Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Halál közeli élmények

Mi is a halál? Mit állít ma a tudomány a halálról? Mi következik a halál után a vallások szerint? Mit mondanak a hiteles személyek: a látók, a megvilágosodottak, a próféták, a guruk és mindazok, akik halál közeli élményt éltek át?

 

Tanatológia

 

halálközeliélmények4A halál materialista értelmezés szerint nem több biológiai eseménynél, amelynek során az élő szervezet teljes működése leáll. E nézetrendszer szerint a biológiai halál beálltával az élőlény tehát elpusztul és csupán passzívan vesz részt az ökoszisztémában.

Jogi szempontból a halál annak a visszafordíthatatlan felbomlásnak a megindulása, amikor az agyműködés, a légzés és a keringés megszűnik. Ezzel szemben a klinikai halál állapotának azt nevezzük, amikor az előbb említett életjelenségek átmenetileg szünetelnek. Az eszméletvesztéstől a kómáig sokféleképpen bekövetkezhet a klinikai halál. Eddig csupán a halál fizikai és fiziológiai jelenségkörét érintettük, ami egyébként megfelel a mai nyugati gondolkodásmód anyagelvű beállítódásának.

 

Teológiai és vallási szempontból – mely azért áthatja a nyugati kultúrkört is – elmondható, hogy a halál a földi élet vége, melyet az isteni/felsőbbrendű akaratnak megfelelően a másvilágra kerülés és a tovább létezés, vagy a teljes megsemmisül, vagy a más alakban, esetleg újabb létformában történő újjászületés követ.

 

halálközeliélmények1Filozófiai szempontból az életnek nincs értelme, ha nem állítják relációba a hallállal, hiszen a két fogalom egymáshoz való viszonya segít mindkettő alaposabb megértésében. De a tudomány is komolyan vizsgálja a haldoklás folyamatait, sőt ez a jelenségkör a pszichológia egyik alkalmazott területének tekinthető. A haldokló szervezetében végbemenő patologikus folyamatokat a tanatológia kutatja. Az Egyesült Államokban, Spanyolországban, de Oroszországban is rendkívül mélyreható kutatásokat folytatnak a halál, az újraélesztés, illetve a végső stádiumban lévők méltóságteljes eltávozását illetően. Sajnálatos, de tény, hogy a II. világháború alatt, a katonákon és a hadifoglyokon, illetve a deportált lakosságon végzett orosz és német kísérletek által tudták meg a tudósok a legtöbbet a halál biológiai oldaláról.

 

Élet az élet után

 

halálközeliélmények3Spirituális szempontból is vizsgálják a halált. A súlyos betegségeken keresztülment vagy baleseteket átélt személyek egy része sokszor beszámol saját érzékeken túli tapasztalatairól. Egyesek azt tapasztalták, hogy elhagyták a testüket, egyszerűen szólva, kiléptek a testükből és látták saját magukat kívülről. Voltak, akik műtét közben élték át a testen kívüli létezés élményét. Ezek az emberek pontosan visszaemlékeztek mindenre, ami a műtőben történt. Így többek között elmondták, hogy miről beszélgettek az orvosok a műtét alatt, hogy mi történt a szomszéd műtőben és az egyes kórtermekben, mialatt a testük magatehetetlenül feküdt szétnyitva a műtőasztalon. Olyan apró részletekről tudtak, amiket csak a jelenlévők ismerhettek.

De halál közeli élményt súlyos lázas betegségben szenvedők is átéltek. 1943-ban például egy amerikai közkatonáról már kiállították a halotti bizonyítványt, majd 9 perccel azután életjeleket produkált és visszatért ebbe a létbe.

A halálhoz közelkerülők, a halálküszöb-élményeket átélők történeteiben rengeteg hasonlósággal találkozunk. Az egyik legnagyobb szaktekintély, aki ilyen történeteket lejegyzetelt és összehasonlított Raymond Moody amerikai filozófus. Akit jobban érdekel a téma, mindenképpen olvassa el két könyvét: Élet az élet után, Elmélkedések az élet utáni életről.

