agyuk és a lelkük. Legyünk tehát megértőek a férfi lélekkel, ha kommunikációs adottságokról van szó! Hozzáteszem, kivételek mindig akadnak.

 

 

Nem így áll a helyzet, ha az anyagi világban való eligazodás kerül terítékre. Amint a kisfiú megtanul kúszni-mászni, majd később járni, szinte azonnal hatalmas felfedezőtúrát tesz a környezetében. Ennek megint csak lelki okai is vannak. A lélek több anyagi felismerést hordozó információt tárol el a fiúk agyában, mint a lányokéban. Ennél fogva a férfi lélek más felépítésű, mert mást merít, mást hoz magával a Felső Énjéből.

Hogyha felosztjuk 10 egységre, akkor a fiúknál 3-4 egység a világ megismerésére irányító inger, míg a lányoknál csak 1-1,5 egység. Ehhez társul, hogy a fiúk izmosabb felépítésűek, mint a kislányok, ezért bátrabbak és messzebbre mernek menni a világot felfedező útjukon. A kislányok inkább édesanyjuk szoknyájánál maradnak, mert sokkal kevesebb kalandorkésztetés van bennük, mint a fiúkban. A fiúk szeretik felfedezni a világot és jobban eljátszanak a tárgyakkal, illetve alapvetően erősebb a térérzékeléssel kapcsolatos hajlamuk. Ezzel szemben a lányok cserfesek, többet és jobban kommunikálnak, mint a fiúcskák, illetve alapból szeretnek kontaktust teremteni az emberekkel.

 

Tehát a lélek az a tároló, amely az ösztönös mintákat hordozza. Márpedig a velünk született, vagyis hozott ösztönök, hajlamok, készségek és képességek sokkalta meghatározóbbak, mint a felvett, szerzett tulajdonságok. Ezen minták alapján épül fel a viselkedésünk, mely nem mindig összeférhető a környezetünkkel. Azért is tanácsos odafigyelnünk, hogy mi az, ami a gyermekeinkben – vagy bennünk – mélyről jövő, ösztönös vonás, mert csakis azokat az adottságokat fejlesztve segíthetjük hozzá gyermekeinket – avagy magunkat – egy sikeres, önmegvalósító élethez.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..