Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

HALLOWEEN, AVAGY SAMHAIN

A samhain (kiejtve száuiny, vagy szaviny) a skót-gael nyelvű népeknél a november hónap elnevezése. Jelentése „nyár vége”. Az íreknél „szó-in”, a skótoknál „szaven”. Ez a kelták évkezdő napja, amely voltaképpen október 31-ről november 1-jére virrad. Ehhez még azt kell tudnunk, hogy a kelták a kontinensbeliekkel ellentétben összesen két évszakra osztották fel az évkört. Ez úgy nézett ki, hogy a tél Samhain estéjétől nyár kezdetéig tartott. Utóbbi a Beltane (Beltaine, ami a Cétshamhain) estéje, amely május 1-re esik. Samhainnek több elnevezése is él a népi folklórban, így többek között: Halloween, Hallowmas, All Hallow’s  Eve, Mindenszentek Napja, Halálünnnep. Mindebből következik, hogy minden kelta származású népnél találkozunk ezzel az ünneppel. Sőt, az újpogány vallásokban – például a Wiccánál – szintén kiemelkedő ünnepnap.

 

halloween3

 

Mindenhol picit eltérő, egyedi megnevezéssel illetik az újévet: Samhuinn – skót-gael, Sauin – manx. A szó jelentése a sam (nyár) és fuin (vég) összetevőkből: nyárvég. Hollantide vagy Calan Gaeaf (welsh – tél első napja), Kala Goañv (breton – november eleje).

Ezen a napon az a hagyomány jut érvényre, amely szerint a világ rendje megbillen és az evilági és a túlvilági határok átjárhatóvá válnak. Megnyílnak a sídhk (tündérdombok) és a szellemi lények, valamint a halottak szabadon járhatnak köztünk. S fordítva, az élők is könnyebben bejutnak a láthatatlan szellemi világokba.

 

Mivel a halottak szellemei visszatérhetnek szeretteikhez, ezért gondoskodni kell róluk. Külön terítéket tesznek fel számukra a vacsoránál. Az ír tradíciók szerint Samhain idején a föld alól előbújnak a jóságos és a gonosz lények egyaránt. Ettől hivatott megóvni az ijesztő képűre faragott töklámpás, amelyet az ablakba, a folyosóra, az udvarba, s a kertbe szokás helyezni a belsejébe egy egész éjjel égő gyertyával.

Hasonló a célja az álarcos felvonulásnak is, amikor a rémisztő és morbid jelmezek felöltése az ártó szellemek elijesztéséért történik. Ezen felül az írek is házról-házra jártak ekkortájt és énekléssel-kántálással igyekeztek elűzni a démonokat és a szellemeket, amiért cserébe megvendégelték őket.

 

A nép számára a Samhain a pihenést is jelentette, hiszen ekkor értek véget a mezőgazdasági munkák, amit mindenképpen meg kellett ünnepelni. Ilyenkor összegyűlt a család és a rokonság, majd örömtüzeket gyújtottak. A tűz körül kísértethistóriákat meséltek, de volt ahol Tarot-kártyát vagy rúnakövet vetettek és jóslatokat jövendöltek. Minthogy ez volt az év legmágikusabb éjszakája, nyilvánvalóan kihasználták mindenféle spirituális célra: időjárásról, házasságról, szerencséről jósoltak, s megpróbálták kifürkészni a jeleket.

 

Halloween két legfontosabb szimbóluma az alma és a töklámpás. E varázséjszaka gyümölcse azért lett az alma, mert az a termékenységet és az életet jelképezte. Az alma Vénusz, Aphrodité és Iduna istennők attribútuma (jelvénye). A gránátalma pedig kifejezetten az alvilággal áll kapcsolatban, ugyanis Perszephoné gránátalmamagokat evett, ezután lett az alvilág királynője Hadész Birodalmában.

Népi tradíció, hogy aki először almába harap, az fog elsőként házasságot kötni az új évben. Egy másik szokás szerint, ha egy egészséges alma héját sikeresen egyben lefejtjük, majd a bal kezünkkel áthajítjuk a jobb vállunk felett, akkor a tekervényből kirajzolódik szerelmünk neve.

 

Az idő homályába vész, hogy a töklámpa szimbóluma ír vagy skót eredetű szokás. Ami azonban bizonyos, hogy ezen az estén tilos volt hosszú útnak indulni. Akinek mégis muszáj volt, annak töklámpással kellett megvédenie magát az ártó szellemektől.

Skóciában köveket tesznek a tűzbe, s akinek a köve másnapra elhalványul, az új évben meghal. Ha a tűzhely hamujában másnap lábnyomot találnak, akkor az a valaki hal meg a családból, akinek a lábnyoma éppen beleillik.

 

Halloween pogány szokását többen igyekeztek lejáratni és megfélemlítéssel elrettenteni tőle a népet. A keresztény írástudók például egy bálványt említenek – Cróm Crúaichot –, akinek állítólag emberáldozatokat mutattak be ezen az ünnepen. Valószínűbb azonban, hogy ez inkább egy Halloween-ellenes és pogányellenes kampány része volt. Egyes keresztény emberek mindenáron azt akarták elhitetni másokkal, hogy a Samhain szó valójában egy istent, illetve gonosz szellemet vagy bálványt jelent.

 

A kelta samhain az angolszász vidékeken a Halloween ünnepben él tovább. Gyakorta összefüggésbe hozzák a néprajzkutatók a római Pomona, a gyümölcsök númenének ünnepével és a Feraliával, a holtak emléknapjával is.

A Samhain valódi értelme talán az eltávozottakról való megemlékezés, a velük való kapcsolat ápolása és a segítségük kérése. Ez az elengedés és megbocsátás időszaka, amikor az ember számot vet és közelebb kerül az élet legnagyobb misztériumához.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..