 

halálközeliélmények5Viszonylag gyakori, közös élménynek számít a testtől való elszakadás, amikor a szellem és/vagy a lélek kilép a testből, majd érzékelni kezdi tágabb környezetét. Nem csak a fizikai valóságot, hanem a szellemvilág jelenségeit is érzékeli ilyenkor az egyén. A másik visszatérő érzés az alagút-effektus. Ilyenkor egy fényalagutat tapasztal az illető, olykor még hangokat vagy esetenként zenét is hall. Szintén megszokott motívumnak számít, hogy a másvilágon korábban megboldogult rokonok, barátok és ismerősök fogadják, invitálják az illetőt. Rendszeren élnek át ilyenkor valamiféle földöntúli boldogságot és örömöt, a nyugalomnak és a békességnek egy földön szinte soha nem tapasztalt formáját.

Gyakoriak a kísérő, navigáló lények jelenléte, angyalok vagy Jézus és más szentek feltűnése.

Szintén általános jelenségként említhető, hogy előző életük filmként pereg le a halál közeli élményt megélőben. Ez később katartikus érzetek formájában megmarad és felidéződik a tudatban. A halál közeli élményeken átesett személyek gyökeres lelki és személyiségbeli változásokon mennek keresztül. Szó szerint átértékelődik az egész addigi életük.

Sokan beszámoltak arról, hogy dönteniük, választaniuk kellett: visszatérnek-e még ebbe az életükbe és testükbe, vagy inkább a túlvilágon maradnak.

A visszatérteknek – akik a halál közeli élmények hiteles forrásai – a természetfelettiben való tökéletes hitük alakul ki. Általában a vallásosság vagy az ezotéria zászlóvivőivé válnak, hiszen ők már megtapasztalták azt, amiről másoknak csak homályos hitük és elképzeléseik vannak. Ők ezekről az élményeikről gyakran adnak hírt, tartanak előadásokat és írnak könyveket.

 

halálközeliélmények7A szkeptikus orvosok azt szokták felvetni a halál közeli élményekkel szemben, hogy az agyban zajló extrém biokémiai folyamatok idézik elő a hallucinációkat. A pszichológusok és a pszichiáterek egy része a gyógyszerek mellékhatásának tulajdonítja a halálküszöb-élményeket. Illetve sokszor igyekeznek a stressz okozta átmeneti elmezavarra való hivatkozással hitelteleníteni a halál közeli élmények beszámolóinak valódiságát.

A szabadabb gondolkodású és a felvilágosultabb kutatók keresnek és találnak is összefüggéseket a halál közeli élmények, a vallásos extázis (extázis=kilépés) és az orvosok által vezetett hipnotikus állapotok (hipnózis) között. Egy bizonyosnak látszik, az életigenlésre, az életvidámságra és lelki békére roppant jótékonyan hatnak az efféle élmények.

 

A halál közeli élményből visszatértek vagy visszahozottak kísértetiesen hasonló tapasztalatokról számolnak be, mint amiket az ősidőkben, illetve az antik spirituális kultúrákban tanítottak és vetettek papírra a szent beavatottak. Elég, ha csak a tibeti Bardo Tödolra (Tibeti Halottaskönyvre) vagy a Pert em Herura (Egyiptomi halottak könyvére) utalok. Ha górcső alá vesszük az indiai vagy a szufi vagy akár az indián hagyományokat, akkor a számtalan misztikus élmény között felleljük a halál közeli élményekét és tapasztalatokét. Ezek után talán érdemes elgondolkodni azon is, hogy ha a világ minden táját, minden népcsoportnál, minden korban ennyire hasonló, sőt sokszor megegyező élményekkel találkozunk, akkor a halál közeli élményekben lehet valami, ami a fantáziánál és a spekulációnál lényegesen több.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..