Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gyógyszerek kontra étrend-kiegészítők a mortalitás tükrében

Sokat hangoztatják, milyen mellékhatásai lehetnek a nagy mennyiségű gyógyszerszedésnek. Újabban ugyanez a statisztika megjelent a táplálék-kiegészítőkre vonatkoztatva is. Brit kutatók úgy gondolták be merik vállalni a táplálék-kiegészítők okozta halálozási adatok és az élet egyéb területein jelentkező halálozási ráták összehasonlítását.

 

Vigyázz, mellékhatások jelentkezhetnek! – programozzák az elménkbe lépten-nyomon. Javaslom, ne vigyük túlzásba az ártalmas dolgok felülvizsgálatát, viszont struccpolitikát se folytassunk! Legyünk tudatosak és tájékozódjunk!

 

Előre bocsátom, hogy pusztán élelmiszer-fogyasztással csak extrém esetben érhető el vitamin-túladagolás és ebből fakadó betegség. Olyan extrém eseteket persze ismerünk, mint például az eszkimók túlzott halmáj-fogyasztása, amely A-vitamin túladagolást idézhet elő. De egy átlagos városlakó csak ritkán betegszik bele a vitaminok túlfogyasztásában.

A kérdés vizsgálatát nehezíti, hogy az egyes vitaminok és ásványi anyagok egymáshoz való viszonya milyen: lehetnek szinergikusak és antagonisták, vagyis elősegíthetik, de akár hátráltathatják is egymás hatásait. Ami viszont teljesen megbonyolítja és nehezen kiismerhetővé teszi az étrend-kiegészítőkben lévő anyagok hatásmechanizmusát, az a kor, a nem, a testsúly, az egészségügyi terheltség, a genetikai hajlamok, a munkavégzés és az egyéni szükségletek korrelációja.

 

A kb. 290 millió lakosú Egyesült Államokban 2004-ben állítólag 62 562 olyan esetről tudtak, amikor vitamin-túladagolás okozott egészségügyi gondokat. Ebből 80% hat éven aluli gyermekeknél történt, továbbá 53 súlyos megbetegedés volt, és 3 halálozás is bekövetkezett.

Ezzel szemben a biztonságosnak elkönyvelt, orvos által rendelt és feltehetően helyes adagban szedett gyógyszerek mellékhatásainak következtében évente 197 ezer ember hal meg a kb. 500 millió lakosú Európai Unióban. Vagyis minden órában 23 ember.

 

Ezek után felvetődik, hogy mennyire számít biztonságosnak egy gyógyszer és mennyire egy étrend-kiegészítő. A kockázatokat különféle nézőpontokból lehet vizsgálni. Én most egy hivatalos forrásból merítek, amelyhez az adatokat az Egyesült Királyságból és az Európai Unióból vették. A 2012-es adatokat Ron Law, Új-Zéland egyik legjobb kockázatkezelési tanácsadója gyűjtötte és foglalta grafikonba. Lássuk a tényeket oly módon, hogy az elemző az étrend-kiegészítők által okozott halál kockázatát vette 1-nek és ehhez viszonyította a többi terület mortalitási adatait.

Az eredeti táblázat megtekintéséhez kattints ide: grafikon

797 940-szer nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki a dohányzástól hal meg, mint hogy étrend-kiegészítőtől.

326 613-szor nagyobb a valószínűsége, hogy valaki Irakban vagy Afganisztánban töltött katonai szolgálat közben veszíti el életét, mint hogy étrend-kiegészítőtől.

293 006-szor nagyobb a valószínűsége, hogy valaki megelőzhető kórházi sérülésben hal meg, mint hogy étrend-kiegészítőtől.

62 000-szer nagyobb az esélye, hogy valaki gyógyszerek mellékhatásaitól hal meg, mint hogy étrend-kiegészítőtől.

A könnyűbúvárkodásnál az előbb említett szorzó 40 943, a motorkerékpározásnál 35 319, a biciklizésnél 1721, a fulladásnál 735, a munkahelyi baleseteknél 658.

 

368-szor nagyobb a valószínűsége, hogy valakit lelőnek, mint hogy étrend-kiegészítőtől hal meg. Ugyanez az arány 8-szor a gyógyhatású készítmények esetében.

5-ször több embert csap meg a villám, mint ahány étrend-kiegészítőktől távozik el végleg.

 

A leghihetetlenebb adat pedig az, hogy 1,8-szer nagyobb esélye van annak, hogy egy utast elüt a londoni metró, mint hogy végzetes mennyiségű étrend-kiegészítőt szed be.

 

Ha már a veszélyességnél tartunk, érdemes összevetni az Iraki/Afganisztáni katonai szolgálat számadatait a végzetes kórházi sérülések adatával. Nem esnek túl távol egymástól. Tehát majdnem olyan veszélyes Afganisztánban szolgálni, mint bemenni orvosi kezelésre egy kórházba az Egyesült Királyságban. (Más kérdés, hogy a választás kényszerű és egyértelmű.) De vajon Magyarországon milyen lenne ugyanez az összehasonlítás?

 

Mindebből az derül ki, hogy nem a vitaminok és az ásványi anyagok a fő ellenségei a 21. század emberének. Arányaiban eléggé meggyőző az étrend-kiegészítők biztonsági foka. A halálozás kockázata szinte elenyésző, kivált a gyógyszerekkel való összehasonlításban.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..