Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gyógyító táplálkozás – tippek a torokfájás tüneteire

Ugye nem kell bemutatnom a semmiből ránk törő, kellemetlen, kaparó érzésként, nehéz nyelésként, majd szúró, nyilalló fájdalomként jelentkező torokfájást. Lássuk milyen szelíd és természetes módszerek vethetők be a megszüntetése érdekében.

 

A torokfájás összességében egy tünete és kísérőjelensége lehet többféle felső légúti problémának: fertőzésnek, influenzának, mandulagyulladásnak, náthának, köhögésnek, láznak stb. A lázat vírusok és baktériumok is előidézhetik.

 

Sokan nem is gondolnák, hogy a táplálkozás is befolyásolhatja a torokfájást közvetett módon. Ha ugyanis nem viszünk be kellő mennyiségű nyomelemet és vitamint, akkor az immunrendszerünk nem tud rendeltetésszerűen működni. Ezért is kerülendő a túlzott mértékű szénhidrát-, illetve cukorbevitel. A sok sütemény és nassolni való eltelít, így már nem marad ingerenciánk a további, élettani szempontból értékes táplálékokra.

Az immunrendszerünk állapotát befolyásolja a stressz-szintünk is. Ha ugyanis sok energiát fordítunk a mindennapi problémákra, akkor legyengíthetjük magunkat, amely az idegrendszeren kívül az izomzat és a tápcsatorna állapotában is éreztetni fogja a hatását. Eleinte csak fáradtabbak, majd fáradékonyabbak, idővel pedig kimerültek leszünk. Nem éri meg.

 

A dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a droghasználat (a marihuána is ide tartozik) szintén nem kedvez a szervezetünk immunrendszerének. Könnyebben kaphatunk el légúti fertőzést, ha ezeket a szenvedélyeinket nem korlátozzuk.

 

Helyezzünk hangsúlyt a megelőzésre! Fogyasszunk nagyobb C-, D- és E-vitamintartalmú élelmiszereket.

C-vitamin található a citrusfélékben, a csipkebogyóban, a fejes káposztában, a brokkoliban, a kelkáposztában, a kiviben, a vizitormában és a petrezselyemben is, bár ez utóbbiból nem fogyasztunk egyszerre túl nagy mennyiséget.

D-vitamin található a búzacsírában, a hidegen sajtolt olajokban, a sörélesztőben, a zabpehelyben és a tengeri halakban.

E-vitamin található az avokádóban, a dióban, a brokkoliban, a gabonafélékben, a kelbimbóban, a mandulában (és a kemény héjú gyümölcsökben), a napraforgóban, az olívaolajban és a spenótban.

 

Ha már bekövetkezett a baj és megfájdult a torkunk, akkor a sötétzöld színű és a sárgaszínű gyümölcsöket és zöldségeket részesítsük előnyben.

Az A-vitamin egyik jótékony hatása, hogy védi a nyálkahártyákat. Főbb forrásai: a máj, a tojás és a tej, valamint a répa, a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli, a paradicsom, az áfonya, a sárgadinnye, a sárgabarack a teljesség igénye nélkül.

 

A hagymára és a fokhagymára mindig számíthatunk a torokfájás esetén. A zúzott fokhagymát citromlével és olívaolajjal elkeverve alkalmazhatjuk. Rövid ideig tartsuk a szánkban és utána nyeljük le.

Szintén népi gyógymód a kevéske vízzel összekevert aprított fokhagyma és vöröshagyma, amelyhez egy kis mézet és citromlevet adhatunk.

A hagymatea szintén jól bevált régi recept.

A lereszelt gyömbér vagy a gyömbérpor vízzel elkeverve szintén gyulladáscsökkentő.

 

Szinte mindig beválik torokfájásra a méz akár önmagában, akár vízbe vagy tejbe keverve.

Ajánlott a zsályateával való gargarizálás. A zsályateát természetesen el is fogyaszthatjuk. (Zsályateát nem szabad gyerekeknek adni.) A zsályát kiegészíthetjük cickafarkkal és borsmentával is.

 

A torokfájás elmulasztására készíthetünk gyógyteákat csipkebogyóból (hidegen áztassuk), kamillából, levendulából és/vagy csalánból.

 

Az inhalálás sem hiányozhat a sorból. Erre sok gyógynövény alkalmas. A példa kedvéért a kakukkfű és kamilla igen elterjedt, illetve könnyen beszerezhető.

Fontos lehet a torokfájós szervezetnek a levegő megfelelő páratartalma is. Erről egy párásítóval vagy hasonló praktikával érdemes gondoskodni, hogy a levegő szárazsága ne irritálja a torkunkat.

 

Az aromaterápia keretében használhatjuk az eukaliptuszt, a fenyőt, a levendulát vagy a borsmentát. Aromalámpába vagy fürdővízbe cseppente kiváló hatás érhető el.

 

Sajnos, manapság már gondolnunk kell az antibiotikumok esetleges mellékhatásaira is. Ezért azt javasolják a szakértők, hogy az antibiotikum-kúra után fogyasszunk bio-joghurtot, mert az pótolni tudja a B-vitaminokat.

 

A fenti praktikák természetes és szelíd megoldásai lehetnek a torokfájásnak, de nem helyettesítik az szakorvosi tudást és ellátást.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..