Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

GYÓGYNÖVÉNYEK JÓTÉKONY HATÁSAI

A szakirodalom nemes egyszerűséggel úgy fogalmaz, hogy mindazon növényeket, amelyeknek valamelyik részét gyógyászati célokra használhatjuk vagy legalábbis gyógyító, jótékony hatást fejtenek ki a szervezetünkre, gyógynövényeknek nevezzük. Természetesen ez egy évezredek óta fejlődő, éppen ezért a legősibb gyógymódok közé tartozó módszertan. Annak ellenére, hogy gyógyszereink nagy része növényi hatóanyagokra épül, nem teljesen világos a fogyasztó vagy a laikus ember előtt, hogy szabad-e gyógyulást remélni egy gyógynövénytől, vagy csupán gyógyhatásra számíthat.

 

A gyógynövényekkel történő gyógyítás

 

Amíg nem léteztek gyógyszergyárak és azoknak különféle érdekszövetségei, addig az embereknek természetes volt, hogy fűben-fában egészségüket helyreállító, csodálatos hatóanyagok vannak. Ha visszatekintünk a történelemben, akkor azt látjuk, hogy sok ezer gyógynövényt ismertek és alkalmaztak betegségek, különféle nyavalyák megszüntetésére az orvosok, a papok, a gyógyítók, a javasasszonyok, a füves emberek és a sámánok már az ókorban is. I.e. 1550-ben Egyiptomban összefüggő leírásokat találunk gyógynövényekről. Ez egyike a híres Ebers-papirusz, amely több mint 800 gyógymódot említ. Azután a rómaiaknál volt kiemelkedő kultusza a gyógyhatású növényeknek. Olyannyira így volt ez, hogy állítólag ők termesztették először azokat.

Magyarországon 1915-ben alapították a Gyógynövénykísérleti Állomást. Később a Gyógynövénykutató Intézet és a Herbária Központ vállalta magára a vadon termő gyógynövények gyűjtését, illetve a gyógyfüvek termesztését.

 

Nem csak az akadémikus orvoslás használja fel a gyógynövényekben rejtőző erőket, hanem a természetgyógyászat és a bioenergetika is előszeretettel épít a növényi hatóanyagokon alapuló gyógymódokra. A gyógynövény-terápia lényege abban áll, hogy az emberi test sejtjei reagálnak a gyógynövények bioenergetikai rezgéseire és információira. A gyógynövényeknek nem csupán a kémiai-vegyi összetétele, hanem a rezonanciája is egyedi. A sejtekből hiányzó rezgések így pótolhatóvá válnak, hiszen a gyógynövényekben található különleges rezgések kiegyenlítik a sejtek megbillent rendszerét, ezáltal regenerálják, illetve újra harmóniába állítják a sejtek energia- és információs rendszerét.

 

gyógynövények2

 

Gyógynövények hatóanyagai

 

A gyógynövénynek azon részét, amely a gyógyítás szempontjából a legtöbb hatóanyagot tartalmazza, drognak nevezzük. A hatóanyag a növényi anyagcsere olyan terméke, amely a növény életfolyamatait szabályozza. A gyógynövény-terápiában a növényi drogok mindig speciális területekre, szervekre vagy szövetekre fejtik ki hatásukat. E szerint tipizálható, hogy melyik gyógynövény melyik szervre hat leginkább. Megkülönböztetünk vizelethajtó, epehajtó, illetve májra ható, szívre ható stb. gyógynövényeket. Ezek az úgynevezett adaptogén hatású növények, magyarán a szervezet szélsőséges fizikai és szellemi terheléséhez való alkalmazkodást elősegítő anyagok. Ezek mellett találkozunk általános hatású növényekkel, melyek az immunrendszert erősítik, vagy elősegítik a különféle szervrendszerek harmonikus működését, például az emésztést, a kiválasztást, az anyagcserét és így tovább.
A gyógynövények hatásmechanizmusa lehet homeopatikus, illetve allopatikus. Előbbi kémiai anyagot nyomokban tartalmazhat, illetve többségében nem kimutatható, hanem csupán a drogok információi, rezgései találhatók a homeopatikus készítményekben. Ezek lehetővé teszik, hogy a hasonló rezgésű problémákat hasonló, illetve azonos rezgésekkel szüntessük meg. Ez egy természetes és szelíd gyógymód. Ellenben az allopatikus terápiákkal, illetve gyógyszerekkel, ahol fizikailag az adott készítményben benne találjuk a hatóanyagokat, de a hatásuk ellentétes az adott betegséggel, illetve a tapasztalható tünetegyüttessel. Például ha valaki nagyon feszült és zaklatott, akkor nyugtató hatású gyógynövénydrogokat kap. Ha valakinek székrekedése van, akkor hashajtóhatású szereket kap. Ha pedig fájdalmak kínozzák, akkor fájdalomcsillapítót vehet be. Mindent összevetve itt a hatásmechanizmus ellenkező irányba működik.
Az előbbieken túlmenően mindig nagyon oda kell figyelni a gyógynövények adagolására. Nem véletlen, hogy törvény írja elő, hogy lehetőleg minden veszélyforrásra, illetve az esetleges mellékhatásokra fel kell hívni a betegek vagy a fogyasztók figyelmét. Hiszen a nem megfelelően alkalmazott vagy éppenséggel túladagolt gyógynövényi hatóanyagok komoly problémákat okozhatnak. De ez még nem minden. A gyermekek, az áldott állapotban lévő nők, a szoptató anyák és a legyengült szervezetű idősek esetében okvetlenül célszerű szakemberhez fordulni és konzultálni vele, mert számos mellékhatás nem szerepel a gyógynövények vagy a gyógyszerek mellé adott kis tájékoztatókon, mivel ez egy eléggé komplex tudomány.

