Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gyógyfőzetek

A természetben minden megtalálható, amire az embernek szüksége van ahhoz, hogy egészségét megőrizze, vagy szükség esetén helyreállítsa. Manapság még vannak olyan orvosok, természetgyógyászok, vajákosok és herbalisták, akik arra törekednek, hogy kihasználják a növényekben rejlő lehető legtöbb gyógyerőt. Ezért készítenek gyógynövényekből teákat, főzeteket, kenőcsöket, tinktúrákat, aromákat, füstölőket, sőt nem ritkán a megfelelő növény elrágcsáltatásával érik el a kívánt gyógyhatást.

 

Szinte valamennyi gyógyhatású főzetnél figyelembe kell venni a megfelelő adagolást, hiszen ami egy bizonyos mennyiségben gyógyír, az eltérő mennyiségben méreggé válhat. Ugyanez vonatkoztatható a technológiára is. Ezt mindig szakirodalom felhasználásával, vagy szakértő segítségével tegyük!

 

Főzet készítése

Amikor egy növény kérgéből, gyökeréből vagy fás részéből szeretnénk kivonatot előállítani, akkor szoktunk főzetet készíteni. Általában felhasználás előtt néhány órával hideg vízbe áztatjuk és puhítjuk. Majd vízzel együtt felforraljuk a drogot és 2-3 percig folyamatosan így tartjuk. Utána rögtön leszűrjük.

 

Az alábbiakban bemutatok néhány olyan különleges gyógynövényt, amelynek főzete már sokszor segített az emberek nyavalyáin:

 

Angyali fű – Ez egy fehér, élősködő növény, amely a fatörzseken szeret megtelepedni. Főzete elsősorban a test regenerálódásában segít. Egész évben megtaláljuk.

 

Álomfű – Ez egy sárga fű, amely főként a nedves helyeket kedveli. Főzete nyugtató és altató hatású, de nem csillapítja a fájdalmat. Egész évben szedhető.

 

Arany fű – Egy kis növésű, aranyszínű fűféle, amely a réteket kedveli. Tavasztól őszig gyűjthető. Főzete erősíti az immunrendszert.

 

Bükkfa – Szinte mindenki látott már bükkfát, amely magassága elérheti a 30 métert. Főzetet a kérgéből készíthetünk. Sebek borogatására kitűnő, mivel fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásáról híres.

 

Csillaggyökér – Ez egy zöld levelű növény. Fehér pettyeiről ismerhető fel. A gyökeréből készült főzet tisztítja a vért és csillapítja a köhögést. Nyár és ősz folyamán gyűjthető.

 

Démonfű – Ez a növény kedveli a köves-kavicsos talajt. Színe sötét, igen szúrós fajta. Főzete erősen hánytató hatású. Tavasztól őszig szedhető.

 

Ébresztőfű – Ez egy kék virágú, szív alakú növény. Főzete élénkíti a szellemet. Tavasszal és nyáron gyűjthető.

 

Gyógyító fű – Arany színű, égővörös virágú kúszónövény. Főzete erősíti a szervezet ellenálló és regeneráló képességét. Nagyon sokoldalú. Tavasztól őszig könnyen rá lehet bukkanni.

 

Keserűfű – Erről a növényről az a hír járja, hogy gyomnövény. Ezzel együtt azonban van egy különleges gyógyhatása is, ugyanis semlegesíti a mérgezéseket. Egész évben gyűjthető.

 

Korai fű – Nevét onnan kapta, hogy egy tél végén és tavasz elején növő fűfajta. Ezüstös levelei és fehér virága van. Főzete roboráló hatású, tehát a betegségből való felépülést segíti elő.

 

Nemesfű – Nem nehéz észrevenni a mezőkön a vörös színe és magassága miatt. Főzete csökkenti a gyulladásokat, fertőtlenítő hatású és köhögéscsillapító. Egész évben gyűjthető.

 

Öregfű – Ez egy 30-40 centiméterre megnövő fűféle. Főzete felgyorsítja a szervezet fejlődését és az elhúzódó vagy hosszú lefolyású folyamatokat napokra csökkenti. Olykor még főzeléket is készítenek belőle.

 

Tölgyfa – Ki ne ismerné az akár 40 méteresre is felnyúló tölgyfát? A tölgyfa kérgéből készíthetünk főzetet, amely a sebek gyógyítását mozdítja előre. A makkjában pedig a láz és a vérszegénység elleni hatóanyagot találunk.

 

Viaszfa – Jellegzetes viaszos levelekkel és ezüstös törzzsel rendelkezik ez a fafajta. A leveleiből készített főzet a légúti megbetegedésekre és a meghűlésekre kitűnő.

 

Vörösfenyő – Ennek a fenyőfajtának a törzse enyhén vöröses. Egyes vidékeken fűszernövény. Főzetként a gyantáját használják fel, melynek fájdalomcsillapító hatása van.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..