Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

GYÓGYÍTÓ DELFINEK

Az érzelmek és az értelem bajnokai

 

A ma ismeretes cetfélék 25 millió éve alakulhattak ki. Öt fajtájuk még mindig édesvízben él (az Amazonasban, a Gangeszban és a kínai tavakban), tizenöt faj a folyók és a sós tengerek torkolatöbleiben él, míg negyven faj csak sós vízben képes élni. Akadnak még egyéb megkülönböztetések az élőhelyek tekintetében, de ez a mi szempontunkból mellékes.

A cetféléket két családra oszthatjuk:

 

1.) Lebernyeges cetfélék, amelyek teste hatalmas, szájuk szélén szűrőseprű található. Óriási mennyiségű vizet szippantanak be és a planktonok, garnélák ezerszámra akadnak fent a szűrőberendezésükön. Közéjük tartozik a kék bálna, a Föld leghatalmasabb állata a maga százötven tonnájával.

 

2.) Fogas cetfélék.

Anatómiailag az agyuk kerek, gömb formájú. Koponyacsontjuk átalakult, az orrlyuk fokozatosan áttevődött a nyakszirtre, illetve a pofaberendezése átalakult mélységjelző szonárrá (rezgésvisszaverő radarrá).

 

A cetfélék első két agykérge az emberhez hasonlóan a régi hüllőagyból és a limbikus rendszerből áll. Utóbbi az érzelmek kifejlődéséért felelős. A cetfélék neocortexe, új agyköpenye előtt kialakult egy csak rájuk jellemző réteg, az úgynevezett paralimbikus lebeny. Ilyen az embernek nincs. Ennek a résznek a különlegessége abban áll, hogy egy helyre gyűjti össze mindazokat az érzékelő és mozgásszabályozó központokat, amely az emberi neocortexben például külön, elszórtan található. Gyakorlati nyelven ez azt vonja maga után, hogy a delfin számára a hanghoz az érzékelés társul, az alak elmosódik, lényegében azt látja, amit hall. Nálunk lassú és áttételeken keresztül, a cetféléknél közvetlenül működnek az agykérgi mezők. A látvány, az íz, a hang tehát mozdulatot is jelent. Így sokkal könnyebb és egyértelműbb náluk a kommunikáció, mint az embernél.

 

A következő érdekesség a delfinekkel kapcsolatban a neurofizikusok ama megfigyelése, hogy a delfinek rendelkeznek a legösszetettebb agyvelővel. Értelmi képességük 90%-át a társas együttlétre fordítják, míg 10%-át a külső információk felvételére. Ez hasonlít az emberi agy arányaira.

Ellenben hatalmas előnyük az emberhez képest, hogy nem kell leküzdeniük a nehézségi erőt, ezért a cetfélék idegrendszere sok energiát megspórolt és másra fordíthatott. További egyediségük abban áll, hogy előlebenyüknek hála a legvastagabb idegkötegekkel büszkélkedhetnek. Márpedig az elvont gondolkodás, a beszéd, a nevetés, vagy az érzelmek felidézése nagyban függ az idegkötegek vastagságától.

Mindezekért nevezik a delfineket „az értelem és az érzelem bajnokainak”. Ez a mai napig megfejthetetlen talányokat jelent a kutatók számára. A delfinek hihetetlenül gyorsan tanulnak. Még a híres antropológus, Gregory Bateson is meglepődött azon, hogy a cirkuszi számokat pillanatok alatt megtanulták a delfinek. Pár nap alatt még arra is ráállt az agyuk, hogy új számokra buzdítják őket.

A cetfélék a víz alatt nem csupán a fülükkel, hanem egész testükkel hallanak, pontosabban a csontozatukkal. A delfin dobüregi hangablaka 20-200 000 hertzig képes hangot befogni, míg az emberé 20-20 000-ig.

 

Palackorrú gyógyítók

 

Mindezek a sajátosságok a Föld talán egyik legintelligensebb élőlényévé teszik a delfineket. Nem véletlen, hogy külön gyógymódot találtak ki a delfinekkel, amelynek neve delfinterápia.