 

Nem szabad elfelejtkeznünk arról sem, hogy minden méregnek számít, ha nem a megfelelő mennyiségben, nem a megfelelő időben és nem a megfelelő körültekintéssel alkalmazzák. Nem megfelelő adagolásuk allergiát, sőt mérgezést is indukálhat (kiválthat). Érdekességképpen említem, hogy sokszor a természet adja a jobbnál jobb ötleteket, illetve ihleti a szintetikus gyógyszereket is. Például a macskagyökérből nyugtató, a gyűszűvirágból szívműködésre ható, a nadragulyagyökérből görcsoldó, a mákgubóból fájdalomcsillapító gyógyszereket készítenek, illetve nem elfelejtendő a kemény drogok, valamint a kábítószerek előállítása sem, ha már a mesterségesen előállított drogoknál tartunk.

 

A teljesség igénye nélkül felsorolom, milyen hatóanyagok találhatók a gyógynövényekben: vitaminok és ásványi anyagok, alkaloidák, erjesztők, glikozidák, cserzőanyagok, szaponinek, illóolajok, növényi zsírok, növényi fehérjék, flavonoidok, kumarinok, növényi szénhidrátok, karbonsav, kovasav, tejnedvek, toxinok stb.

 

A gyógynövények felhasználási területei

 

A gyógyszeriparon és a természetgyógyászaton, továbbá az alternatív terápiákon kívül még számos területen használjuk a gyógynövényeket. Így az élelmiszeriparban, azon belül az italok és a szörpök előállításánál, sőt a kedvenc édességeink gyártásánál is sokféle gyógynövényt felhasználnak.

A kozmetikumok közül a parfümök, az arc- és a hajápolás, a száj higiéné vagy a testápolás kedvelt készítményeinek előállításához szintén nélkülözhetetlenek a gyógynövények hatóanyagai. A dohányiparban és a bőriparban úgyszintén felhasználhatók a gyógynövények.

 

Rendkívül fontos elmondani, hogy a gyógynövények begyűjtésénél mindenkoron figyelembe kell venni, hogy az adott növény melyik időszakban tartalmazza legnagyobb mennyiségben a hatóanyagokat. Ez ugyanis nem olyan, mint egy előre csomagolt élelmiszer, amely a szavatosság napjáig minőségromlás nélkül megőrzi azt, ami benne található. Bár nincsenek általános érvényű szabályok, de kis közelítéssel igaz, hogy a gyökereket jobbára kora tavasszal vagy ősszel, a leveleket inkább virágzás előtt vagy alatt, míg a terméseket a teljes érés idején célszerű begyűjteni. A virágok esetében csak teljesen egészséges, féregmentes, száraz állapotban javallott szedni.

A gyógynövényeket nem szabad műanyagzacskóban tárolni, mert a nedvességben tönkremehetnek a hatóanyagok, illetve csak teljesen száraz állapotban érdemes eltenni őket. Általában 2-3 hét a szárítási idő. A gyógynövényeket többnyire sötét helyen, zöld üvegekben, vagy kartondobozban, vagy textilzsákban szokták tárolni. Ilyenkor az a cél, hogy a gyógynövény ne érintkezzenek fémmel, illetve túl sok fénnyel.

 

A gyógynövények gyűjtését érdemes már gyermekkorban megszerettetni az új nemzedékkel. Sok időt igényel, amíg biztonsággal megtanuljuk felismerni és megkülönböztetni egymástól a különféle gyógynövényeket. Csak tiszta helyről gyűjtsünk gyógynövényeket, nem illő műtrágyázott szántóföldekről, szennyezett vizek partjáról, forgalmas autóutak mellől és ipari létesítmények tájáról gyűjteni. Ugyanakkor hasznos lehet, ha otthon, a kis konyhakertünkben termesztünk gyógynövényeket.

A védett és a mérgező növényeket ne szakítsuk le, s erről a tilalomról ne felejtkezzünk meg a természetvédelmi környezetben sem.

 

Az ily módon szedett és tárolt gyógynövényekből kitűnő teák, főzetek, krémek, pakolások, elixírek, tinktúrák, esszenciák, borogatások és kötések készíthetők, melyeket natúron vagy mézzel keverve célszerű fogyasztanunk. Persze vegyük figyelembe a helyes anyaghányadot, s hogy mit mivel szabad keverni, „házasítani”, hogy a hatások ne oltsák ki egymást. Hatásaik nem csak gyógyászati célokban merülnek ki, hanem számos gyógynövény közérzetjavító, regeneráló, nyugtató, feszültségoldó, szellemi teljesítményt fokozó vagy épp lelkileg üdítő hatásokkal is rendelkezik. Mindenkinek ajánlom, hogy avassa be magát Isten természetes patikájába!

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..