Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gyermeknevelés rovat: Türelempróba

A gyermeknevelés egyik legfontosabb és véleményem szerint az egyik legmeghatározóbb feltétele és kritériuma a türelem. Sokan sokfélét értenek ez alatt a fogalom alatt. Én ezúttal a spirituális alapokon nyugvó toleráns ön- és megnevelésről szóló nézeteimet osztom meg a kedves olvasóval.

 

gyermeknevelés2A türelmünkre mindig akkor van szükség, amikor valami nem az elvárásainknak megfelelően alakul. Ha a gyermek nem alszik, amikor mi szeretnénk, nem fekszik le időben, nem viselkedik a normáknak megfelelően, nem teszi azt, amit mi jónak tartunk, ellenben önálló életet él és kívülről nézve kissé öntörvényűvé válik. Természetesen a szempontok mindig szubjektívek, hiszen ami a kívülálló, vagy a szülő számára öntörvényűségként jelentkezik, az lehet, hogy a gyermek belső ösztönvilágában nagyon is indokolt és egyébiránt logikus folyamat.

A gondot rendszerint a figyelem és a türelem csökkenése által kiváltott, érzelmi akcióciklus jelenti az emberben. Sok a negatív érzelem és az egós reflex az emberben, ami pillanatok alatt uralma alá hajtja az értelmet és így a gondolkodás színvonala drasztikusan lecsökken és beleütközünk a saját korlátainkba. Voltaképpen a gyermeknevelés a szülő szemszögéből nézve egy hatalmas önismereti iskola is, amiben megtanulhatja leküzdeni és átlépni a saját korlátait.

 

gyermeknevelés3Szóval, amikor a gyermek „rosszul” viselkedik és a szülő tehetetlennek érzi magát, mert a rászólás, a figyelmeztetés, az intés, a dorgálás és még komolyabb fenyegetések hasztalanok, akkor van szükség a türelem erényére. Ezek az életszituációk nem feltétlenül jók, sőt esetenként kimerítően hatnak az idegrendszerünkre, de ilyenkor az a titok, hogy nem erre, nem a veszteségekre figyelünk. A türelem képességét ugyanúgy fejleszteni kell, mint ahogyan a test izmait is a rendszeres kondicionálás tartja csak fitten. Ilyen esetekben türelemmel emelkedj felül az akaratlagosan bevonzott negatív érzelmeken! Ez ugyanis – bárki könnyen beláthatja – nemcsak rombolóan hat az önértékelés emberi oldalára, hanem a spiritualitás és a mágia szempontjait nézve, épít is!

 

gyermeknevelés4Aki felvértezi magát a kitartás, a belső erő, a szeretet mellett a türelemmel is, az egyedi magasságokba emelkedhet és mindent elérhet, amit csak akar. Tulajdonképpen most az önmegvalósítás útjáról beszélek. A távoli célok elérésének egyik záloga a türelem.

Amit minden terv megkívánt az az, hogy jelölj ki és alakíts ki magadban egy helyet, ahol türelemmel, kitartó szorgalommal és igazi hittel felépítesz magadban egy dolgot, vagy akár egy egész világot. Ha ezt megteremted, onnantól egyenes az út a megvalósuláshoz.

 

Bármit is szeretnénk kifejleszteni magunkban vagy kihozni gyermekeinkből, ahhoz toleranciára van szükségünk. Hidd el, ez a legjobb megoldás és a legjobb befektetés az életben. A lázongással, a hőbörgéssel, a feszültséggel, az indulatoskodással, ami mindenkinek szabad akarati döntése, csak hátráltatod magadat és gyermekeidet is az önérvényesítés és az önkibontakoztatás útját.

Az életben mindenki hibázhat és hibázik. De a türelem és megbocsátás tulajdonságát elsajátítva, eszerint élve mindenből kihozható a legjobb, s a nemkívánatos kerülőutak is megspórolhatók.

 

gyermeknevelés5A szülő-gyermek viszony egyik rákfenéje az, hogy a szülő egója bizonyos esetekben gyors fejlődést akar, a gyermeki természet gyors átalakulását, de ez nem így működik. Egy gyermek ugyanúgy érési folyamatokon keresztül tud csak változni, mint egy felnőtt. Hozzáteszem, sokkal gyorsabban képes változni, mint egy felnőtt, csak a felnőtt kettős mércével mér. Ő maga lassan változik, de ezt gyorsnak tartja, míg a gyermek relatíve gyors változását olykor-olykor lassúnak ítéli. A gyermekekben megbújó lélek válni akar valamivé, törekszik arra, hogy kibontakozzon, de ehhez feltétlenül tartós alapokra van szükség. Az azonnali változás illúzió, többnyire megfelelés és kényszer, egyfajta megerőszakolása a természetnek, de semmiképpen sem az, amit a lélek akar. Az ilyen elvárásokon és instant megoldásokon alapuló fejlődésnek nincsenek tartós alapjai, ebben nem lehet rohanni. Türelem kell, hagyni kell az érést, hogy mindenki a maga tempójában nőhessen fel a feladathoz!

Az ilyesfajta megkülönböztetésre, vagyis az egyéni kompetenciák (képességek, alkalmasság) figyelembevételére, igenis múlhatatlan szükség van. Minden gyermek egyedi és az igényei egyediek. Ha már a szocializációs folyamtok során nem veszik figyelembe az ilyen irányú eltéréseket, legalább a saját szülő vagy nevelő vegye figyelembe gyermeke szükségleteit, lehetőségeit és adottságait. A fa sem nő ki egy nap alatt a földből, miért kéne az embernek gyorsan felnőni.

 

A felnőttek türelmetlensége egyébként ragadós. Az intoleráns szülők, akiknek valószínűleg valamelyik nevelője is türelmetlen lehetett, átörökíti a hibás viselkedésmintáit, a saját kisebb-nagyobb fogyatékosságait a gyermekeire. Némelyikünknek túl sok hang van a torkában, túl sok szó a nyelvén, túl sok imádatot érez saját elképzelési iránt, ellenben semmi megértést és semmi türelmet nem tanúsít, ha másokról van szó. Felelősek vagyunk a kimondott szavainkért! Felelősek vagyunk akkor is, ha más nincs jelen, ha más nem hallja!

Mindenkinek bőséggel kijut türelempróbából, hidd el! Mivel a spontán és a váratlan helyzetekben meghozott döntéseink döntően befolyásolják és folyamatosan teremtik a jövőnket, ezért legyünk türelmesek és éberek!

 

Boldog napot!  

Száraz György

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..