 

Először Down-kórban és autizmusban szenvedő gyermekeket kezeltek delfinek segítségével. Mára a kezelt gyermekek száma meghaladja a 10 ezret. A terápia alatt fokozatosan barátkoztatják össze a gyerekeket a delfinekkel. Megfigyelték, hogy a delfinek által kibocsátott hangok, pozitív hatással vannak a gyermekek idegrendszerére. A delfin a hangok két fajtáját képezi: egyik típusát a légzőszervével, másik fajtáját a feje elülső részén található, két zsírtasakban elhelyezkedő hangvisszaverő készüléken (szonár) át bocsát ki.

A feladatok elvégzésében a delfin segít a gyermekeknek, ami a közös munka és az együtt úszás örömében csúcsosodik ki. lassan mély, bizalmi kapcsolat alakul ki a gyermek és a delfin között. Később már a gyermek kézjelekkel kommunikál a delfinnel, amely például táncol vagy integet neki. A sikeres közös mutatvány roppant jó hatással van a kis emberekre. Amikor a gyermek teljesen megszokja a delfin közelségét, eljön a nagy pillanat és rövid simogatás után a lurkó belecsimpaszkodik a delfin hátuszonyába és már indulhat is a „szörfözés”. A delfin magatartása a társas együttlétre lett kihegyezve. A delfinek érzelmi intelligenciája (fejlett empátia, lelki érzékenység) és értelmi képességei olyan kifinomultak, hogy szinte azonnal a gyermekre hangolódnak, óvják, védelmezik és segítik mindvégig a kis pajtásukat.

 

A fogyatékos gyerekek fokozatosan feloldódnak a delfinek társaságában. Amint megszokják a közelségüket, a maguk módján kommunikálni kezdenek velük. Így oldhatóvá válnak a depresszió, a félelem, a szorongás, a stressz és az egyéb emocionális rendellenességek okozta problémák a gyermekekben. Azok az emberpalánták, akik nem képesek az önkifejezésre, a gondolataik és érzelmeik közlésére, illetve felfogására, hatalmas segítséget kaphatnak egy delfinterápiától.

A terápia közben létrejövő testbeszéd, gesztusnyelv, metakommunikáció és spirituális kapcsolatteremtés (telepátia) szinte tökéletesen ki tudja váltani a fogyatékkal élők beszédre való képtelenségét új reményt teremtve ezzel nekik. A delfinek boldogsága, lelki töltöttsége, életöröme, vitalitása szinte átadódnak a terápiában résztvevőkre. A delfinek valósággal feltöltik a gyerekeket, oldják a gátlásaikat és az érzelmek nyelvén igazolják vissza a szeretet. Manapság egyre több felnőtt is igénybe veszi a delfinterápiát.

A delfinek minden bizonnyal fejlett spirituális lények, hiszen számos emberrel közös tulajdonságukból többet hoztak ki az idők folyamán, mint mi. Kétségtelenül a delfinek attitűdjében van valami ősi, földöntúli és tiszta energia. Az amerikai földrészen számos kultúra szent állatként tisztelte a delfineket. Önzetlen szeretetük és gyógyító erejük révén az ember intimebb kapcsolatba kerülhet a saját belső világával, felismerheti az emberi lélek és egy másik csodálatos lény (a delfin) között létrejövő láthatatlan összefonódottságot és megtapasztalhatja a közös jólét örömét. Úgy vélem, e téren bőven van még mit tanulnunk a delfinektől. Ezen felül betegek rehabilitációjában, gyermekek esetén bizonyos pszichés rendellenességek kezelésében, gátlások feloldásában, kommunikációs zavarok enyhítésében sikeresen alkalmazható a delfinterápia. S ha már a gyermekünket elkísértük, mi se hagyjunk ki egy ilyen foglalkozást, mert egy életre szóló élménnyel biztosan gazdagodhatunk.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..