Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gyógyító táplálkozás – tippek az hörghurut tüneteire

Mindannyiunk számára ismerős lehet a hörghurut tünetcsoportja: a tüdő hörgőinek belső felszínén található nyálkahártya gyulladásáról van szó. Két típusát különböztetjük meg: a heveny és az idült formáját. Előbbi többnyire spontán, szinte kezelés nélkül gyógyul, utóbbi annak krónikus formája, ami a hörgők tartós gyulladásáról árulkodik, mely tartós légzési zavarokkal szokott járni.

 

Mielőtt a hörghurut szelíd és az életmóddal összefüggő kezelési módozataira kitérnék, ismerkedjünk meg röviden a fajtáival, mert ily módon megérhetjük, hogy mivel is állunk szemben, így a megoldás irányába tett lépéseink is tudatosabbak és megfontoltabbak lehetnek.

 

Heveny hörghurut

 

Tipikus téli betegség. Tünetei a meghűlésre jellemzőek. Több százezer embert érint hazánkban a heveny hörghurut. Sokszor másodlagos fertőzés nyomán alakul ki, vagyis először az influenza, nátha vagy más hasonló betegség legyengíti a szervezetet, majd utána jönnek a vírusok és a baktériumok. De kiválthatják irritációs anyagok is.

A folyamatos nyáktermelődés hatására rendszeres köhögés, nehézlégzés és légszomj alakul ki. Hosszabb távon és kezelés hiányába sajnos tüdőgyulladásba torkolhat.

Tünetei: rossz közérzet, hőemelkedés, hát- és izomfájdalom, szegycsont mögötti fájdalom, köhögés, köpet és láz.

 

Idült hörghurut

 

A dohányosok körében a legelterjedtebb, de a passzív dohányosokat és a légszennyezett nagyvárosok lakóit is veszélyezteti. A dohányfüst hatására a légzőhám csillószőrei nyákosodnak, így az öntisztulásuk lecsökken. Tünetei: fokozott nyáktermelés, köhögési rohamok, fennáll a bakteriális fertőzés veszélye, sípolásos légzés, súlyos asztmára emlékeztető rohamok. Nő a vér széndioxid-tartalma. Hosszú távon szívelégtelenség alakulhat ki.

 

Szelíd megoldások a hörghurut kezelésére

  • Ágynyugalom.
  • Igyunk testsúlyunkhoz mérten legalább 1,5-2,5 liter folyadékot naponta. El sem hisszük, hogy milyen fontos az immunrendszerünknek!
  • Részesítsük előnyben a zöld teát.
  • Fogyasszunk nyers gyümölcsöket vitamintartalmuk miatt.
  • Figyeljünk oda a bioflavonoidok bevitelére. Jó bioflavonoid forrás a citrom, a narancs, a grapefruit, a csipkebogyó, a sárgabarack, a cseresznye, a szeder, a fekete ribizli, a szőlő, a szilva és a paprika egyebek mellett.
  • Fogyasszunk sok zöldséget: sárgarépát és újhagymát.
  • A parajt vagy más néven spenótot oxalát- és nitráttartalma miatt mérsékelten fogyasszuk, ugyanakkor kétségtelen előnyei is vannak. Például: A-, B2, B6-, E-, K-vitamin, folsav, mangán, réz, kálium, kalcium, foszfor, cink, vas.
  • A C-vitamint külön kiemelném: a hidegen áztatott csipkebogyó húsában van rengeteg. Gyógyteaként, szörpként és lekvárként bármikor fogyaszthatjuk. Felturbózza a védekező rendszerünket, és jótékonyon hat a csontozatra és az érrendszerre is.
  • A valódi, tanyasi tyúkból készült húsleves a titkok titka. Kérjük meg a „főszakácsot”, hogy készítsen nekünk jó sok zöldséggel. Egyebek mellett pótolja a sókat, a fehérjéket és a B-vitaminok egy részét.
  • Húsfélék közül a máj komoly vitaminforrás. A májról erősen megoszlanak a vélemények, de a kis mennyiségű májat többnyire javasolni szokták.
  • A tengeri herkentyűk közül a rákok és a kagylók fogyasztása azért ajánlott, mert jelentős mennyiségű cinket tartalmaznak. De ezt bevihetjük tökmagolajjal, sovány húsokkal, májjal, hüvelyesekkel és tojással is. A cink erősíti az immunrendszert, de kiveszi a részét a növekedésből, a nemi fejlődésből, a szaporodásból és az anyagcsere-folyamatokból is.
  • A tenger gyümölcseinek állítólag gyulladáscsökkentő hatásai vannak.
  • Felbecsülhetetlen értéke van a méhészeti termékek közül a méznek és a propolisznak.
  • Egy evőkanál friss, reszelt tormából, ugyanannyi finomra vágott hagymából, 5 teáskanál mézből és ugyanannyi vízből készített keverék napi 3-5 alkalommal (egy teáskanálnyi adagban) sokat segíthet. (Van, aki hidegen készíti, így minden értékes tápanyag megmarad benne. Van, aki egy pillanatra felforralja, de akkor egyes anyagok sérülhetnek.)
  • Külön kiemelendő a köhögés és a fájdalom csillapítására alkalmas kamillás-kakukkfüves gőzölés, illetve inhalálás.
  • A tüdőfű-útifű keverékből készített gyógytea csökkenti az irritációt és a gyulladást.
  • A fekete retek leve jó köhögéscsillapító. Ezt úgy nyerhetjük ki, hogy a retek belsejét kivájjuk és 2 teáskanál mézet teszünk bele.  Néhány óránként a retek levét fogyasszuk el. (Van, aki alulról kiszúrja és pohárra állítja retket, hogy abba folyjék a leve. Mindenesetre készüljünk fel arra, hogy az illata kellemetlen, de az íze kevésbé.)
  • Hurutoldó a hagymaszirup is: apróra vágott hagymát egy kis mézzel vagy cukorral felhőzünk. Jó sűrű legyen. Két óránként kanalazunk belőle.
  • Sokan dicsérik az echinacea-t.
  • Egy bevált tearecept hozzávalói: akácvirág (5g), ánizsmag (3g), ökörfarkkóró virág (2g), bodzavirág (5g), csillagánizs (2g), diólevél (5g), édesgyökér (4g), fehérmályva gyökér (5g), hársfavirág (5g), kankalingyökér (5g), kenderkefű (5g), martilapulevél (5g), tüdőfűlevél (5g), pozsgás zsázsafű (5g).
  • A népi orvoslásban a csalántea sokat segít a légzőszervek hurutos megbetegedéseiben is. Elkészítésekor a növényt csak leforrázzuk és rövid ideig áztatjuk. Negyed liter vizet számoljunk egy púpozott teáskanál csalánra.
  • A krónikus hörghurutra az egyik legjobb gyógynövény a zsurló. Zsurlótea készítése: egy púpozott teáskanálnyi zsurlót tegyünk negyed liter vízhez, majd forraljuk fel.
  • A mellet is érdemes bedörzsölni illóolajokkal a köhögés és a hörghurut enyhítésére. Választhatunk a következő illóolajok közül: ciprus, eukaliptusz, fenyőtű, levendula, menta, törpefenyő, zsálya. Ugyanezekkel az illóolajokkal inhalálhatunk is.
  • A túlzásba vitt cukor- és zsírbevitel hátrányosan befolyásolja szervezetünk védekezőképességét.
  • Kerüljük a dohányzást és a dohányfüstöt!
  • Vásárlási tipp: kerüljük a kipufogógázokkal szennyeződött élelmiszereket. Figyeljünk oda, hogy honnan vásárolunk! A szennyezett vizekből származó halakra ugyanez érvényes. Például a kadmium miatt. A kadmium 5%-ban szívódik fel a belekben. A csontokból kihajtja a kalciumot, felhalmozódhat a vesékben és akadályozhatja felszívódást a belekben.

 

Száraz György 

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..